Крайно дясната Алтернатива за Германия (АзГ) постигна най-силните изборни резултати

...
Крайно дясната Алтернатива за Германия (АзГ) постигна най-силните изборни резултати
Коментари Харесай

5 извода от регионалните избори в Германия

Крайно дясната Алтернатива за Германия (АзГ) реализира най-силните изборни резултати от основаването си през 2013 година, като приключи на второ място в два районни избори в източните провинции Бранденбург и Саксония в неделя.

Резултатите, последващи мощната изява на партията както на последните немски общи избори през 2017 година, по този начин и на гласуването за Европейския парламент през май, подсказват, че посланието на партията срещу чужденците и срещу откритите правила продължава да резонира в огромна част от немския електорат, изключително на изток.

Подкрепата за извънредно лявата партия Левите, която беше скелет на политическата система на Източна Германия, се срина в двете провинции до към 10 %, което отразява частично миграция на някои гласоподаватели от популистката левицао в крайната дясна част на политическия набор.

Макар че откритите партии в Германия евентуално ще запазят контрола върху двете провинции, натискът на АзГ илюстрира компликацията, с която се сблъскват центристките партии в битката с повишаването на популизма в най-голямата страна в Европа.

Ето пет извода от резултатите от неделя и какво значат те за политическото бъдеще на Германия.

1.GroKo(Голямата коалиция) върви надолу, само че не е свалена(все още)

Въпреки че одобрените партии съумяват да се задържат преди всичко и в Бранденбург, където социалдемократите (СДП) господстват след обединяването на Германия, и в Саксония, където християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел от дълго време са преобладаващи, обстоятелствата не могат да бъдат подценявани.

Въпреки че резултатите от неделя надали ще провокират незабавния провал на така наречен Голяма коалиция на Германия – или GroKo – сред ХДС и СПД, бъдещето й към този момент не е несъмнено след този уикенд.

Същото важи и за въпроса дали водачът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която имаше неприятен старт в ролята, ще стане идващият претендент за канцлер на партията (Меркел сподели, че няма да търси различен мандат след 2021 г.). Засега удържането на Саксония от ХДС ѝ дава опция да поеме мирис.

Въпреки успехите си, двете открити партии претърпяха обилни загуби. Финалът на СДП в Саксония, където завоюва едвам 7,7 %, е най-лошият резултат на партията на провинциални избори в близо 130-годишната ѝ история. На Мартин Дулиг, водещият претендент на СДП в Саксония, му беше останал единствено обезверен комизъм от безизходна обстановка след показване на резултатите. „ Може да имаме най-лошия резултат, само че сме най-якият [на СДП] районен клон “, сподели той пред поддръжници в Дрезден в опит за изпускане на напрежението.

В Берлин малко хора се смяха. Въпреки че СДП съумя да се задържи преди всичко в Бранденбург и ХДС стори това в Саксония, стана ясно, че настоящите ръководещи обединения и на двете – СДП/Левите в Бранденбург и ХДС/СДП в Саксония – губят поддръжка.

2.АзГ е по-близо от всеки път да завоюва действителна мощ

Засега всички партии, показани във федералния парламент на Германия, поддържат твърдия си отвод да ръководят взаимно с AзГ. Въпросът е какъв брой дълго ще продължи това заричане, в случай че крайнодясната партия продължи да отбелязва резултати като в неделя. Поглед към Европа допуска не дълго.

След като AзГ управлява към една четвърт от гласовете както в Бранденбург, по този начин и в Саксония, процесът на създаване на коалиция дава обещание да бъде комплициран. Преди всичко това ще принуди да има обединяване на непознати един на различен сътрудници..

В Саксония, да вземем за пример, християндемократите най-вероятно ще би трябвало да си партнират със СДП и Зелените, с цел да сформират държавно управление след резултатите от неделя, макар че локалният водач на ХДС съобщи, че неговата лична група няма нищо общо с екологичната партия.

В Бранденбург Зелените евентуално ще се причислят към клонящата вляво коалиция, ръководена от СДП с Левите, с които има дълбоки идеологически разлики, що се отнася до въпроса за добива на въглища, дирек на локалната стопанска система.

Идеологическите въртележки, нужни за оправдаване на сходни обединения пред обществеността, евентуално ще подклаждат аргумента на AзГ, че е жертва на откритите политики.

Междувременно някои консервативни политици започнаха да одобряват някои позиции на AзГ в опит да надмогнат крайнодясната партия. Водещият претендент на ХДС в Саксония, Михаел Кречмер избра да предприеме акция против личната си партия – противопоставяйки се да вземем за пример на западните наказания против Русия и даже пътува до Санкт Петербург, с цел да се срещне с Владимир Путин. Въпреки неговите митинги, наподобява, че в един миг една коалиция с AзГ няма да бъде немислима опция.

3.Германия остава разграничена страна

Ако има нещо, което резултатите от неделя удостоверяват, това е, че 30 години след обединяването двете половини на Германия се развиват разграничени, а не дружно.

Въпреки внезапното намаляване на безработицата и годините на стопански напредък в района като цяло, доста източногерманци считат, че са изоставени. Загубата на към 3,5 милиона най-вече младежи в района, по-голямата част от които са се преместили в Западна Германия в търсене на по-добра работа, е изключително горчива за жителите на Изтока, които се опасяват, че тяхното бъдеще им е било ограбено.

По-голямата част от този спад на популацията е настъпил отвън градските центрове в селските общности, същите региони, в които AзГ е най-силна. Освен това терзанията за имиграцията, провокирани от притока на бежанци през 2015 година, ги направиха лесна плячка за популистката изразителност на АзГ.

Макар че AзГ е построила сериозна база от свои почитатели в редица западни провинции, нормално печели не повече от 10 % от гласовете там, което е надалеч от съвсем 28 %, който партията завоюва в Саксония.

Докато изборната интензивност доста се усили и в двете провинции избори в неделя, и в двете провинции от изборите в неделя главният печеливш е АзГ, защото огромен брой от хората, които не гласоподаваха на предходните избори, се оказаха в поддръжка на популистите.

4.Не всичко, което свети, е зелено

Рязкото увеличение на поддръжката за немските Зелени през последната година завладя въображението на политическите предсказатели надалеч оттатък границите на страната. Партията, която завоюва по-малко от 10 % на федералните избори през 2017 година, непрекъснато върви като резултати към средата на 20-те % в народен мащаб, дишайки във врата на християндемократите на Меркел.

Предвиждаше се също да реализират обилни придобивки на районните избори в неделя. И до момента в който партията се оправи добре, достижението ѝ беше под това, което прогнозите предвиждаха.

Прогноза на „ Политико “ сложи Зелените на 14,4 % в Бранденбург и 10,9 % в Саксония, само че партията приключи с 10,8 в Бранденбург и 8,6 % в Саксония. Въпреки че резултатите бележат огромен прогрес за Зелените в двете провинции, те също алармират, че „ зелената вълна “ е малко евентуално да стане скоро цунами на изток.

5.Добре пристигнали в новото обикновено за Германия

Единственото общо между тях, което западът и изтокът на Германия имат, е, че политическите им пейзажи се разпукват.

Следвоенна Германия приложи 5-процентен предел, който партиите би трябвало да прекрачат, с цел да завоюват места в Народното събрание. Идеята беше да се предотврати връщане към политическата фрагментация, следена в предвоенната Ваймарска република, където наличието на 10 или повече партии в Народното събрание докара до политическа парализа, което от своя страна способства за възхода на нацистите.

Голяма част от следвоенната епоха в Германия беше доминирана от две партии – ХДС и СДП, наречени Volksparteien (или национални партии) поради необятната им прелест.

Въпреки възхода на АзГ, Германия наподобява не е в заплаха да се върне назад в авторитаризма. Но политическата ѝ система стана по-разделена, по-малко предвидима и – някои настояват – по-демократична, с включване на по-голямо многообразие от възгледи.

Резултатите от неделя алармират, че упадъкът на в миналото преобладаващите Volksparteien от Германия и разпокъсаността на нейния политически пейзаж ще продължат. /БГНЕС

…………..

Матю Карнитшниг, „ Политико “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР