Краят на една ера. Така може да се определи кончината

...
Краят на една ера. Така може да се определи кончината
Коментари Харесай

Как Силвио Берлускони промени Италия?

Краят на една епоха. Така може да се дефинира кончината на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони. Но е доста мъчно да си представим Италия без един от най-спорните, само че и най-популярни политици на нашето време. През последните петдесет години неговата сянка е надвиснала над Народното събрание, медиите, футбола и хората в Италия, написа BBC в собствен етюд, отдаден на някогашния министър председател, който умря на 86-годишна възраст.

Във видео респект в негова памет, актуалният министър-председтаел Джорджия Мелони похвали неговата „ храброст и увереност “, като го назова един от най-влиятелните хора в историята на страната.

С него Италия научи, че в никакъв случай не би трябвало да разрешава да бъде ограничавана и в никакъв случай не би трябвало да се предава “, сподели тя.

В разгара на своята мощ, носейки цветни бандани на борда на яхти в Средиземно море, Силвио Берлускони можеше да мине за корсар. Но той имаше голямо въздействие върху италианското общество и политика и беше обект на доста комплицирани цивилен и наказателни следствия.

Като медиен магнат той трансформира италианската телевизия. Оскъдно облечените дами бяха неизменима част от стратегиите му, както и от персоналния му живот. Това докара до смяна в културата на италианците, които внезапно можеха да гледат телевизионни стратегии с политически неточни вицове и „ veline “, италианска дума, която значи „ девойки за шоу “.

В продължение на десетилетия италианската телевизия, ръководена от публичния оператор RAI, беше строга и сериозна. Берлускони реши да сложи публиката преди всичко и самичък изобрети комерсиалната телевизия в Италия. Дори и през днешния ден, в случай че преминавате през италианските телевизионни канали, неизбежно ще попаднете на полуголи млади дами.

Нахлуването на Берлускони в политиката не беше водено толкоз от идеологически жар, колкото от предпочитание да отбрани възходящите си бизнес ползи. Избиран четири пъти за министър-председател, той се хареса на необятен кръг гласоподаватели. Бившият актьор построи живописен облик, в ослепителен контрастност с по-сдържаните интелектуални видове, които преди този момент начертаха курса на Италия.

Но индивидът, наименуван " Il Cavaliere " (Рицарят), раздели италианците, както поради политиката си, в това число спорното му решение да се причисли към водената от Съединени американски щати инвазия в Ирак, по този начин и поради целия си метод към живота.

Много италиански вестници му приписват заслугата за изобретяването на популизма в Италия. Няколко десни политици от 2010 година бяха сравнявани с него, в това число Доналд Тръмп. Берлускони беше от решаващо значение, с цел да разреши на крайната десница да навлезе в главната политика. Той сътвори съюзи със Северната лига – партия, която прикани част от Северна Италия да стане самостоятелна – и с постфашистката Alleanza Nazionale, от която произлезе партията на сегашния министър-председател Джорджия Мелони.

Самата тя за първи път стана прочут политик под крилото на Берлускони, като беше младши министър в последното му държавно управление.

Повече от всичко Берлускони искаше да впечатлява. Той трансформира вилата си в Аркоре в замък с ренесансови картини, а вилата му в Сардиния приличаше на тематичен парк, в това число с подправен вулкан, който изригваше лава.

Многократно беше замесван в разнообразни секс кавги и следствия. Политическият му провал пристигна по време на финансовата рецесия, когато италианците го държаха виновен за анемичния напредък на страната.

Безброй престъпни следствия за подкупи и корупция – и последствията от скандалните секс празненства – също се оказаха непрекъснато разпръскване за него.

И какво в действителност е политическото завещание на Берлускони?

Той направи доста малко политически промени. Той постоянно е изглеждал по-загрижен за ръководството на личния си имидж, в сравнение с за ръководството на страна.

Но неговите възходи и падения хипнотизираха цяла нация...
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР