Край на куриозния Феномен 15/15, казусът ще бъде решен още

...
Край на куриозния Феномен 15/15, казусът ще бъде решен още
Коментари Харесай

Край на куриозите при изборите за Европарламент

Край на куриозния „ Феномен 15/15 ”, въпросът ще бъде решен още за европейските избори през май тази година. Това сподели пред „ Труд ” ръководителят на правната комисия в 44-то Народно заседание Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той напомни, че през днешния ден до 18.00 часа изтича срокът за оферти по измененията в Изборния кодекс преди новите текстове да минат на второ четене в пленарна зала.

Така в ремонтирания Изборен кодекс би трябвало да се реши казусът, който се появи през 2014 година на европейските избори в листата на Българска социалистическа партия – а точно, многото гласове, които получи като преференция номер 15 в листата на социалистите – Момчил Неков. Куриозът беше, че младият политик измести водача на ПЕС Сергей Станишев от партийната класификация. Самият Неков тогава изясни, че гласовете за него са желание на гласоподавателите, а не неточност. Дори от централата на Българска социалистическа партия обаче имаше отзиви, че влизането на Неков в Европарламента се дължи на съвпадението на персоналния му номер в листата – 15 и номера на Българска социалистическа партия – също 15.

Поправките на първо четене бяха подкрепени със 115 гласа при започване на декември предходната година. С тях се одобри още Централната изборна комисия (ЦИК) да взема решение в какъв брой секции да има машинно гласоподаване, само че те не би трябвало да са по-малко от хиляда.

Машини ще могат да се слагат единствено в секции с над триста гласоподаватели, само че отвън граница – не. Така машинно ще може да се гласоподава единствено в България. Машинно гласоподаване ще бъде въведено, само че поетапно. Както „ Труд ” още тогава заяви, преференциите за обособените претенденти ще останат в бюлетините за избори, само че ще стартират евентуално от №100 нагоре. А в подредбата на партиите също ще има числова последователност от 1 до 100.

”Внесли сме по този начин да отпадне, само че това е чисто пилотно предложение т.е. като база на разбор проучване. Вариантите за в този момент са три, само че най-логично и най-близко до настоящето състояние е да има цифри и в листата на партиите, и в листата на преференциите, само че да започват от друго число ”, изясни още Данаил Кирилов. От „ Обединени патриоти ” оферират въобще да няма номера, само че това съгласно специалисти би забавило доста времето за гласоподаване в тъмната стаичка. Съвсем теоретично третият вид е с потребление на букви, само че той също не е доста сполучлив.

”Ние от ГЕРБ сме предложили за спор и решение по казуса с резултата 15/15 като считам, че най-широка поддръжка би получил разновидността – номерацията на листа с партии и листата с преференциите да започва с друго число, само че да остане номерацията ”, означи още Кирилов.

При второ гласоподаване депутатите ще би трябвало да решат и по отношение на видеонаблюдението в изборните секции.
Очакван конфликт сред парламентарните партии ще е настояването на Движение за права и свободи да отпадне уседналостта за гласоподаване при европейските избори. „ Рано е да бъде коментирано ”, сподели сбито Данаил Кирилов.

За 26 май 2019-а


Машинен избор ще има


“Ще има машинно гласоподаване при всички случаи, въпросът е в преценката в броя на машините. Би могло да се реагира и за европейските избори да се обезпечат на машини ”, увери още Данаил Кирилов. “Предложили сме те да бъдат благосъстоятелност на страната, като тяхното придобиване се провежда от „ Информационно обслужване ” – сдружение с държавно имущество и с принципал българската страна. Няма да има машини в секциите на кораби, отвън България и преносимите изборни секции, включваме още в предлагането ”, добави той. Но не се ангажира какъв ще е броят им – дали ще бъдат обезпечени за 3000 или за 5000 изборни секции, примерно. Припомняме, че по искане на ЦИК от ГЕРБ започнаха промените в двете направления – по отношение на машинното гласоподаване и електронното отдалечено гласоподаване. И двата способа ще останат като варианти в Изборния развой, само че ще се ползват надлежно, когато са налице всички доказателства, че вотът и неговата загадка са предпазени.

Христиан Митев, Оперативна програма: Настояваме за отпадане на номерата пред партиите


 03_10-1 От „ Обединени патриоти ” настояваме за отпадане номерата пред партиите, както и пред отбелязването на преференции за претендентите. По този метод освен се взема решение казусът с така наречен феномен 15/15, само че и българските жители няма да гласоподават за цифри и номера. На процедура гласоподавателят ще знае за кого и защо гласоподава.

По отношение на отдалеченото гласоподаване има задоволително отрицателни образци в Холандия, както и решение на Конституционния съд в Германия, който отхвърли метода. Дори и Естония, която беше измежду подкрепящите го страни, даде обратно и го ограничи оптимално въвеждането му до намиране на техническо решение за обезпечена на сигурността и честността на вота.

По въпроса с видео наблюдението, още на първо четене ние от „ Обединени патриоти ” изразихме опасенията си, че в случай че то се прави по време на гласуването, може да бъде употребявано за управление на вота – събитие, което би трябвало да бъде отстранено, а не насърчавано и подпомагано. Ако има видео наблюдаване, то логиката е това да се случва след оповестяването на края на изборния ден.

Хамид Хамид, Движение за права и свободи: Подкрепяме видео наблюдението, само че с корекции


 03_10-2 Движение за права и свободи ще поддържа видео наблюдението, като доразвием и поправяме предлагането на Воля, тъй като би трябвало да се ограничи периметърът към кабинката за гласоподаване, с цел да не се нарушава тайната на вота. Ще отбележа, че в предходното Народно заседание Движението за права и свободи също внесе искане за използване на видео наблюдаване. ГЕРБ показва мнение, че наблюдаване би трябвало да има при броенето на бюлетините, само че ние от Движение за права и свободи считаме, че такова би трябвало да има през целия избирателен ден без да пречи на естественото протичане. Както в помещението над масичката, по този начин и извън, с цел да се избегнат индиански влакна, търговия с гласове и така нататък

Желанието на Движение за права и свободи е по-бързо да се премине към машинно гласоподаване с по-голям брой секции.

Имаме оферти и за преференциите, за метода на тяхното пресмятане, както и вид, с който да бъде избегнат феноменът 15/15. Идеята е да има разминаване на номерата, което ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов загатна още на първо четене. Движение за права и свободи ще упорства и за отпадането на възбраната за пропаганда на език друг от българския.

Явор Божанков, Българска социалистическа партия: Публичният указател ще пребори „ мъртвите души “


 03_10-3 От Българска социалистическа партия предлагаме да се вкара обществен указател на гласоподавателя, целящ премахването на така наречен мъртви души. Ние призоваваме при броенето на гласове да има два истински протокола, гарантиращи, че няма да има злоупотреби. На първо място това против, което заставаме в измененията на Изборния кодекс, е настояването на ГЕРБ машинното гласоподаване да отпадне. То беше гласувано през 2014 година, до в този момент е имало задоволително време да влезе, а отстъплението от него разрушава доверието в изборната система и в целия политически развой. Машинното гласоподаване не разрешава недействителни гласове и подсигурява, че няма да има недействителни бюлетини. Те са измежду най-големите проблеми, защото съставляват към 5%, което е цяла парламентарна мощ.

Ще подкрепим предлагането на Воля за въвеждане на видео наблюдаване, в случай че то бъде единствено след привършване на изборния ден – при броенето на бюлетините, с цел да бъде обезпечена тайната на вота. Не поддържаме предлагането на Движение за права и свободи за отпадане преференциите. Няма да подкрепим и промени в номерирането, тъй като хората са привикнали с тази изборна система.

Българите ще гласуваме последни през май, първи пускат бюлетини в Холандия


Всички ще изчакват португалците

 03_02-new Европейските избори през 2019 година ще се проведат в интервала от 23 до 26 май. И защото вотът се организира в разнообразни дни съгласно традициите в другите страни-членки, то българите ще гласуваме последни, защото изборният ден у нас е нормално в неделя. Някои правила се разграничават в обособените страни и по този начин денят на изборите в България е неделя, само че в Холандия изборите се организират в четвъртък. На 24 май ще гласоподават в Ирландия, а на 25 май (петък) – в Латвия, Малта, Словакия и Чехия. Правителството в Прага залага и на 24 май като избирателен ден. В останалите 21 страни, в това число и България вотът ще е в неделния ден – 26 май. За да не се въздействат жителите на другите страни от резултатите в съответната страна, където гласуването за евродепутати е завършило, резултатите от изборите могат да бъдат оповестени едвам след закриване на изборните секции в държавата-членка, чиито гласоподаватели са последни. Така, поради часовата разлика, ще изчакаме вота и в Португалия. Някои страни са наложили ограничавания за опцията на свои жители да гласоподават от чужбина или от т-нар. „ трети страни ”. От администрацията на Европейския парламент означават особено, че ”към момента България позволява гласоподаване единствено от други страни в Европейски Съюз ”. Както е известно, поради напускането на Съюза от Англия и формалното гласоподаване за това на 29 март, броят депутати в идващия Екологичен потенциал ще е 705 вместо досегашните 751. България още веднъж ще изпрати 17 свои представители в Брюксел. Европарламентът започва и осведомителна акция за повишение на изборната интензивност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР