КремълРусия смекчи тона към Турция след първоначалния шок от визитата

...
КремълРусия смекчи тона към Турция след първоначалния шок от визитата
Коментари Харесай

Песков за визитата на Зеленски при Ердоган: Турция е модерна страна и има право да развива отношения с всяка страна, включително Украйна

Кремъл

Русия смекчи тона към Турция след първичния потрес от визитата на Зеленски при Ердоган и предаването на членовете на Азов да се върнат в родината си.

Евентуално приемане на Украйна в НАТО ще има " доста, доста отрицателни последици " за европейската сигурност и ще изиска от Русия " разбираема реакция ", съобщи през днешния ден прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, Дитрий Песков, представен от ТАСС, съобщи Дарик и Българска телеграфна агенция.

Той приказва пред публицисти преди годишната среща на върха на алианса на следващия ден и вдругиден в литовската столица Вилнюс.

" Известна ви е изцяло ясната и поредна позиция на Руската федерация за това, че едно участие на Украйна в НАТО ще докара до доста, доста отрицателни последствия за така и така полуразрушената архитектура на сигурността в Европа и ще съставлява опасност за нашата страна. И по тази причина ще се наложи нашата задоволително разбираема и твърда реакция ", сподели представителят на Кремъл.

Песков уточни, че Украйна се пробва да въздейства на всички по тематиката за влизането й НАТО.

" Наясно сме, че сега се носят едни много оживени полемики измежду страните членки на алианса, и то в навечерието на срещата на върха. Към протичащото се има разнообразни гледни точки. Знаем, че режимът в Киев се пробва да въздейства на всеки с най-различни начини, с цел да може колкото се може повече страни в навечерието на събирането си да заявят своята взаимност по този въпрос ", акцентира Песков.

Прессекретарят на Путин обърна внимание и на случая с връщането в Украйна на командирите на батальона " Азов " от страна на Турция.

" Що се касае до връщането на главатарите на " азовците ", да - това е нарушаване на настоящото съглашение и ние ще обсъдим това с турската страна, както, в действителност, и към този момент започнахме да го вършим - съобщи Дмитрий Песков. - Много е значимо, че - за разлика от редица страни от по този начин наречения групов Запад - Турция съхранява разговора си с нас и го поддържа на високо равнище по високите етажи. Ние ще използваме каналите на този разговор, с цел да можем, преди всичко, да изясним нашата позиция и, несъмнено, ще имаме поради тази обстановка при идващите си съглашения в разнообразни области. "

Същевременно Песков означи, че предаването на Украйна на намиращите се на турска територия командири на батальона " Азов ", неразрешен в Русия и разгласен от Москва за терористична организация, няма да попречи на плана за взаимен газов хъб сред Русия и Турция. Според прессекретаря на Путин връзките сред Москва и Анкара са " многостранни " и икономическото съдействие " ще продължава взаимоизгодно. " По избрани въпроси обаче имаме различия ", уточни той.

" Турция е съвременна страна и има безспорното право да развива връзки с която и да било страна, в това число и с Украйна - сподели Песков. - Разбира се, ние се надяваме, че тези взаимоотношения няма да бъдат ориентирани против нас. "

Във връзка с днешното изявлението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че чака съветският водач Владимир Путин да посети Турция през август, представителят на Кремъл съобщи, че " дата не е насрочвана ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР