Критичното мислене не се формира в последните класове, тогава може

...
Критичното мислене не се формира в последните класове, тогава може
Коментари Харесай

Критичното мислене не се формира в последните класове, заяви зам.-образователен министър

Критичното мислене не се образува в последните класове, тогава може да се види, че функционалната просветеност липсва. Тя е да имаш предварителна визия за нещо, а по-късно да можеш направиш избора. Това умеенето се развива в ранна детска възраст. Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на Българска национална телевизия. Повод е завършилото външно оценяване по български език и литературата.

" По мотив задачата в изпита, основан на баснята на Ангел Каралийчев за лъва и лисицата – при него най-важното е да се направи необорим избор, откакто текстът се прочете. Тук няма стандарта на правилния отговор " сподели тя. По думите й като цяло децата се оправят добре и множеството мнения след външното оценяване, са били, че то е било елементарно.

На 9 май на национално външно оценяване по български език и литература се явиха към 60 хиляди четвъртокласници. Учениците вършиха диктовка по Емилиян Станев и текст за четене с схващане по текста на Ангел Каралийчев, към който имаше 11 задания. Текста за диктовката, текста за четене с схващане, дилемите и отговорите можете да видите тук. Ден по-късно беше и изпитът по математика след четвърти клас. Задачите и отговорите можете да видите тук.

" Целта на външното оценяване е да се даде информация за усвояването на знанията. Трябва да се видят в кое най-вече се затрудняват учениците. Ако възпитаник не яви на външно оценяване, отново ще може да кандидатства, само че няма да има тези резултати, а се взима единствено оценката от 7-ми клас ", добави Михайлова. Тя подчертава, че децата би трябвало деликатно да преценяват желанията си авансово.

По думите на зам.-министъра сега професионалните паралелки са един от целите на държавното управление.
" Важно е да се промени отношението към професионалното обучение. Става дума за експерти, които да ръководят комплициран програмен продукт, обвързван с машини. От няколко години министерството работи доста добре с представителите на бизнеса ", сподели тя и подчертава, че е доста значимо партньорството сред учебни заведения и предприятия. Като главен проблем тя очерта неналичието на учители, само че съобщи, че с изключение на заплащането, би трябвало да се се работи и по правенето на политики, които да върнат " най-хубавите " преподаватели в класните стаи
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР