Kраят на 2017 г. е повод за равносметка какво се

...
Kраят на 2017 г. е повод за равносметка какво се
Коментари Харесай

Най-значимите икономически събития в света през 2017 г.

Kраят на 2017 година е мотив за равносметка какво се случи през годината в региона на стопанската система и какви са предстоящите последици от това. Европейският съюз, Съединените щати и Япония форсират леко своя сдържан напредък, до момента в който Китай продължава да записва висок ритъм въпреки и с известно закъснение. Мигрантската вълна към Европа се успокоява, само че терористичните актове се разгръщат от ден на ден, като генерират неустановеност и боязън. В тази и в идната публикация ще прегледам събитията, които съгласно мен имат най-голямо влияние, без да ги класифицирам по значимост.

Англия задейства член 50 от Договора за Европейски Съюз

След като през 2016 година беше извършен референдум във Англия по отношение на излизането от Европейския съюз, през март 2017 година беше взето решение за пускане на процедурата. Според формалните периоди тя би трябвало да продължи две години, само че договарянията протичат постепенно. Все отново през декември беше реализирано кардинално единодушие по отношение на един от най-важните въпроси – каква сума би трябвало да заплати страната, с цел да уреди отговорностите си към Европейски Съюз. Договореният размер е в границите сред 40 и 60 милиарда евро. Макар че не е достигната точна сума, това е добра причина за продължение на договарянията по останалите параметри.

Друг значим въпрос се отнася до ирландската граница. Позицията на Ирландия е, че е нужен по-продължителен временен интервал за Брекзит от регламентираните две години. Освен това те не желаят да бъде избрана твърда граница със Северна Ирландия, за която оферират да остане част от единния европейски пазар и митническия съюз. Англия отстъпи от първичната си позиция срещу, като сподели подготвеност за единодушие да резервира настоящите правила за Северна Ирландия. Така границата би изгубила своето икономическо значение. Тази смяна обаче даде учредения за сходни претенции от страна на Шотландия и Лондон като независим център.

От друга страна Англия има значима роля в съглашението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Япония по отношение на либерализирането на достъпа до финансови услуги. Това би могъл да бъде един от инструментите, които да подсилят позицията на страната в договарянията. Европейските водачи първо би трябвало да се договорят между тях какво да предложат. Въпреки първичната си позиция към момента е допустимо те да провиснал в допълнение време за договаряния. При всички случаи се обрисува корав вид на Брекзит за Англия.

Междувременно Консервативната партия на министър-председателя Тереза Мей загуби парламентарното си болшинство, а броят на британците, които поддържат излизането от Европейски Съюз, понижава. Последните изследвания сочат, че поддръжниците на това решение към този момент са по-малко от съперниците му. Това евентуално също ще повлияе на позициите на английските управляващи при договарянията.

Ураганът Харви в Съединените щати и Карибите

Природните бедствия са всекидневно събитие, само че мащабът на вредите може да бъде друг. През 2017 година се случиха няколко изключително опустошителни феномени, които предизвикаха човешки жертви и пострадвания, опустошения и загуба на имущество. Броят на жертвите на урагана Харви е най-малко 91 индивида. Материалните вреди се правят оценка на почти 180 милиарда $ в Съединените щати и още към 90 милиарда $ в страните от Карибския басейн. Така Харви се оказва най-опустошителното естествено злополучие за Съединени американски щати в историята.

В Съединени американски щати Ураганът визира към 13 милиона души, над 200 хиляди жилища, съвсем 1 милион автомобила. В разследване от него се намалява добивът на нефт и природен газ и производството на химическата индустрия. За извънредно огромния размер на вредите способства фактът, че той удря гъсто заселени градски региони по-продължително в сравнение с други урагани. Въпреки че общият размер на вредите в Карибския басейн е по-малък, относителните загуби по отношение на общото имущество съставляват доста по-висок %. Така още веднъж се удостоверява хипотезата, че колкото по-развита е дадена стопанска система, толкоз по-бързо се оправя с следствията от сходни бедствия.

Скокът на цената на биткойн

 1819.indd

На 17 декември цената на най-популярната криптовалута, биткойн, доближи своя връх от 19 694.68 $. След това тя стартира да се намалява и на 20 декември към този момент е 16 454.72 $ (тоест спад от над 3 200 $ за 3 дни). За съпоставяне в края на 2016 година тази цена е 968.23 $. Това значи на процедура, че възвръщаемостта от притежаването на биткойни за интервал от съвсем една година е1 599%! На фона на нулевите лихви по банковите влогове сходно развиване поражда основателни подозрения за съществуването на умозрителен балон. Данните демонстрират, че осъщественият напредък на цената на биткойн надвишава даже този в прословутата история за цената на лалетата от 17-ти век. Скорошна анкета на авторитетния WallStreetJournal демонстрира, че 96% от икономистите, взели участие в нея, имат вяра, че подобен балон е налице. Според тях въпросът е не дали балонът ще се спука, а по кое време и какъв брой огромен ще е спадът на цената.

Не по-малко безапелационни са причините срещу. Привържениците на криптовалутата даже настояват, че в действителност тя към момента е мощно подценена. През 2017 година се случиха няколко неща, които усилиха доверието в нея. През август беше нараснала скоростта на преводите, без това да заплаши сигурността или децентрализацията им. През декември бяха улеснени дребните преводи, чието осъществяване не изисква огромни такси. Освен това авторитетни американски тържища заявиха, че ще стартират търговия с фючърси върху цената на биткойн на техните платформи. Един от предстоящите резултати от това е намаляването на волатилността на цената, която се явява значителен проблем пред криптовалутата.
От една страна внезапното повишаване на биткойн притегля от ден на ден нови вложители. Въпреки това пазарната капитализация на биткойн е едвам 290 милиарда $. Тя е доста по-малко от тази на златото, която надвишава 7 000 милиарда $. Евентуален даже забележителен спад по отношение на скорошната рекордна цена се преглежда от доста евентуални вложители единствено като още по-добра опция за покупка, която би им разрешила реализирането на по-висока възвръщаемост в бъдеще.

Друг фактор, който поддържа дълготрайно биткойн и останалите криптовалути, са проблемите, произлизащи от потреблението на парите, създавани от централните банки, и контролираните от тях банкови системи. Съвременните пари нямат вътрешно присъща стойност, тяхната полза произтича от това, че са законно платежно средство. Те се основават с минимални разноски и се обезценяват бързо. Освен това комерсиалните банки работят на правилото на частичните запаси и имат потребност от непрекъснат достъп до ликвидност. Същевременно те разполагат с непълен личен капитал и като цяло са мощно подвластни от централната банка. Настоящият дизайн на финансовата система я прави податлива на периодически рецесии, като всяка последваща е с по-големи отрицателни последствия от предходната.

Създателите на криптовалутите имат упоритостта те освен да са допълнение към съществуващата финансова система, само че да я заменят с по-стабилна. В дълготраен интервал цифровите валути ще се опитат да се потвърдят освен като средство за замяна и за премерване на цената, само че и като средство за струпване. Последната функционалност не е измежду преимуществата на актуалните пари, само че въпреки всичко те извършват задоволително добре своето предопределение. От друга страна криптовалутите също нямат вътрешно присъща стойност. На процедура към момента липсва солидна криптовалута, която да сътвори всеобщо доверие освен заради потреблението на авангардна технология, само че и заради покритието си с действителни активи.

Промените в управлението на Фед

Федералният запас на Съединените щати е най-голямата и най-влиятелната централна банка и затова смяната на ръководителя и на други членове на управителния съвет на тази институция е значимо събитие за целия финансов свят. Това се случва заради приключването на техните мандати. По принцип от централните банки се чака да поддържат стабилността на цените, само че Федералният запас има задачата да спомага за висока претовареност в американската стопанска система. След като Световната финансова рецесия се смята към този момент за преодоляна и стартира развой на ускорение на инфлацията по света, от Фед се чака гладко да покачва лихвените проценти.

Кандидатите с най-големи шансове за членове на управителния съвет са показали позиции през годините, че паричната политика би трябвало да бъде по-рестриктивна, т.е. тя да се употребява в по-малка степен като средство за краткосрочно стимулиране на икономическата интензивност. От друга страна обаче икономическият напредък в страната е непретенциозен, като даже Европейският съюз съумява да осъществя по-висок ритъм, в сравнение с Съединените щати. Освен това упоритостите на изпълнителната власт са за основаване на нови работни места, повишение на приходите и вложенията. Поради това е допустимо през първите месеци от своя мандат новото управление да не бъде толкоз загрижено за ценовата непоклатимост.

Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Япония

Това съглашение е положителен сигнал към целия свят, че вярната посока на икономическото развиване е да се понижават пречките пред свободната търговия. То обвързва по-тясно стопански системи, които генерират към 30% от международния БВП. В резултат от съглашението общият експорт на артикули и услуги от Европейски Съюз за Япония се чака да надвишава 100 милиарда евро годишно. Позитивни резултати се чакат за всички обособени членове на Европейски Съюз. Освен изгодите за потребителите такива ще има и за европейските производители, като се чака отрицателните резултати да бъдат лимитирани.
Нетният резултат за световната стопанска система не е изключително огромен, защото се чака да е към 18 милиарда евро годишно. По-важен е излъченият сигнал. Като се има поради и фактът, че Китай също демонстрира по-голяма подготвеност за ограничение на комерсиалните бариери, това дава съображение за оптимизъм по отношение на дълготрайните вероятности пред международното икономическо развиване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР