Кристофър Гайт – съветник по етичните въпроси на британския министър-председател

...
Кристофър Гайт – съветник по етичните въпроси на британския министър-председател
Коментари Харесай

Още един удар в гърба за Борис Джонсън

Кристофър Гайт – консултант по етичните въпроси на английския министър-председател Борис Джонсън, разгласи, че подава оставка, откакто преди няколко седмици беше оповестен отчет, критикуващ премиера по отношение на провеждани в резиденцията му празненства по време на ограничаващите ограничения, наложени поради ковид, предадоха международните организации.

Гайт сподели в изказване, оповестено на уеб страницата на държавното управление, че „ със страдание “ оповестява за своето отдръпване и дефинира решението като „ вярно “.

Правителството съобщи, че е ненадейно от решението на Гайт. „ Макар да сме разочаровани, благодарим на лорд Гайт за службата му в интерес на обществото. Своевременно ще назначим нов консултант “, сподели държавен представител.

Това е следващ удар за ръководството на Джонсън, който предходната седмица оцеля при избор на съмнение, в който 41 % от депутатите от неговата Консервативна партия гласоподаваха срещу него, отбелязва Асошиейтед прес.

Гайт беше упрекван, че не е подхванал съществени ограничения против висши длъжностни лица при свои следствия за спазването на кодекса на държание на държавните чиновници. Той е вторият консултант на Джонсън по етичните въпроси, подал оставка за по-малко от две години.

В писмо за отдръпването си от поста, оповестено от държавното управление, Гайт сподели, че е решил да напусне, откакто му бил пожелан съвет за ограничения, при които по думите му имало заплаха от съзнателно нарушение на кодекса за държание на членовете на държавното управление, показва Ройтерс.

" Това искане ме сложи в невъзможна и противна позиция ", съобщи той, като добави, че " не може да взе участие в това ".

Гайт не посочи защо се е отнасял съветът, само че сподели, че желание за нарушение на кодекса за обслужване на политическа цел би представлявало " насмешка " с разпоредбите.

В отговор Джонсън съобщи в писмо, че въпросът, по който е бил запитан Гайт, се е отнасял за " вероятни бъдещи решения " в региона на търговията, които биха могли да бъдат в несъгласие със отговорностите на Англия във връзка със Световната комерсиална организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР