Кредитните рейтинги от световната финансова криза 2007-2008 г. нямат онова

...
Кредитните рейтинги от световната финансова криза 2007-2008 г. нямат онова
Коментари Харесай

Емил Хърсев: България е в тройката на страните с най-стабилно развитие

„ Кредитните рейтинги от международната финансова рецесия 2007-2008 година нямат това сакрално значение, което имаха в края на предишния век, защото проспаха рецесията. България е в тройката на страните с най-стабилно развиване. Не най-бързо, само че най-постоянно, без съмнения. Страната ни е на много по-добро равнище от междинното за Европа “.

С тези думи в ефира на Българска национална телевизия финансистът Емил Хърсев разяснява новината, че мeждyнapoднaтa peйтингoвa организация " Standard&Poors " e повишила кредитния рейтинг на България с позитивна вероятност. Повишението на рейтинга е вследствие на устойчивото развиване на стопанската система на България, без струпване на макроикономически несъответствия. Фискалните и външните салда са мощни, а напредъкът по присъединението на България към Механизма на валутния курс II е постоянен. 

Според рейтинговата организация страната ни е изпълнила своите задължения по Плана за деяние за присъединение към ERM II и Банковия съюз, само че също по този начин S&P отбелязва, че окончателното решение за това не е напълно под неин надзор. Агенцията означи още, че са осъществени законодателни промени в региона на макропруденциалния контрол и пълномощията на централната банка. Подобрена е рамката по несъстоятелността, ръководството на държавните предприятия, надзора в небанковия финансов бранш и рамката за битка с изпирането на пари. 

Хърсев предвижда, че не се чака рецесия в Европа. „ Имаше едни такива процеси на наближаваща криза, само че те се компенсираха в последното тримесечие. Тази година се чака всички страни в еврозоната да завършат над нулата, без стесняване на стопанската система “, сподели още финансистът.

По думите на Емил Хърсев има сериозен дефицит на работна мощ в цели браншове. „ С увеличение на заплащането на труда, производствата на всеобща нискокачествена продукция просто затвориха “, разясни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР