Краят на годината някак си естествено подтиква към равносметки, а

...
Краят на годината някак си естествено подтиква към равносметки, а
Коментари Харесай

Защо Кукурнелите, Зеленочорапските, Копейкините и четирихилядниците имат „алтернативна“ истина в устата?

Краят на годината някак си естествено подтиква към равносметки, а тази (година) имаше една съществена тематика, която надвисна над всички ни като сянка – войната. 

Оттам – от това, което видяхме и чухме – пък следва и въпросът: ние докога ще живеем в паралелна действителност и постоянно ли ще ни принуждават да бъдем на губещата и неверната страна на историята?

Гледаме по какъв начин страни пращат военна помощ на Украйна и застават на страната на правдата, а нашите тук приказват за опасност, че ТОВА щяло да ни въвлече във войната…

Чувстваме се като дете, което желае сладолед и гледа по какъв начин другите деца ядат сладолед, но майка му му приказва, че от сладоледа ще се разболее и ще почине. 

И се чудя: за какво това явно лъжливо говорене ни залива и до през днешния ден. Започвайки от 24 февруари, та до през днешния ден. А преди 24 февруари тези същите се съревноваваха да ни изясняват, че сме луди, в случай че имаме вяра, че Путин ще нападне Украйна. 

На мен персонално тези правилни путинисти ми сътвориха два навика: 1. Като ми кажат „ добър ден “, да погледна на открито дали не е тъмно; и 2. Като им видя физиономиите, да си докосвам джоба – дали не ми липсва портфейлът.

Преди два дни сътрудниците от „ Сега “ написаха доста забавен материал, озаглавен „ “, с подзаглавие „ Прага изпрати 12 танка Т-72 и 5 BMP-1 в Украйна и в подмяна Германия й даде модерните си машини “. 

Да, нали помните – опорка номер две (след „ ще ни въвлекат във войната “) е, че в случай че си дадем военната техника, ще останем военно боси и голи. Е, оказа се, че и това е въздух под кремълско налягане. 

Чехите дадоха остарялото си руско съоръжение и получиха ново и съвременно. Ние имахме златния късмет да сменяем прогнилата си руска техника, само че чугуните, на които още им дрънкат петолъчки в главите (е, съветски са им главите, какви да са), се заинатиха. Сакън да не накривят шапката на Бащицата. 

Но другояче обичат България, де…

Когато става дума за „ неутралитет “ и други номера в интерес на Путин и ущърб на европейското бъдеще на България, не мога да подцени похвата, който тези употребяват: да приказват, че го вършат в името на народа или още по-нахалното, че ТОВА е в действителност ВОЛЯТА на народа. Демек: цитират „ народа “ и декларират, че народът го е искал…

Точно противоположното обаче се оказва какво желае болшинството от НАРОДА и това го демонстрират и социологическите проучвания, и митингите в поддръжка на Украйна и европейското бъдеще на България. 

Путинистите, като правилни на тяхната порода, просто са по-агресивни и шумни. Но „ тези “ няма по какъв начин да не знаят истината. Те имат същата социология, виждат същите проучвания и митинг, те знаят защо става дума. Както са имали отчетите на ДАНС, че градежът на тръбата със завоалираното име е в действителност причина за Путин да стартира експанзия, а за България е нездравословна и е против националния интерес. Стана ясно, че са имали тези отчети, само че са избрали да ги пренебрегват. 

И най-сетне – в края на годината – се сетих: ето за какво!—ИЗБИРАТ какво да чуят, избират в какво да имат вяра, избират какво да повтарят. Това е. И истината тук не е водещ фактор, а куп субективни ползи и вярвания. 

Чудех се за какво Зеленочорапски, Кукурнела, Копейкин, служебните гълъби, „ публицистите “ (нямам по-големи кавички, съжалявам), които не могат да си извадят езика от за**ика на Путин, четирихилядниците… изобщо z-хората, както ги назовавам, са по този начин прехласнати да повтарят едни и същи опорки, макар че те от дълго време са разрушени на пух и прахуляк. 

Те избират да го вършат. 

Зеленочорапски, като споделя, че хората искат… хората вярват… хората се страхуват… хората това… хората онова… той има поради една избрана неголяма, само че шумна група от хора, която той е избрал да слуша. По две аргументи: 1. Че е по-шумна тази част от хората – в интернет са по-шумни; наподобява, имат единствено една задача за денем и тя е да подвигат про-путински звук, само че също по този начин и причина 2. Човек избира кое мнение да чуе и кое – не. Хората всеобщо търсят не истината (ако тя им противоречи), а удостоверение на гледната си точка. А в някои случаи: удостоверение на гледната си G-точка. 

Последните (почти) три години го виждаме това и у елементарния човек – избира да подценява истината, когато тя е в несъгласие на упованията му или ползите му. Като дете, което си мисли, че инжекцията му вреди, тъй като го боли, и има вяра, че може да се оправи от заболяването от единствено себе си. Е, не може. 

Коронавирус пандемията ни сподели образно по какъв начин YouTube звезди, TikTok звезди и всевъзможни знайни и незнайни Фейсбук герои със приблизително обучение изместиха лекари и учени. Защо? Защото хората избират да имат вяра на това, което НЕ опонира на вярванията и ползите им (а доста постоянно: просто на настроенията им). Горчивата истина не инцидентно се споделя „ горчива “… и те не я желаят. 

Ето за какво Зеленочорапски, Кукурнела, Копейкин, служебните гълъби, „ публицистите “, четирихилядниците и всички z-хора не стопират да повтарят едни и същи опорки, даже когато те са потвърдени неистини, и да споделят, че хората го желаят, хората се опасяват, хората са казали… Не са споделили „ хората “, а една групичка от тях, само че те държат на своето. Също по този начин: да не забравяме по какъв начин техните татковци и дядовци в миналото са взели властта; с цената на какво; и по кое време изобщо истината им е била някакъв приоритет! 

От друга страна „ хората “, които им имат вяра на тях – го вършат по безусловно същата причина: отърва им да имат вяра на техните неистини, тъй като НЕ опонират на вярванията и ползите им. И по този начин двете групи се зареждат една друга с аргументи да повтарят едни и същи неистини. Полезни са си едни на други. С тази разлика, че едните печелят огромни суми в банковите си сметки, а другите – едното голо „ наслаждение “ от потвърждението на гледната им G-точка. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР