Край на ерата Назарбаев“ – това реши Казахстан на референдум,

...
Край на ерата Назарбаев“ – това реши Казахстан на референдум,
Коментари Харесай

Край на ерата Назарбаев: Казахстанският лидер загуби привилегиите си след референдум

Край на ерата „ Назарбаев “ – това реши Казахстан на референдум, провел се през вчерашния ден. Първият президент на страната - Нурсултан Назарбаев, губи последните си права – съгласно конституционните промени, за които гласоподаваха казахстанците, той престава да бъде вписан в конституцията като " водач на нацията ", поставя се край и на достъпа до властови позиции на членове от неговото семейство.

Според данните от екзитпол измененията в конституцията са получили поддръжката на над 74% от участвалите гласоподаватели. Това заяви държавното управление на страната в своя Telegram канал.

Настоящият президент на Казахстан – Касъм-Жомарт Токаев, дефинира решението от допитването до народа като завършек на " суперпрезидентското " ръководство на Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев бе отпред на Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се отдръпна през 2019 година Тогава 81-годишният закрепостен от руско време началник на Казахстан реши самичък да отстъпи властта, като персонално уточни наследника си, а купата " водач на нацията " му даваше опция да взе участие в процеса на взимане на решения в страната. Бившият президент продължи да упражнява надзор върху ръководството, въпреки че официално заемаше друг пост - ръководител на Съвета за национална сигурност.

Тази позицията му бе отнета с решение на Токаев, който зае пое и поста началник на Съвета за национална сигурност на фона на кръвопролитни митинги в страната. Токаев стартира „ чистка “ - единствено за няколко дни съпрузите на дъщерите на първия президент си потеглиха от управителни постове в някои от водещите предприятия.

Тогава президентът на Казахстан упрекна Назарбаев, че кръгът към него е употребявал ситуацията си, с цел да натрупа благосъстояние, значимо " даже по интернационалните критерии " - фамилията на първия казахстански държавен глава закупи нeдвижими имoти зa cтoтици милиoни дoлapи пo цeлия cвят и се облагодетелства с дъpжaвни пocтoвe, yпpaвленчески места в гoлeми ĸoмпaнии и бaнĸи, собтвеност в oгpoмни индycтpиaлни пpeдпpиятия по време на неговото дългогодишно ръководство.

Референдумът, целящ да постави завършек на ерата „ Назарбаев “, последва протестите в страната от януари, почнали като икономическо неодобрение - поради скока на цените на газа - и прераснали в протест против системата, построена към личността на Назарбаев. Тогава стотици изгубиха живота си, а хиляди бяха ранени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР