Кремъл не коментира съобщенията, появили се в западни медии за

...
Кремъл не коментира съобщенията, появили се в западни медии за
Коментари Харесай

Си Ен Би Си: Русия изгубила ракета с ядрен двигател

Кремъл не разяснява известията, появили се в западни медии за паднала съветска ракета с нуклеарен мотор, означават съветски издания. "За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите специалисти в тази област - Министерството на защитата ", цитира "Комсомолская истина " президентския прессекретар Дмитрий Песков, помолен от публицисти да разяснява информации в медиите от Съединени американски щати.

По-рано американската телевизия Си Ен Би Си заяви, че съгласно отчет на американското разузнаване съветска ракета с нуклеарен мотор, тествана предишния ноември, може да е паднала в Баренцово море. Москва подготвяла в този момент интервенция с присъединяване на три кораба, с цел да я извади, разяснява вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Русия изгуби нуклеарна ракета, Америка я откри, обобщи "Лента " и се пита "какво е станало в действителност ".

Анализирайки "контекста на новината ", онлайн изданието допуска, че ракетата "Буревестник " може да е била тествана на архипелаг Нова земя. Според Си Ен Би Си в секретния американски отчет по случая нямало данни за евентуални опасности за здравето на хората и околната среда с оглед възможни повреди по изпробваното оръжие.

Телевизията обаче цитира Ханс Кристънсън, нуклеарен специалист от Федерацията на американските учени, съгласно който при рухване на ракета неизбежно изтича радиация. По думите му една интервенция за извличането й ще е мъчно и рисково начинание. Той напомня опита на Русия от повдигането на атомната подводница "Курск ", аварирала през 2000 година, когато Москва е потърсила техническа помощ от холандска компания.

След известието на Си Ен Би Си интернет консуматори обърнаха внимание, че съветски кораби маневрират извънредно край архипелаг Нова земя, се споделя в материала.

По данни на малкия екран от предишния ноември до февруари т. година Русия е провела 4 теста на "Буревестник ", всичките приключили с неуспех. Според военния специалист Виктор Мураховски обаче военните може преднамерено да са употребявали единствено стартовия бензинов мотор, без да включват нуклеарния реактор, замисляйки "планирано рухване " в морето.

"Лента " вижда несъгласие сред новината на Си Ен Би Си и думите на съветския водач Владимир Путин, разказал през март за пръв път, че Москва разполага с сходно оръжие и създаването е сполучлива.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР