Криптовалутните милиардери загубиха 110 милиарда долара през последната година(снимка: CC0

...
Криптовалутните милиардери загубиха 110 милиарда долара през последната година(снимка: CC0
Коментари Харесай

Крипто-милиардерите обедняха петкратно за една година


Криптовалутните милиардери изгубиха 110 милиарда $ през последната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Изминалата година беше предизвикателна за милиардерите в криптовалута и крипто-индустрията като цяло. Обвиненията в измами, държавните каузи, колапсът на главните платформи и спадът в цената на цифровите активи осакатиха една нежна промишленост.

Криптовалутните милиардери са изгубили общо 110 милиарда $ през последната година. Прословутият лист на милиардерите, изготвян от Forbes, включва 19 криптовалутни милиардери към март 2022 година, чието общо положение е оценено на $140 милиарда Година по-късно, през март 2023 година, благосъстоянието им е единствено $30 милиарда В същото време 10 от 19-те имена към този момент не са милиардери.

Най-големият провал за миналата година претърпя Сам Банкман-Фрид. Преди година неговата борса за криптовалута FTX приключи нов кръг от набиране на средства в размер на $400 милиона, вследствие на което прогнозната ѝ стойност се усили до $32 милиарда. Успехът на платформата разреши на нейния притежател да получи $24 милиарда чиста облага, което го направи един от 50-те най-богати хора в света, съгласно Forbes.

По-късно борсата FTX банкрутира, а самият Банкман-Фрид загуби съвсем цялото си положение (според Forbes положението му в този момент е 10 милиона долара). Освен това тече следствие на събитията на срутва на FTX, вследствие на което неговият създател и други водачи на платформата могат да отидат в пандиза.

Според CoinMarketCap, през 12-те месеца от март предходната година криптовалутите групово са изгубили към 700 милиарда $ пазарна стойност, която в последна сметка падна до 1 трилион $. В допълнение към това цената на започващите компании за криптовалута понижа фрапантно – развой, който бе подкрепят от възходящите лихвени проценти и отдръпването на вложители от софтуерния бранш.
още по темата
Поредица от шумни кавги, от колапса на хедж фонда Three Arrows Capital предишното лято до банкрута на борсата FTX през ноември, докара до огромни репресии от страна на регулаторите, водени от Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати.

Най-богатият човек в промишлеността на криптовалутите продължава да бъде създателят и основен изпълнителен шеф на криптоборсата Binance – Чанпен Джао. Към март тази година той имаше към 10,5 милиарда $, което е 6 пъти по-малко от миналогодишните 65 милиарда $.

Миналия месец американският регулатор упрекна Джао и Binance в съзнателно заобикаляне на механизмите за правоприлагане на страната. В същото време Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, дружно със Службата за вътрешни доходи, обмисля покачване на обвинявания против Джао и Binance за пране на пари и укриване на налози. Освен това Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати организира лично следствие на Binance.

Брайън Армстронг, съосновател и основен изпълнителен шеф на американската криптоборса Coinbase, има $2,2 милиарда тази година, по отношение на $6,6 милиарда година по-рано. Това се дължи на забележителен спад в цената на акциите на компанията. През януари Coinbase заплати санкция от 50 милиона $ на щата Ню Йорк за споразумяване на дело за пране на пари в платформата. Известно е също, че Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати се готви да заведе друго дело против Coinbase въз основа на резултатите от личното си следствие на активността на борсата.

Затягането на регулациите и сложната обстановка в промишлеността засегнаха доста други криптовалутни милиардери. Това се отразява в забележителен спад на тяхното благосъстояние от година на година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР