Критикът на Кремъл Алексей Навални получи повече време затвор по обвинения в екстремизъм

...
Руският опозиционен лидер Алексей Навални е изправен пред още по-дълъг
Коментари Харесай

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е изправен пред още по-дълъг престой в затвора, след като беше осъден на 19 години затвор по обвинения в екстремизъм, съобщават руски медии, нов удар за яростен критик на руския президент Путин, който идва на фона на засилващи се репресии срещу несъгласието.

Навални беше обвинен в създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистка дейност и редица други престъпления.

Той беше признат за виновен в петък в строго охраняваната наказателна колония, в която е задържан.

Навални вече излежава присъди от общо 11 години и половина в заведение с максимална сигурност за измама и други обвинения, които според него са скалъпени.

Той и поддръжниците му твърдят, че неговият арест и лишаване от свобода са били политически мотивирани, целящи да заглушат критиките му към Путин.

Процесът приключи през юни и се проведе при закрити врата в наказателната колония ИК-6 в Мелехово, на около 155 мили източно от Москва, където е държан Навални.

Присъдата от петък удължава времето на Навални в затвора и поражда допълнителни опасения относно бруталните репресии срещу опонентите на Путин, които бяха ускорени след нахлуването на Москва в Украйна.

Европейският съюз побърза да осъди присъдата, заявявайки, че отново изразява „дълбоката си загриженост относно съобщенията за повтарящо се малтретиране, неоправдани и незаконни дисциплинарни мерки и тормоз, равняващ се на физическо и психологическо изтезание от затворническите власти срещу г-н Навални“.

Навални е в затвора в Русия от завръщането си в страната през януари 2021 г. по обвинения в нарушаване на условията на изпитателния срок, свързан с едногодишно дело за измама, което той отхвърля като политически мотивирано.

Имаше опасения за неговото благосъстояние: Навални отслабна и имаше болки в стомаха по-рано тази година, което доведе до опасения сред адвокатите му, че той отново е бил отровен.

Преди това той беше отведен от Русия в Германия през август 2020 г., след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок от съветската епоха. Навални пристигна в кома в болница в Берлин след полет за медицинска евакуация от сибирския град Омск.

 Навални е в затвора след завръщането си в Русия през 2021 г. class= Навални е в затвора от завръщането си в Русия през 2021 г. Ройтерс

Съвместно разследване на CNN и групата Bellingcat замеси Руската служба за сигурност (ФСБ) в отравянето на Навални, сглобявайки как елитен отдел в агенцията е проследил екипа на Навални по време на пътуване до Сибир, когато той се разболя.

Разследването установи също, че това звено, включващо експерти по химически оръжия, е следвало Навални при повече от 30 пътувания до и от Москва от 2017 г. насам.

Русия отрича да е замесена в отравянето на Навални. Самият Путин каза през декември 2020 г., че ако руските служби за сигурност са искали да убият Навални, те „щяха да свършат“ работата.

Въпреки че действията на руските власти срещу Навални са насочени преди инвазията на Москва в Украйна, страната предприе още по-драматични мерки срещу вътрешната опозиция и свободата на словото след началото на войната.

 Критикът на Кремъл Алексей Навални участва в митинг за отбелязване на 5-ата годишнина от убийството на опозиционния политик Борис Немцов и протест срещу предложените поправки в конституцията на страната в Москва, Русия, 29 февруари 2020 г. Критикът на Кремъл Алексей Навални участва в митинг за отбелязване на 5-ата годишнина от убийството на опозиционния политик Борис Немцов и протест срещу предложените поправки в конституцията на страната, в Москва, Русия, 29 февруари 2020 г. Шамил Жуматов/Файл Снимка/Ройтерс

Разширен и умишлено неясен закон за „чуждестранните агенти“ влезе в сила в края на миналата година, изисквайки организациите и лицата, участващи в политическа дейност и получаващи финансиране от чужбина, да се придържат към драконовски правила и ограничения.

Русия също така ограничи достъпа до Facebook, много западни новинарски сайтове и независими медии в страната. Мирните протести бяха бързо прекратени и хиляди арестувани след нахлуването на Москва.

И правителството прие закон, криминализиращ разпространението на това, което нарече „умишлено невярна“ информация за руските въоръжени сили, като максималното наказание е 15 години затвор.

Въпреки това Навални беше остър критик на конфликта. На годишнината от инвазията през февруари той я нарече „несправедлива агресивна война срещу Украйна под нелепи предлози“.

Ниам Кенеди, Крисчън Едуардс и Радина Гигова от CNN допринесоха за репортажи

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР