Кризата е намалила доходите на всеки втори работещ българин. Това

...
Кризата е намалила доходите на всеки втори работещ българин. Това
Коментари Харесай

Всеки втори с намалени доходи

Кризата е понижила приходите на всеки втори работещ българин. Това сочи изследване на Алфа рисърч, направено в интервала 13-23 април. Неговата цел е да събере справедлива, надеждна и политематична информация за икономическото положение на жителите и стопанските субекти в България след 2 месеца обществена изолираност поради пандемията от ковид.



Доходите на 45% от пълнолетните поданици на страната са останали непроменени от началото на рецесията, при 26% те са намалели, само че без да заплашват съществено издръжката на семействата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад. Очаквано най-значим спад на приходите още в първите седмици от рецесията търпят заетите в браншовете, които директно бяха наранени от карантинните ограничения. Въпреки това анализът сочи, че отрицателните резултати последователно обгръщат и нови групи.



Кои групи са най-изложени на риск? В риск от загуба на приходи са към една четвърт от българите, сочат данните на Алфа рисърч. Три съществени социално-демографски групи се открояват с най-чувствителна загуба на приходи през интервала на рецесията: безработните (6% изгубили работата си с началото на рецесията и 7% - отпреди това), самонаетите (7%) и представителите на свободни специалности (7%). Те образуват онази една четвърт от българското население, която е претърпяла най-значим спад в приходите си, изясняват социолозите

Доходите на наетите, които не престават трудовата си активност по същия метод както преди рецесията, или с известно преструктуриране, се резервират на предходните им нива.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР