Краят на 2020 година ще бъде най-ранният последен срок, в

...
Краят на 2020 година ще бъде най-ранният последен срок, в
Коментари Харесай

31 декември 2020 е превратна дата за всички българи, които живеят във Великобритания

Краят на 2020 година ще бъде най-ранният финален период, в който българите във Англия би трябвало да аплайват за статут на уседналост, с цел да запазят всички употребявани права в страната. Това заяви Васил Асенов, началник на Службата по обществени и трудови въпроси в българското посолство в Лондон, представен от Дарик.

Той уточни датата 31 декември 2020 година като краен период, при положение на Брекзит без договорка, а в случай че има такава, срокът ще се удължи с 6 месеца. Процедурата по издаване на статут за уседналост към този момент е отворена за хората с биометричен паспорт, а жителите с персонална карта или елементарен паспорт могат да аплайват след края на март, като изпратят истинския документ по пощата до английското министерство на вътрешните работи.

От началото на тази седмица българската работа организира осведомителни дни по въпросите на Брекзит за българите в Бристол, Челтнъм и Кардиф. Българите, които живеят във Англия най-малко от пет години, би трябвало да аплайват за статут на уседналост, а останалите - за краткотраен статут на уседналост. 

" Процедурата е електронна за хората с биометричен паспорт, като чипът му се сканира през мобилно приложение на английското вътрешно министерство или както на място го назовават - Хоум офис. Останалите би трябвало да изпратят по пощата персонална карта или елементарен паспорт, а срокът за издаване на статут е 14 дни ", изясни Васил Асенов.

Ето и какви други документи са нужни:

" Хората, които работят във Англия, ще могат да си вкарат при процедурата на кандидатстване техния народен застрахователен номер и посредством него ще може автоматизирано да се направи информация в системите на данъчната и митническата работа на Нейно Величество, както и в департамента по труда и пенсиите. Другите хора, които не работят, ще имат опция да дават документи, с които да потвърждават своето престояване в страната. Това са, да вземем за пример, контракти за наем, годишно счетоводно привършване, данъчни фактури, студентите и учениците ще имат опция да дават бележки от образователните заведения, където учат. Ще има опция да се удостоверя престоя и с банкови извлечения от банките, стига да има транзакции на територията на Англия ", уточни Асенов.

Процедурата по кандидатстване е безвъзмездна, а издаденият статут няма период, стига придобилите го да не отсъстват от страната за повече от 5 години. Ако човек не се снабди с подобен статут до крайния период - краят на 2020-та или средата на 2021-ва година, той ще загуби правата си да работи легално, да наема жилище, да върви на доктор или да си открие банкова сметка във Англия. Вече има българи, които са с публикуван статут, като по думите на Васил Асенов са получили удостоверение в границите на 24 часа.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР