Крайно време е да взимаме решенията не от днес за

...
Крайно време е да взимаме решенията не от днес за
Коментари Харесай

Гуцанов: Само БСП е гарант за промяна на модела на управление

Крайно време е да взимаме решенията не от през днешния ден за на следващия ден, а с визия, отговорност и грижа Коридорът " Север-юг " е шанса да се върнем на транспортната карта на Европа, споделя Борислав Гуцанов, втори в листата на " Българска социалистическа партия за България " в Трети МИР в изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Гуцанов, кои са предпочитаните инфраструктурни планове, които са в положение да дадат подтик на българск ата стопанска система, в случай че бъдат стартирани в този момент?

- Това, което пропущаме от години е, че от влизането на България в Евросъюза нашата източна граница към този момент не е просто държавна, а и европейска граница. Географското ни състояние допуска развиване на планове, които са ориентирани към цялостната интеграция на стопанската система на България с тази на Европейския съюз. В тази категория влизат няколко основни плана, които могат да ни създадат незаобиколим фактор по пътя на артикули, товари и хора. Един от тези планове е доизграждането на автомагистрала " Хемус ", както и Автомагистрала " Черно море " като транспортна връзка сред мегаполиса Истанбул, през двете ни най-големи морски пристанища - Варна и Бургас, до Констанца. Този кулоар " Север-юг ", дружно с останалите трансевропейски коридори, в които влизат освен пътят, само че и всички многоизмерни връзки и спомагателна инфраструктура, са шансът на България да се върне на транспортната карта на Европа. Част от предпочитания лист на страната наложително би трябвало да са и двата интермодални терминала във Варна и Бургас, за които аз персонално приказвам от 14 години. Реализирането на този план ще докара разумно до завъртането на колелото за идващия - ускорено развиване и модернизиране на жп-инфраструктурата, за което има планувани 5,8 милиарда евро. В подтекста и на Зелената договорка това е най-екологичният и най-евтин превоз. Задължителен детайл е и удвояването и ускоряването на жп линията Варна - Русе като основна за преноса на товари от Западна Европа. В предпочитания лист слагаме и завършването на газопреносните мрежи и всички колекторни връзки, с цел да можем да одобряваме газ и други енергийни носители през нашата система, в това число и водорода.

- Основно терзание сега измежду бизнеса и семействата е високата цена на електрическата енергия. Има ли Българска социалистическа партия решение на този проблем?

- Българска социалистическа партия има решение на този проблем още от 2013 година, когато направихме референдума за АЕЦ " Белене ". Инвестицията в дотъкмяване на централата е в положение да се изплати за 8 години. 4,5 милиарда евро са нужни тя да проработи. Само за съпоставяне - облагата на АЕЦ " Козлодуй " за година е към 600 млн. евро. И това е единственото решение сега. Защото цената на 1 МВтч от АЕЦ " Козлодуй " е 55 лева Същото количество електрическа енергия от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 " е 295 лева, а от възобновими източници - 338 лв/МВтч. Зелената сила е несъмнено нужна, само че при 8760 часа годишно, в които ние консумираме ток, създадената от вятърните централи сила стига  за 1700 часа, а  от слънчевите паркове - за 1300. Това не покрива и 30% от потребностите.Докато стигнем до генералното решение, ние предлагаме страната да подкрепи бизнеса и семействата с няколко лесни и изпълними ограничения - понижаване на размера на Данък добавена стойност за енергоносителите и храните от дребната потребителска кошница; гарантиране на първите 200 киловат часа на всяко обществено едва семейство, като те се одобряват от страната, а за семействата с незадоволителни приход - да не им се изключва токът.Част от този пакет е основаването на антикризисен енергиен фонд, в който да се събират средства от свръхпечалбите на производителите и търговците на електрическа енергия.Затова за нас в Българска социалистическа партия е изключително значимо след 14 ноември да има 121 депутати, които ще потвърдят, че са на страната на народа си и ще кажат " да " на АЕЦ " Белене ".

- Смятате ли, че " Българска социалистическа партия за България " дава отговор на критериите за " смяна ", които бяха заложени по време на митингите против ръководството на ГЕРБ?

- Вярвам, че Българска социалистическа партия е факторът, който може единствен да подсигурява смяна на модела на ръководство, тъй като от години е ясна и непоколебима съпротива на ГЕРБ. И то на процедура, не на хартия. Ние сме единствената партия, която е работила за тази смяна, тъй като нуждата от нея не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. 12 години се опитваме да разбираем, че методът, по който ГЕРБ ръководи страната, е гибелен. Говорим без съмнение за паралелната страна, през която изтичат милиарди от нашите пари към джобовете и сметките на определени близки до властта.  Трябваше обаче ковид-кризата да ни връхлети, с цел да отвори очите на останалите и да забележим, че " царят е гол ". Много хора не ни харесват и не ни одобряват, само че ние можем да поемем отговорността за нужната смяна. Този модел на ръководство и метод на мислене, които ни доведоха до рецесията, която ни обгръща сега, са тъкмо противоположното на това, което ние можем да предложим и което хората видяха от нас по време на последното национално заседание - диалогичност, бистрота, държавническо мислене, грижа за хората и страната ни. Мисля, че е извънредно време да спрем да се удряме в една и съща стена  и да повтаряме едни и същи неточности с подправени герои и с партии еднодневки. Крайно време е да оползотворим солидния си горчив опит, да стъпим на него, да извлечем поука и най-сетне да постъпим умно и да вземем решение не от през днешния ден за на следващия ден, а с визия за бъдещето, с отговорност и грижа.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР