Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като

...
Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като
Коментари Харесай

Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана пред джамия в Копенхаген

Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, откакто преди този момент разгневи Турция с сходен акт и в Стокхолм, заяви турската частна телевизия НТВ.

Палудан възпламени образец на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани резервираха хладнокръвие, до момента в който той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед, отбелязва малкия екран.

Проявата бе осъществена в края на петъчната молитва на място покрай бензиностанция, което полицията бе отделила. Религиозните водачи са посъветвали вярващите да не се поддават на провокацията и бързо да се отдалечат от региона.

Датската полиция предприе строги ограничения за сигурност към джамията.

По-рано днес турското външно министерство повика посланика на Дания, като настоя за анулация на разрешението за демонстрацията. 

Расмус Палудан, крайнодесен деятел, който има датско и шведско поданство, разгневи Турция, като провежда сходен митинг с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник " Афтонбладет ", че ще повтаря митинга пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО. 

Протести се проведоха през днешния ден в няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население против оскверняването на Корана от крайнодесни шведски и нидерландски деятели, съобщи Асошиейтед прес.

Протестите се организираха в Пакистан, Ирак и Ливан. Те завършиха без прояви на принуждение. В пакистанската столица Исламабад полицията попречи на някои от протестиращите да се насочат към посолството на Швеция. В Бейрут към 200 ядосани протестиращи изгориха флаговете на Швеция и Нидерландия пред джамията " Мохамед Ал-Амин ", известна със своя наследник купол и намираща се на централен площад в града.

По-рано този месец крайнодесен деятел получи позволение от полицията да организира протест пред турското посолство в Стокхолм, където той изгори Корана. Няколко дни по-късно Едвин Вагенсвелд, водач на крайнодясното придвижване " Пегида ", раздра копие на Корана покрай нидерландския парламент и го стъпка с краката си. Тези прояви разгневиха милиони мюсюлмани по света и породиха митинги.

Шведски представители подчертаха, че свободата на изложение е одобрена от шведската конституция и дава правото на хората да показват свободно своите убеждения обществено, само че въпреки всичко подстрекателството към принуждение или езикът на омразата не са разрешени. Демонстрантите са длъжни да изискат позволение от полицията, с цел да проведат своите акции. Полицията може да отхвърли сходни претенции единствено по избрани аргументи, като да вземем за пример риск за публичната сигурност.

Запитан дали свободата на словото значи обиждане на религиозните убеждения на другите, авторитетният иракски шиитски водач Муктада Садр съобщи: " Защо тогава горенето на знамето на гейовете не значи независимост на словото? ". А след това той добави, че изгарянето на Корана " ще провокира Божия яд ". Същевременно стотици поддръжници на Садр се събраха през днешния ден пред джамия в Багдад, размахвайки яростно екземпляри от Корана.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР