Края на октомври посрещаме с дълбоко синьо небе и ярко

...
Края на октомври посрещаме с дълбоко синьо небе и ярко
Коментари Харесай

Ще има и дъжд до края на седмицата, температурите малко по-ниски

Края на октомври посрещаме с надълбоко синьо небе и блестящо октомврийско слънце. Този октомври е най-топъл от най-малко 25 години, като би върха на октомври 2012 година.

Но това е отлично, тъй като есента е топла, приятна, мека, което ни дава повече благоприятни условия да бъдем навън преди да пристигна същинската зима.

Като казахме зима, дано кажем, че най-малко в първитедесетина дни на ноември зимата няма да пристигна у нас, то е и рано, само че е ималогодини, когато още при започване на ноември е застудявало същестевно. Тази година това не се предвижда. Дори средносрочните модели демонстрират доникъде на месеца, в региона на Балканите, времето да остане по-меко от нормалното с температуридо 5 - 8 градуса над климатичната норма.

Но в идващите няколко дни, до понеделник, другата седмица ще забележим много облаци и превалявания от дъжд на доста места в страната.

Влошаването на времето стартира още довечера и през нощта против сряда тук-там на северозапад и север са вероятни слаби валежи. Температурите в сряда ще се намалят с няколко градуса.

В четвъртък обаче ни чаката повече превалявания и още малко намаляване на температурите. Валежите ще обзет всички елементи на страната и тук-там са вероятни по-обилни количества, следете краткосрочните прогнози на НИХМ.

В петък, след малко стабилизиране на времето, когато превалявания не се чакат, идва денят за размисъл, събота, и тогава ни чака нова порция превалявания. В събота времето се чака да бъде облачно, тъмно и с превалявания от дъжд, а по-най-високите елементи на планините и от сняг.

В неделя, когато ще гласуваме на втория тур на локалните избори, не се чакат основни превалявания.

След понеделник, другата седмица, когато е допустимо още веднъж да превали, в идващите дни до към края на идната седмица - 3 ти ноември, времето ще е относително устойчиво, поради по-високо атмосферно налягане. Около 3-ти е допустимо ново утежняване на времето с превалявания от дъжд.

Обобщено: повече превалявания в четвъртък и събота, частично в понеделник, както и едва намаляване на температурите. До средата на ноември, средносрочнит модели дават сревнителновисоки температури, не се обрисува съществено застуяване, времето ще е по-топло от нормалното.

В Западна Европа обаче нещата наподобяват много зле. Мощни атлантически циклони се насочват към региона наВеликобритания, Франция, Бенелюкс, Германия и региона на Алпите. Силни ветрове, проливни превалявания, доста неприятно и рисково време в избрани региони е допустимо да докара и до проблеми.

Във високите елементи на Алпите ще падне изобилен сняг, като тук-там снежната завивка може да доближи и до два метра.

Нашата страна е към момента надалеч от тези дейни атмосферни процеси и ни чака относително мековреме при започване на ноември.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР