Край на хартиената извинителна бележка за учениците. От 1 октомври

...
Край на хартиената извинителна бележка за учениците. От 1 октомври
Коментари Харесай

Край на хартиените извинителни бележки в училищата

Край на хартиената извинителна записка за учениците. От 1 октомври тя ще бъдат сменена с електронна. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, който показа процеса по издаване на електронна здравна записка за извиняване на отсъствия заради здравословни аргументи на учениците от I до XII клас.
Прочетете още
Документът ще се издава от персонални лекари и експерти.Той ще се генерира в Националната здравноинформационна система. След това непосредствено ще отива в системата за приблизително обучение на МОН. Оттам ще влезе в е-дневника на съответното учебно заведение и клас.

" Електронната здравна записка няма да се издава без обзор при експерт ", съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков на конференцията.

Бележката ще се издава гратис, тъй като съгласно Българския лекарски съюз тя е завършек на обзор, който се заплаща от НЗОК. От съсловието настояват, че такса " извинителна записка " не би трябвало да се изисква.
От МОН обясниха, че електронната здравна записка ще понижи административната тежест. Освен това тя ще даде изясненост какъв брой действително отсъстват учениците.

" От лекаря до учебното заведение бележката ще пътува електронно и автоматизирано “, изясни министър Йоловски. Той акцентира, че актуалната промяна ще бъде от изгода както за лекарите и учителите, по този начин и за учениците и техните родители.

По данни на МОН отсъствията в учебните заведения в страната са към 270 000 годишно. В е-бележката няма да се вписва сензитивна информация.

В днешното показване на електронния документ се включиха още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и Ивайло Стойчев, управител планове в " Информационно обслужване " АД, съобщи Българска национална телевизия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР