Край на продължилата три години доброволно наложена изолация на Китай.

...
Край на продължилата три години доброволно наложена изолация на Китай.
Коментари Харесай

След 3 години: Китай отменя повечето ограничения срещу COVID-19

Край на траялата три години непринудено наложена изолираност на Китай. От през днешния ден в страната отпадат съвсем всички ограничения против COVID-19, в това число условието за карантиниране на всички идващи от чужбина.

Така в навечерието на Лунната нова година, стотици хиляди фамилии ще се съберат за първи път от началото на пандемията. Внезапното решение на Пекин да анулира политиката си за нулев коронавирус и растежът на новите случаи на ковид в Китай накараха Запада да реагира с ограничения против идващите от азиатската страна.

Прегръдки след повече от три години разлъка - такива подиуми на щастливи фамилии се следиха през днешния ден по интернационалните летища в Китай. В ранните часове на деня кацнаха първите полети от чужбина, чиито пасажери не се постанова да се карантинират. За хората от страната, в която ограниченията против Коронавирус бяха най-строги и продължиха най-дълго, този ден е исторически.

" Живея в Англия, само че цялото ми семейство е тук и най-сетне ще бъдем дружно за Нова година. Това бяха три доста дълги години. Щастлива съм да бъда още веднъж вкъщи, щастлива съм да мога да вдишам въздуха тук - в Китай ", споделя Ли Хуа.

" Бях не запомнила какво е чувството да празнуваш със фамилията си, споделя и Миранда Уен, която живее в Хонконг.

Досега всички идващи от чужбина трябваше да се карантинират за период от 3 седмици в особено отпределени от китайските управляващи места. След това карантината беше понижена на 5 дни, само че това продължаваше да основава неудобства както на евентуалните туристи, по този начин и на работещите. Влизането в Китай към този момент ще става с негативен PCR тест, изработен до 48 часа преди идване.

" Работя в Китай от 5 години и от три не се бях прибирала в Европа. Сега най-сетне имах опция да пътувам и да се върна в Пекин без да се постанова да се карантинирам ", споделя Анита от Полша.

Властите в Пекин оповестиха, че повече няма да слагат под карантина здания, квартали, а от време на време и цели градове. Мерките, несравними по своята суровост с която и да е друга страна, провокираха и невиждани митинги против ръководещите.

Очаква се в идващите 2 седмици за Лунната нова година да пътуват над 2 милиарда души - част от тях от чужбина. От СЗО предизвестяват, че най-мащабната миграция на хора на планетата може да докара до нов пик на болестта по света.

Ето за какво редица страни, измежду които Съединените щати, Англия, Германия и Гърция оповестиха ограничения за идващите от Китай. А на летището в Брюксел - от през днешния ден стартира проучване на отпадните води на всички самолети, идващи от Китай. Целта е да бъде открито дали са зародили нови разновидности на вируса.

 

 

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР