Крайните цени на дребно на всички български плодове и зеленчуци,

...
Крайните цени на дребно на всички български плодове и зеленчуци,
Коментари Харесай

Бизнесмен ни подготви за ново увеличение на любими неща за хапване

Крайните цени на дребно на всички български плодове и зеленчуци, които следва да излязат на пазара тази пролет, ще бъдат най-малко с 30% по-високи. Това предвижда пловдивският агробизнесмен Красимир Кумчев. По думите му най-късно до месец ще се появят първите салати, а малко по-късно и оранжерийните краставици и домати. В началото на май към този момент чакаме ягоди и череши.

" Почти четири пъти са скочили препарати и торове в последната година. Като прибавим цените на горивата и понижените помощи за производители, се оформя мрачна картина “, уточни той.

И даде образец с цените на амониевия нитрат (основен препарат за поддържане на всички типове насаждения - б.а.), който м. година по това време е бил 500 лева за звук, а сега е 1650 лева./тон. Противопоставят се повишените разноски за произвеждане с пониженото с 25% подкрепяне от страната, добави Кумчев. Според него това е повода сътрудниците му да излизат на митинги.

" Към цялата картина в земеделието, като се добави и войната в Украйна, уравнението става към този момент мъчно за решение от производителите “, разяснява той. В отглеждането на животни ситуацията също не било розово. Основният разход - фуражът, също е поскъпнал няколко пъти.

" Стигне ли се до заличаване на стада, това ще е пагубно за родното произвеждане и българското месо, мляко, сирене внезапно ще намалеят ", безапелационен е фермерът.

Според Кунчев изкупуването на жито за попълване на запаса е неверен ход на страната. Много по-рационално било да се натрупат ресурси от препарати, торове и горива поради възходящите цени в международен мащаб. Така щяла да се обезпечи продоволствената сигурност на страната, написа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР