Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Витанов: Дифузното разпространение на вируса отслабва

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 08 декември 2021 година Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни. Никулден мина. Омикронът го няма. Знаете прогнозата ми - този вид на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са следващата година. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.970 - близо е до 1. Отлепихме от 1 в посока надолу. Отлепихме, отлепихме, само че не сме отлепили доста. Развитието е съгласно упованията, а те са за постепенно стесняване на обсега на болестта. Виждате, че броят на дейните случаи продължава да понижава, само че доста постепенно. Посоката на придвижване е надолу към 90 000. Бройката към момента е доста висока и здравната система продължава да е в положение на техническо и кадрово претоварване.

Починали по отношение на умрелите от съответната вълна предходната година по това време на умрелите от предходната вълна - 121, 3% (от декември има още доста време).

Значи, дотук при тази върна са умряли 21.3% повече хора в сравнение с при съответната вълна предходната година.

Контролната число за умрелите за края на годината го знаете - 30 000. Днес са 29 163. Прогнозата също я знаете - ще надхвърлим 30 000.

Картата на риска според проекта на министерството на опазването на здравето. Виждате, че броят на областите, които са на равнище 4 отива към нула. Добрата вест е, че и София-град е претендент за отиване на равнище 3. Това е добре.

Слизането на София, Пловдив и Варна на по-долни равнища на риск е удостоверение на прогнозата ми за спокойни коледни и новогодишни празници. Ситуацията постепенно се усъвършенства и упованията са това да продължи.

Гледаме София-град и София-област, само че София-град ни е много по-важна, тъй като хората там са повече. Виждаме, че София-град не се чака да е в тъмночервената зона. Това е добре. София-област се мота - ту влезе в тъмночервената зона, ту излезе.

Броят на новите случаи би трябвало да падне под 2000 дневно и да се задържи устойчиво там. Тогава дифузното разпространяване ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници. Да ви развеселявам - 7-дневният междинен брой случаи на през вчерашния ден беше 1887. Днес е 1833. Имаме спад.

Има време още - и през седмицата ще почнем да следим дни с под 2000 нови случаи дневно. Има спад. Пример - преди седмица броят нови случаи беше 2681. Сега е 2299 дневно. Надолу.

Дифузното разпространяване на вируса отслабва. Благоприятният вид е резистентен. Трябва да държим по този начин още 2 седмици.

Омикрон разновидността на вируса -вече написах - и де се появи, може да му се каже - КЪСНО Е ЧАДО ДА НАПРАВИШ ЗОЛУМ ТАЗИ ГОДИНА. ДОГОДИНА. Индикаторите споделят, че още го няма в България или в случай че го има, е надълбоко прикрит под превъзходството на делта разновидността.

Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Няма да има.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР