Кръводаряването е висш хуманен жест, който има ползи не само

...
Кръводаряването е висш хуманен жест, който има ползи не само
Коментари Харесай

Добрич се включва в Седмицата на доброволното кръводаряване

Кръводаряването е върховен човечен жест, който има изгоди освен за реципиентите, само че и за донорите. Редовното кръводаряване води до понижаване на риска от инфаркти и усъвършенства психическото богатство. На всеки донор според българското законодателство се поставят два дни отпуск, а кръвта се изследва за хепатит B и C и СПИН гратис.

През 2005 година Световната здравна организация афишира 14 юни за Световен ден на доброволния кръводарител и има за цел да насочи вниманието на обществото към доброволното и безплатно кръводаряване.

Мотото през 2023 година е „ Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте постоянно “. Този ден ни дава специфична опция да отдадем дължимото на кръводарителите по целия свят и да им благодарим за това, че подаряват на хората кръвта си. Всяко кръводаряване е скъпоценен подарък, спасяващ живот, а нееднократното донорство е средство за застраховане с задоволително количество безвредна кръв.

Кръводарителите в България са под 24 на 1000 души, което ни слага на едно от последните места в Европа. А всеки ден над 600 души се нуждаят от кръвопреливане. По-голяма част от даряващите са родственици на нуждаещите се или са такива, които го вършат против възнаграждение. В тези случаи кръводаряването е по насила и по неотложност, което крие рискове. Когато човек е притиснат от събитията, той е податлив да скрие своите противопоказания. Именно поради това Световната здравна организация афишира като безвредно само доброволното кръводаряване. Защото опцията да дариш кръв значи, че си здрав!

Кръводаряването не вреди. Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които могат да компенсират дареното количество кръв (до 450 мл.).

Кой може да подари кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 60 години може да подари кръв, като мъжете могат да подаряват до 5 пъти в една календарна година, а дамите – 4 пъти, а интервалът сред дарявания би трябвало да е не по-малък от два месеца.

Дарителите би трябвало да тежат над 50 кг.

Дарителите не би трябвало да са приемали медикаменти, хранителни добавки, алкохол и упойваши субстанции най-малко 48 часа преди процедурата.

Кръводарителите би трябвало да са отпочинали и здрави, а след кръводаряването да одобряват повече течности и по-калорични храни.

Кой не може да подари кръв?
Болни с анемични положения и сърдечно-съдови болести.Болни от автоимунни болести и новообразувания.Хора, минали скорошни хирургични интервенции.Жени в интервал на бременност, лактация и менструация.Лица, страдащи от остри заразни заболявания.Болни от сифилис, СПИН, хепатит, туберкулоза, язви, псориазис, глаукома.Лица, които са се подлагали на акупунктура и татуировки през последните 6 месеца.
Процедура по кръводаряване – трае към 30 минути:
Преди нея се попълня въпросник и се минава профилактичен обзор от доктор.Определят се кръвна група и хемоглобин.Дареното количество кръв е 400-450 мл. Това количество може да избави три човешки живота.Всички материали и консумативи са стерилни и еднократни.Възможни странични реакции са замаяност, изнемощялост, гадене, кървене от мястото на убождане.След даряването всеки доброволец получава възстановителна торбичка, съдържаща висококалорични храни и питиета.Кръвта се възвръща количествено до 24 часа, а качествено – за 3-4 седмици.
В Добрич 99% от кръводаряването е така наречен „ роднинско “, при което близки подаряват за нуждаещите се. А безвъзмездните кръводарители са доста по-малко. Мъжете, даряващи кръв, са два пъти повече от дамите.

По мотив международния ден на доброволния кръводарител – 14 юни, РЗИ-Добрич, БЧК - Добрич и отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Добрич афишират акция за безплатно даряване на кръв. Доброволците могат да посетят Кръвния център към МБАЛ-Добрич през интервала 12-16.06.2023 година сред 8 и 12 ч., където след обзор и попълване на декларация за здравословно положение могат да дарят кръв. Необходимо е всички доброволци да дават отговор на условията за кръводаряване, с цел да вземат участие в акцията. Всеки, податлив да подари кръв, може да го направи и по всяко друго време на годината.

Повече информация за акцията може да намерите на.

Повече информация за международния ден на доброволния кръводарител може да получите от официалния
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР