Краят на всяка година служи за ретроспекция на отминалите дни.

...
Краят на всяка година служи за ретроспекция на отминалите дни.
Коментари Харесай

Скандалите и провалите в световния спорт през 2017 г.

Краят на всяка година служи за ретроспекция на отминалите дни. Световният спорт също дава мотив за припомняне на по-значимите провали и кавги, случили се през 2017 година

През тази година, както и в предходните, една от главните тематики беше обвързвана с допинга. Заради дългогодишните си проблеми Русия още веднъж беше осъдена, а локалните спортисти нямат право да съставляват страната си на идните зимни олимпийски игри в Пьончан. Със стимуланти беше заловен и спечелилият във Вуелтата и четирикратен първенец на Тур дьо Франс Крис Фрум.

Друга значима тематика беше обвързвана със секс кавги. Изключително сериозен беше този в американската гимнастика. Имаше арести и провали на известни спортисти. Агенция БЛИЦ ви показва част от тях разграничени по месеци, като не претендира за пълнота.

ЯНУАРИ
ФУТБОЛ
* Нападателят на Челси Диего Коста беше отхвърлен от тренировките на тима, откакто отхвърли трансфер в Китай. Испанският национал влезе в скандал с мениджъра на отбора Антонио Конте, който в последна сметка докара до прехвърлянето му в Атлетико (Мадрид) в края на годината.

ТЕНИС
* Румънският тенисист Александру-Даниел Карпен беше осъден доживот поради опит да уреди мач за облага от залози.
* Шампионът на Аустрелиън Оупън за 2016 година Новак Джокович сензационно се провали в опита да отбрани купата си и през тази година. Сърбинът беше отстранен във втория кръг на шампионата от 117-ия в света Денис Истомин (Узбекистан).

БОЙНИ
* Двукратният европейски първенец по бокс за юноши и младежи Игор Алборов призна, че дружно с брат си е направил ликвидиране. Боецът и батко му Алан са умъртвили други двама души - татко и наследник. Игор и Алан са признали в съда, че са направили действието. Като причина показали кръвно възмездие поради гибелта на техен родственик.
* Олимпийският първенец от Барселона'92 и десеткратен международен първенец по бокс за експерти Оскар де ла Оя е бил задържан по съмнение за шофиране след приложимост на упойващи субстанции.
* Британският боксьор Амир Хан се замеси в сексскандал. Носителят на Купа „ Странджа “ за 2004 година стана жертва на порно капан. В американски уебсайт се появи видео на олимпийския вицешампион от 2004 година, в което си проличава по какъв начин се самозадоволява, до момента в който поддържа връзка по скайп с американски модел.

ФЕВРУАРИ
ФУТБОЛ
 * Вратарят на петодивизионния Сътън Уейн Шоу беше изпъден от тима, откакто на резерната скамейки си хапна къс по време на осминафилния мач с Арсенал от ФА Къп. 150-килограмовият Шоу беше упрекнат, че е направил това поради заричане за огромна облага от
залози, че ще яде къс с месо по време на срещата с „ артилеристите “.
* Легендарният аржентински футболист Диего Марадона беше привикан на разпит в мадридската полиция, откакто приятелката му Росио Олива подаде тъжба за нанесен й побой от някогашната футболна звезда на Свети Валентин.
* Бившият вратар на Барселона Виктор Валдес беше измамен под правосъдна отговорност за подправяне на документи. Стражът взе участие в незаконна скица, с цел да вземе лиценз за ръководство на яхта. Вратарят е подправил документи, с цел да може различен да се яви вместо него.

БАСКЕТБОЛ
* Легендарният баскетболист Чарлз Оукли бе задържан и изведен от защитата в " Медисън Скуеър Гардън " по време на мача сред Ню Йорк Никс и гостуващия Лос Анджелис Клипърс. Легендата атакува вербално притежателя на Никс Джеймс Долан и едвам не се стигна до пердах.

ВОЛЕЙБОЛ
* Бившата волейболна националка на Перу Джесика Техада беше преместена в пандиза „ Чорийос “ в Лима, където ще излежи 18-месечната си присъда за пране на пари. Тя е наказана като участник в корупционен скандал, в който са забъркани някогашният й другар Хорхе Куба – някогашен заместник-министър на връзките, и бразилската строителна компания „ Одебрехт “.

ТЕНИС
* Защитаващият купата си отбор на Аржентина отпадна още в първия кръг на „ Купа Дейвис " - неофициалното международно отборно състезание по тенис. " Гаучосите " отстъпиха с 2:3 победи пред Италия в Буенос Айрес, а измежду феновете бе и аржентинската легенда на международния футбол Диего Армандо Марадона.

ДРУГИ
* Трикратният олимпийски първенец по плуване Грант Хакет е бил задържан поради смущение на реда в дома на родителите си. Бащата на Хакет е повикал полицията, с цел да помогне на сина му.
* Звездите на ръгбито Али Уилямс (Нова Зеландия) и Джеймс О'Конър (Австралия) са били задържани в Париж при покупка на кокаин. Уилямс, състезател на парижкия Расинг 92, и О'Конър, който се състезава на Тулон, се били на празненство в централната част на френската столица. Двамата са били задържани в прочут нощен клуб, който се намира на площад „ Шарл дьо Гол “, покрай „ Триумфалната арка “ и „ Шанс Елизе “.
* Два допинг абсурда имаше в зимните спортове. Олимпийската шампионка по ски-бягане от Ванкувър 2010 Терезе Йохауг (Норвегия) беше лишена от спортни права за 13 месеца след позитивна проба за клостебол. Преди началото на международното състезание по биатлон в Хохфилцен австрийските управляващи откриха неразрешени препарати при националния тим на Казахстан. При обиска са открити изхвърлени употребявани спринцовки и ампули от стимулиращи субстанции от листата със неразрешените препарати.
* Състезателят по ски-бягане от Венецуела Адриан Солано бе задържан на път за международното състезание във финландския град Лахти поради съмнения за контрабанда на опиати. Солано е арестуван на летището в Париж и настанен в следствен изолатор, в който прекарва пет дни. След това спортистът е върнат в родината му.

 МАРТ
ФУТБОЛ
* Селекционерът на националния тим на Холандия Дани Блинд беше уволнен след единствено година и осем месеца на поста. Причината за раздялата беше загубата на „ лалетата “ с 0:2 от България в София в международна подготовка. Местните медии оповестиха провалянето на Холандия за най-тежкото в историята на локалния футбол. То попречи на отбора да се класира за международното състезание в Русия през 2018 година

АПРИЛ
ФУТБОЛ
* 28-годишен руснак беше задържан в Дортмунд, откакто реализира бомбен атентат против рейса на Борусия преди четвъртфинален мач от Шампионската лига против Монако. Целта му е била да завоюва от борсови интервенции с акции на немския клуб. Първоначално се предполагаше, че офанзивата е дело на Ислямска страна. При гърмежа пострада испанският бранител Марк Бартра, който претърпя интервенция. Въпреки шока и нещастието, мачът беше скандално отсрочен единствено с 24 часа и „ жълто-черните “ изгубиха с 2:3.
* Бившият британски национал Джоуи Бартън беше лишен от спортни права за 18 месеца, откакто се призна за отговорен в
залагане на футболни мачове.

ДРУГИ
* Бившият водач във Формула 1 Йос Верстапен бе задържан и прекара една нощ в пандиза, откакто е взел участие в сборичкване в нощен клуб в холандския град Рурмонд. Бащата на състезаващия се за Ред Бул Макс Верстапен е получил пострадвания по лицето при сбиването. Адвокатът на 45-годишния холандец разяснява, че клиентът му е бил атакуван, до момента в който е чакал таксито си. Верстапен-старши, който през 1994 година беше съотборник с Михаел Шумахер в Бенетон, е прочут с буйния си манталитет. През предходната година имаше сборичкване със личния си татко.
* Бившият водач от Формула 1 Дженсън Бътън беше дисквалифициран от съревнование по триатлон поради превишена скорост. 37-годишният международен първенец за 2009 година приключи на трето място във възрастова група 35,39 години на Ironman 70.3 Oceanside в Калифорния. Радостта на Бътън обаче търпя малко. Организаторите го дисквалифицираха за каране на велосипеда с превишена скорост в зона, където има ограничаване.

МАЙ
ФУТБОЛ
 * За поредна година расистски скандал раздруса италианския футбол. Този път на най-високото равнище – Серия „ А “. Халфът на Пескара Съли Мунтари напусна терена, откакто от трибуните в Каляри го обиждаха на расова основа. Ганаецът в началото изиска подпомагане от съдията, само че вместо това получи жълт картон. Разочарованият Мунтари излезе от терена и се прибра в съблекалнята.
* Бившият президент на Барселона Сандро Росел беше задържан при акция на полицията по обвинявания за присъединяване в корупционни покупко-продажби.

ТЕНИС
* Анжелик Кербер стана първата лидерка в международната класация, която отпада от " Ролан Гарос " още в първия кръг на шампионата от началото на Оупън ерата. Германската тенисистка отстъпи с 2:6, 2:6 от рускинята Екатерина Макарова след 82 минути игра.
* Новак Джокович претърпя унизителна загуба от Доминик Тийм в среща от 1/4-финалите на " Ролан Гарос ". Сърбинът, който завоюва купата в Париж през 2016 година, падна с 6:7, 3:6, 0:6, като в последния сет загуби два гейма на нула.

ВОЛЕЙБОЛ
* Бразилската волейболна звезда Мурильо Едрес даде позитивна проба за допинг. Двукратният международен първенец и повторен олимпийски вицешампион беше заловен с фуросемид.

ДРУГИ
* Италианските колоездачи Стефано Пираци и Никола Руфони бяха хванати с допинг и изхвърлени от присъединяване в юбилейното издание номер 100 на Джиро д'Италия. Те са дали позитивни проби при извънсъстезателен надзор. В пробите им са открити следи от приложимост на хормон на растежа.
* Младият ръгбист Еди Уеджди получи доживотно наказване от Френската ръгби асоциация, откакто нокаутира съдията Бенжамен Касти по време на полуфинален мач за Купата на Франция при младежите.
 * Голф легендата Тайгър Уудс бе задържан за шофиране в нетрезво положение. Спортистът се оправда, че не е бил пийнал, а под въздействието на предписани му лекарства
* Олимпийският вицешампион в шорттрека Крис Кревълинг ще пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 година, откакто получи четиригодишно наказване поради допинг. 30-годишният състезател, който завоюва сребро в Сочи 2014 посредством щафетата на 5000 метра, е дал позитивна проба за неразрешения препарат кломифен при извънсъстезателна инспекция

ЮНИ
ФУТБОЛ
* Федерико Аленде – бранител на аржентинския Спорт Пасифико, беше махленски в потребление на игра за дразнене на противникови играчи на терена. Доказаната му виновност докара до негово уволняване.
* Допинг абсурдът с съветските спортисти застигна и националния тим по футбол. „ Дейли Мейл “ разгласи, че всички 23-а национали на „ сборная “ от Мондиал 2014 са разследвани за приложимост на неразрешени стимуланти.

ТЕНИС
* Сериозни проблеми със закона налегнаха тенис звездата Винъс Уилямс. Оказа се, че 37-годишната американка е предизвикала пътно-транспортно произшествие, в резултат на което е умрял 78-годишен водач. Той е умрял в болница две седмици след случая. При злополуката има още един ранен - брачната половинка на умрелия.

 ДРУГИ
* Световният първенец Петер Саган провокира тежко рухване на Марк Кавендиш във финалните метри в разногласието за етапна победа на Тур дьо Франс. Словакът изблъска с лакът своя конкурент в защитните огради и това докара до неговата дисквалификация от конкуренцията. Кавендиш въпреки всичко пресече финалната линия, само че по-късно беше откаран в болница със съществени охлузвания и подозрение за строшен лакът.

ЮЛИ
ФУТБОЛ
* Шотландският гранд Рейнджърс записа една от най-срамните си страници в историята на европейските си мачове, откакто отпадна от люксембургския Прогрес Нидеркорн в първия квалификационен кръг на Лига Европа.
* Нападателят на Манчестър Юнайтед Ромелу Лукаку беше задържан в Лос Анджелис, където беше на отмора. Съседите на белгийския национал подали недоволство за нарушаване на публичния ред поради шумно на ден празненство.
* Вицепрезидентът на ФИФА и УЕФА и дълготраен президент на Испанския футболен съюз Анхел Мария Вияр беше задържан по подозение в корупция. Заедно с него бяха арестувани синът му Горка и заместник-шефът на испанския футбол Хуан Падрон.
* Дни преди прехвърлянето си в ПСЖ бразилската футболна звезда Неймар се сби на подготовка със съотборника си в Барселона Нелсон Семедо поради по-грубо единоборство.

ТЕНИС
* Капитанът на Румъния за " Фед къп " Илие Настасе бе осъден да не взима каквото и да е присъединяване в шампионата за идващите три години. Причината е непристойното държание в дуелите с Англия през февруари, при което наскърбяваше първата ракета на противника Йохана Конта, която пък след това се разплака на корта. Настасе назова Конта и капитанката на английския отбор Ан Кеотавонг - „ Ш**бани кучки! “.

ДРУГИ
* Корупционен скандал избухна в Световната плувна федерация (FINA). Вицепрезидентът на организацията Хюсеин ал Мусалам бе упрекнат с 20-минутен аудио запис, който уличава 57-годишния кувейтец в искане на рушвет. В ролята си на общоприет шеф на Азиатския олимпийски комитет Ал Мусалам е изискал да му бъдат преведени в частна сметка суми под формата на комисиони.

АВГУСТ
ФУТБОЛ
* Английският национал Джак Уилшир се сби по време на мач от шампионата за младежи до 23 години. Той тръшна на терена Матю Смит от Манчестър Сити, а по-късно се сдърпа и с Тайрик Уилсън.
 * Звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо бутна съдията Де Бургос Бенгоечеа при успеха с 3:1 над Барселона в мач от Суперкупата на Испания. За това си нарушение португалецът получи наказване от пет мача.
* Хакерската формация „ Фенси Беърс “ подсети за себе си и извади лист с имената на 25 футболисти, които са дали позитивни допинг проби на Мондиал 2010. Тези случаи обаче са били потулени и не са довели до санкции. Сред тях има немски, аржентински, чилийски, италиански, холандски, гръцки, алжирски, новозеландски, словенски, словашки, американски и котдивоарски национали.

БАСКЕТБОЛ
* Италианският национал Данило Галинари (играч на Лос Анджелис Клипърс) се сби с холандеца Джито Кок по време на другарски мач сред двата национални тима. Галинари счупи ръката си в багра и пропусна европейското състезание.

ДРУГИ
* Огромен допинг скандал раздруса света на повдигането на тежести. Девет от десетте най-успешни страни в щангите бяха изхвърлени от присъединяване на международното състезание в Анахайм поради многократни нарушавания на антидопинговите правила. Сред забърканите са Китай, Русия и Казахстан.
* Кралят на спринта Юсейн Болт завърши кариерата си с трето място на 100 метра и с травма, която попречи на щафетата на Ямайка на 4х100 метра да завоюва орден от международното състезание в Лондон. По-късно се оказа, че преди последното си съревнование Болт си е спретнал спретнал щур ваучър с мацки и алкохол.

СЕПТЕМВРИ
ФУТБОЛ
 * Най-скъпият футболист в света Неймар и нападателят на ПСЖ Единсон Кавани се сдърпаха на терена при успеха 2:0 над Олимпик (Лион). Причината беше отсъдена дузпа, а двамата предявиха искания за осъществяването на наказателния удар. Имаше информации, че абсурдът сред тях е траял в съблекалнята. Те се сбили и били разтървани от капитана Тиаго Силва.

БАСКЕТБОЛ
* Европейският първенец Испания шокиращо загуби от Словения на полуфиналите на европейското състезание. Словенците след това завоюваха купата, а испанците се задоволиха с бронза.
* Баскетболистът от Атланта Хоукс (НБА) Денис Шрьодер беше задържан за сборичкване в бар.
* Испанският национал Никола Миротич беше пребит от съотборника си в Чикаго Булс Боби Портис. Миротич претърпя интервенция поради няколко фрактури на лицеви кости. „ Биковете “ отстраниха виновника Портис за осем мача.

ВОЛЕЙБОЛ
* Сръбската волейболна националка Ана Антониевич даде позитивна проба за кленбутерол. Положителният тест е от финалната шестица на Световното Гран При, където сръбкините завоюваха бронз.
* Русия не съумя да отбрани за трети следващ път европейската си купа по волейбол при дамите, откакто на четвъртфиналите загуби от Турция.

ДРУГИ
* Три състезателки на съветския народен тим по хандбал за девойки до 19 години са дали позитивни допинг проби за мелдоний по време на европейското състезание за девойки до 19 година

ОКТОМВРИ
ФУТБОЛ
* Футболът в Испания беше белязан от референдума за самостоятелност на Каталуня. Заради безредиците в самостоятелната област Барселона игра пред празни трибуни и записа типичен триумф с 3:0 над Лас Палмас. Провеждането на срещата през целия ден беше под въпрос от съобръжения за сигурност. В целия скандал се намеси и Христо Стоичков, който насочи мощни думи против вицеприема Сорая Саенс де Сантамария, която заведе дело против Камата. Заради абсурда Стоичков беше лишен от поста си на почетен консул на България в Барселона.
* За първи път от 32 години националният тим на Съединени американски щати не съумя да се класира за международно състезание на футбол. „ Янките “ приключиха на пето място в квалификационната група в Зона КОНКАКАФ.
* Колумбия се класира непосредствено за Мондиал 2018, а Перу се добра до баражите след равенството 1:1 сред двата тима. Така Чили изхвърча от международното състезание. Появиха се подозрения, че крайният резултат от мача сред Колумбия и Перу е контрактуван на терена с дейното присъединяване на звездата на колумбийците Радамел Фалкао. Играчите и на двата тима признаха, че са знаели за развиването на останалите квалификации в Зона КОНМЕБОЛ и в последните пет минути са пазили преференциалния резултат.
* Ислямска страна направи няколко предизвестия за атентати по време на международното състезание в Русия през 2018 година. За задачата терористите използваха специфични плакати, на които с изключение на предизвестия имаше и убийството на Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар и Марко Асенсио.
* Бразилски съд изиска 1 милион евро от футболната звезда Неймар. Футболистът е глобен за укриване на налози и упрекнат, че пречи на следствието против себе си. Министерството на финансите упрекна Неймар преди две години, че е укривал налози като физическо лице сред 2011 и 2013 година. Според следствието Неймар е основал някои компании единствено, с цел да успее да укрие част от приходите си.

 ДРУГИ
* Изключителен секс скандал раздруса американската спортна гимнастика. Бившият доктор на националния тим Лари Насър беше упрекнат в полово посягане от олимпийските медалистки Джейми Данчшър, Джанет Антолин, Макийла Марони, Али Райсмън и Габи Дъглас. Той беше наказан на 60 години затвор.
* Чешкият хокеист Иржи Худлер се е държал скандално по време на полет от Ню Йорк за Прага. 33-годишният хокеист е бил очевидно пийнал на борда, когато е поръчал на стюардесата кока. Служителката на самолетната компания схванала, че Худлер желае „ Кока Кола “ и му донесла една чаша. Едва тогава дясното крило пояснил, че желае кокаин на прахуляк. След това Худлер отишъл до тоалетната на самолета и когато се върнал на горната си джука имал бял прахуляк, който приличал на опиат. След излизането си от санитарното помещение Иржи Худлер траял със скандалното си поведение. Той понечил да уринира върху количката с храната на пасажерите, а по-късно отправил опасност към стюардесата, че при кацането в Прага ще се обади на нужните хора и ще поръча нейното ликвидиране.
* Собственикът на Форс Индия Виджай Маля бе задържан след повдигнати обвинявания, че Ф1 тимът му се устоя с прани пари. Маля е бил арестуван от името на индийските власи, които го упрекват в бягство във Англия за укриване от арест по обвинявания за големи неплатени задължения.

НОЕМВРИ
ФУТБОЛ
 * Бившият френски национал Патрис Евра беше изпъден от Олимпик (Марсилия), откакто псува и атакува почитатели на отбора при гостуването на марсилци на Витория (Гимараиш) в Лига Европа. Бившият футболист на Манчестър Юнайтед и Ювентус даже изрита в главата един от последователите на отбора.
* Четирикратният международен първенец Италия се провали в баражите за Мондиал 2018, откакто отпадна от Швеция. Така „ адзурите “ за повторно в историята си пропущат международно състезание. Първият случай е от 1958 година Провалът докара до уволнението на националния селекционер Джампиеро Вентура.

БОЙНИ
* Боксовата легенда Майк Тайсън беше изпъден от Чили. Железния Майк дойде в страната по покана на уредниците на кино награди в столицата Сантиаго, само че тъмното му минало осуети появяването му на церемонията. Американецът бе съпроводен от представители на полицията, защото с присъдата си за обезчестяване, владеене на опиати и побой няма право да влиза в Чили.

ДЕКЕМВРИ
ФУТБОЛ
* Руският вицепремиер по въпросите за спорта, младежта и туризма Виталий Мутко подаде оставка като президент на Руския футболен съюз и като началник на организационния комитет на Мондиал 2018. Причината беше проблемите с допинга в съветския спорт през последните години и персоналното му доживотно премахване от олимпийското придвижване.
* Селекционерът на националния тим на Аржентина Хорхе Сампаоли беше задържан след сватбата на щерка си поради шофиране в пияно положение и надменно държание против служителите на реда.

БАСКЕТБОЛ
* Скандалният някогашен арбитър от НБА Тим Донахи беше задържан за нахлуване с чук на чужд мъж. През 2007 година Донахи лежа в пандиза за
залагане на мачове, на които свири.

ВОЛЕЙБОЛ
* Френската волейболна звезда Ървин Нгапет беше хванат да кара в пияно положение. Шофьорската му брошура беше отнета.  В последните дни на декември Нгапет пък влезе в скандал с треньора на отбора Радостин Стойчев и желае да напусне тима

ДРУГИ
* МОК забрани на съветските спортисти да вземат участие на олимпийските игри в Пьончан през 2018 година, защитавайки честа и знамето на родината си. Те получиха правото да се състезават под името Неутрален състезател от Русия.
* Четирикратният първенец от Тур дьо Франс и победител във Вуелтата през 2017 година Крис Фрум се оказа с позитивна допинг проба за салбутамол. Тестът е изработен по време на колоездачната обиколка на Испания

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР