Кръстосани сигнали за нагласени търгове за наем на държавни ниви.

...
Кръстосани сигнали за нагласени търгове за наем на държавни ниви.
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Игра на търгове в земеделието


Кръстосани сигнали за нагласени търгове за наем на държавни ниви. Темата този път е земеделие и касае Силистра. Става дума за търгове за наем на обработваеми земи от Държавния аграрен фонд и отчети на земеделското министерство, които установяват, че търговете са опорочени. Документите настояват, че съответни парцели – ниви, на страната не са били ясно и видно оповестени на търга, само че в същото време са отдадени на съответни хора.

Това е проблем, тъй като всеки търг би трябвало да се разгласи и за него да научат всички заинтригувани фермери - да има равнопоставеност, а не търгът да е изработен за близки " наши хора ", които да наемат на ниска цена, на преференциални за тях ниски цени, респективно неизгодни за страната. Друго нарушаване, разказано в отчетите за Силистра, е допускането до търга на хора, крупни земеделци с по над 10 000 декара наети земи - законът не разрешава това. Смисълът на това ограничаване е да не се позволява всеобщо уедряване на земеделските площи у нас в интерес на едрите аграрни акули, да ги назовем, и в ущърб на дребните фермери, които да не могат да се развиват.

Защо е ползата за тези търгове? Субсидиите. Всяка нова наета равнища нормално се разчертава и подава за аграрни дотации от фермера, който я е наел. Понякога това са милиони левове годишно и нормално ползата към тези търгове за наем е огромен.

И различен доста забавен миг в нашата история е, че отчетът с нередностите е направен за минал търг от 2021 година, когато страната е ръководена от едно съответно държавно управление. Директорът, провел търгът, е заменен. После обаче с идването на ново държавно управление на власт е заменен и идващият шеф с констатации, че пък той е провел нов сходен изопачен търг за наем на земи.

Получава се една самобитна игра на търгове и власт, при която се сменят държавни управления, надлежно локалните шефове, дружно с печелившите земеделци в търговете. Тези техни конфликти обаче дават светлина върху значима огромна тама - държавната земя касае всички ни, държавните пари прибрани от наемите – също.

Държавата има хиляди декари земи. Много от тях дава чартърен на фермери за развъждане на зърно, плодове и зеленчуци. Това става с търг, на който печели предложилият най-висока цена. Търгът би трябвало да се разгласи авансово и на видно място, с цел да могат хората да узнаят и наддават за площите. При липса на разгласен търг за него могат да узнаят стеснен кръг хора – родственици или близки на земеделските служители, които да наемат земите на ниска цена и в ущърб на държавната хазна. Необявяването на търг е нарушаване.

А колкото повече повърхност наемеш, толкоз повече аграрни дотации можеш да получиш за обработването й. Ако аплайваш по над 10 ограничения и схеми за държавно и европейско подкрепяне, единствено за 1 декар дотацията ти може да доближи 300 лева годишно, пресмятат специалисти. За хиляди декари можеш да вземеш и над милион лв. помощ. Повече площи – повече дотации. По-нисък наем - повече облага.

Такива наети, само че необявени на търг ниви от Държавния аграрен фонд показват проверяващи от инспектората на Министерството на земеделието в този отчет. (показваме) В него четем, че през май 2021 година шефът на Областната дирекция Земеделие в Силистра Гинка Катева " своеволно е изключила 241 парцела " от общия брой земи в региона, одобрени за търг със заповед на земеделския министър. Търгът е извършен, само че тъкмо тези земи не са изпратени за оповестяване на осведомителните табла на общинските служби в региона, написа в отчета. Въпреки това в системата са постъпили предложения за тях. Например за 30 от тези парцели - покрай село Попкралево - са играли две аграрни компании с еднакъв прокурист, написа в отчета. За победител е определена " Агростаф " с наемна цена от 69 лева за декар.

Пита се по какъв начин компаниите са знаели за търга, в случай че парцелите не са били оповестени?

Потърсени от bTV и двете компании не пожелаха да разясняват случая. Според инспекторите пък други двама земеделци - Тодор Тодоров и Нели Вълкова - са играли за още 199 парцела от необявените край селата Полковник Чолаково и Светолав. И тук, както при предния случай, двете предложения са вписани в един и същи час и минута. Победител е Тодор Тодоров с 68 лева на декар, пишат инспекторите. И прибавят, че земеделската комисия го е позволила на търга, макар, че дружно със свързани лица, обработва повече от 10 000 декара земя.

По закон това е нарушаване и всеки, който надвишава тази повърхност няма право да наема още. Кой какъв брой обработва може да се види в електронния указател на ползвателите на аграрни земи у нас. Тодоров, който с изключение на производител е и регионален координатор на политическа партия в Силистра, се съгласява да приказва с нас единствено по телефона.

- Да, изкараха ни, че аз и майка ми гледаме над 10 000 декара - да, по този начин е. Така е, единствено, че аз не виждам над 10 000 декара и майка ми не гледа над 10 000 декара. Аз виждам и майка ми гледа под 10 000 декара, само че като се съберат двамата, по какъв начин да изяснявам, че това са две обособени стопанства. Две обособени стопанства. Това са недомислици на законите! Така са над 18 000 арендатори в България.

- Които са по този метод?
- По този метод, да.

- Надлежно ли сте взели участие в подобен търг?
- Аз не съм взел участие. Има различен човек, който взе участие.

- От Ваше име?
- Да, с пълномощие.

- Има констатации, че търговете не са били оповестени.
- Абсурд, няма по какъв начин да стане.

Описаното се случва през 2021 година, когато началник на виновната за търга регионална дирекция " Земеделие " в Силистра е Гинка Катева. Докладът с нарушаванията е направен година по-късно и предаден на прокуратурата след сигнал на идващия шеф Радко Славов, назначен от встъпилото на власт тогава постоянно държавно управление.

„ Подкрепям отчета, той е доста обстоен. Не мога да вляза в конкретика, защото текат следствени дейности на прокуратурата “, съобщи Радко Славов, някогашен шеф на ОДЗ-Силистра.

След идването на служебното държавно управление през лятото обаче, се случва поврат - Радко Славов е освободен и на негово място е върната още веднъж Гинка Катева. Питаме Катева за необявените 241 ниви, посочени в отчета:

- Процедурата, оповестена с моя заповед за 2021 година, смятам, че е осъществена при прецизно съблюдаване на закона и правилника за използване на закона за собствеността. Заповедта е оповестена на осведомителни табла, оповестена е в локален всекидневник, който мога да ви дава, а в отчета се твърди, че такава заповед не е обявявана.

- Т.е. смятате, че констатациите на този отчет не са правилни?
- Смятам, че не са били предоставени всички документи на проверяващите. Когато аз пристигам в дирекцията, виждам разпилени класьори с истински документи. Събирайки всичко, нареждайки архива, всичко си излиза както си е било.

- В отчета се твърди, че съгласно заповедта на министъра за търг е избрана една повърхност от Държавния аграрен фонд, а тук обаче тази повърхност не е оповестена цялата за търг. Това по този начин ли е?

- Няма такава липса, която е на посочени парцели, които са утвърдени от министъра.

Катева ни демонстрира тази заповед във вестник от месец юни 2021 година за оповестяване на търга. В нея обаче не виждаме приложение кои тъкмо парцели ще се отдават. Случая разяснява и локалният аграрни производител Венцислав Костадинов.

- Вие тогава взели участие ли сте в този търг?
- Този търг като не е разгласен, аз по какъв начин да вземам участие?

- Вие следите ли постоянно по кое време ще бъдат оповестени?
- Ами следим, несъмнено. Дефакто никой нищо не знаеше.

Питаме Гинка Катева и за другото нарушаване съгласно отчета – допускането до търга на хора, които дружно със свързани лица стопанисват над 10 000 декара земи.

- Има ли такива лица свързани, позволени от вашата дирекция?

- Тръжната процедура се организира от комисия, а откакто комисията е решила, че участникът е позволен, то той дава отговор на всички условия

- Тази комисия от Ваши подчинени ли се състои?
- Точно по този начин.

- След като имате достъп до указател, виждали ли сте лица, които имат повече?
- Аз персонално не. Не знам за такива.

„ А кой по-добре би трябвало да знае от тях това нещо? За какво са там те тогава? “, разяснява Венцислав Костадинов, аграрни производител.

След всичко разказано дотук - през есента приемникът на Катева на шефския пост в регионалната дирекция " Земеделие " - Силистра, Радко Славов е отхвърлен и сменен още веднъж с нея.

Обяснението на Министерството на земеделието - той е уволнен поради нов изопачен търг за наем на земи от държавния аграрен фонд. Славов е позволил дописване на претенденти в наддаванията, несъбрани депозити за присъединяване, неприбрани отговорности и други нарушавания в извършения от него търг. Това е станало след тъжби на няколко участника. Търгът е спрян, а Гинка Катева е назначена " краткотрайно ", с цел да се оправи с " належащи бързи и съответни дейности " по организирането на нова тръжна процедура, пишат от Министерството на земеделието за bTV. И прибавят, че в региона нямало различен подобаващ експерт. В същото време от ведомството удостоверяват констатациите за нарушавания и в първия търг.

Отстраненият шеф разяснява своя спрян търг.

- Аз мисля, че не са толкоз основни грешките, само че по този начин са решили. Този търг, който организирахме, мисля, че е един от най-честните в Силистра до момента. Много от хората, които завоюваха търговете по парцели са дребни аграрни производители, които до момента не са спечелвали търг. Хора, които не печелят с 50 - 60 лева и така нататък, ами приказваме за 150 – 200 лева Тези цени са положителни, защото ще влязат в бюджета на страната “, изясни Радко Славов, някогашен шеф на ОДЗ-Силистра.

За разлика от търга на Славов обаче, търгът на Катева не е спрян, нито обезсилен, макар отчета за нередности. Победителите там още употребяват наетите земи с контракти за 10 години и опция за стотици хиляди левове дотации.

А спечелилите в спрения търг на Славов са принудени да върнат земите в период от една година. Това се отнася за всички спечелили, а освен за няколкото против които са жалбите. Сред ощетените е и фермерът Венцислав Костадинов. Той стачкува против развалянето на договорката си.

" Моите парцели, нямаше тъжби против тях. Заради техните дрязги и чепкания отнасяме ние всички тия неволи. Над 20 индивида на известия ми потвърдиха, че ще дойдат на митинг, само че се явиха единствено трима. Всеки го е боязън от дейностите им, а всички сме били изрядни ", описа земеделският производител Венцислав Костадинов.

Няколко тъжби на някогашния шеф Славов против търговете през ръководството на Гинка Катева са отхвърлени от прокуратурата в Силистра, оповестиха от държавното обвиняване.

Друга такава тъжба на Славов е предадена от окръжната на районната прокуратура в града и работата по нея още тече. Успоредно през декември е формирано друго следствие за опорочени търгове, за което прокурорите не дават елементи.

А фермерите от Силистра, принудени да връщат наети ниви, чакат нов търг с вярата той да е разгласен за всички и да има почтено наддаване - без привилегировани играчи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР