Критики бяха отправени към националното външно оценяване по български език

...
Критики бяха отправени към националното външно оценяване по български език
Коментари Харесай

Разказът "Талисманът" на матурата: Авторът отговаря на реакции на деца, родители, учители


Критики бяха отправени към националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас.

Разказът " Талисманът " на Красимир Бачков провокира разнообразни мнения измежду родители и възпитаници.

„ Талисманът " е история за осмокласник, чийто татко продава въдиците си, с цел да му купи гайда. По-късно, на благотворителен концерт за болно дете, основният воин вижда майка и щерка в инвалидна количка и им подарява амулет.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Няма какво да се тормозя да го кажа - това е един слаб роман, не е качествена литература. Лошото е, че не е и текст, който може да се употребява да се стигне до някакви морални заключения “, споделя писателката Мария Касимова-Моасе.

Подобни са рецензиите към творбата и в обществените мрежи. Където са скандализирани и от антиевропейските възгледи, споделяни от създателя в обществения му профил във „ Facebook “. Потърсихме Бачков за коментар.

„ Акцентът беше в описа, а те започнаха да бъркат в бельото ми, пардон - във „ Facebook “, което е едно и също. Тоя негативизъм, който се популяризира, идва и по отношение на мене “, споделя Бачков.
Снимка: btvnovinite.bg

Според Катерина Иванова, която преподава литература, текстът е прекомерно елементарен, с цел да може да ревизира уменията на учениците.

„ По-сложният текст основава благоприятни условия учениците да показват това, което е асимилиране в границите на няколко години, да вземем за пример времената и глаголните наклонения. В този текст това липсва “, споделя учителката по български.

Министерството на образованието разяснява за bTV, че текстът дава отговор на критериите за комбинация и размер.

„ Единственото значимо е дали разказът е подобаващ за осъществяване на изпита. Той дава отговор на условията “, съобщи министърът на образованието Николай Денков.

Министерството изясни, че не сортира създателите, а единствено текстовете за изпита.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР