Красивото планинско градче Чепеларе, което ежегодно посреща хиляди туристи от

...
Красивото планинско градче Чепеларе, което ежегодно посреща хиляди туристи от
Коментари Харесай

Олимпийци промотираха Чепеларе за Европейски град на спорта

Красивото планинско градче Чепеларе, което годишно посреща хиляди туристи от България и чужбина, завоюва през днешния ден купата „ Европейски град на спорта “ за 2022 година в категорията „ дребни градове “. Това стана след двудневна ревизия на ръководителите на ACES EUROPE, водени персонално от президента и създател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо. Заедно с българските представители на централата Анатоли Илиев и Дамян Диков, те инспектираха града и опциите, които се оферират за спорт и деен метод на живот.

Оценителите се срещнаха на място с политиката на локалната Община по отношение на проектите за развиване на спорта, посетиха спортната база и се срещнаха с представители на спортните клубове. Инспекторите бяха осведомени за вложенията и ресурса, които отделя кметството за обществена активност и спорт на хората със характерни потребности. Подготвящите се за олимпиадата в Пекин сноубордист Радослав Янков и биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов персонално промотираха родопското населено място за авторитетния приз.

„ Титлата ще даде опция Чепеларе да разгърне още повече своя капацитет за развиване на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар. Тук отчитаме една от най-силните кандидатури за европейски дребен град на спорта в историята на самодейността, “ съобщи президентът Лупатели.

Хуго Алонсо посочи, че „ Чепеларе покрива високите критерии с политиката на Общината за одобряването на нови благоприятни условия за спортуване на всички възрастови и обществени групи. Впечатлени сме от това, което има за цел локалната администрация и особено кметът Боран Хаджиев, “ сподели още испанецът, като разкри, че градът е дал отговор на условията за приемане на влиятелната купа и е събрал една от най-високите оценки в Европа.

Като част от регламента всеки град, кандидатстващ за купата, би трябвало да създаде свое лого. В случая това е мечето Чепи – добре познатият на локалните хора знак, който неотдавна беше напълно освежен и изменен образно.

Чепеларе е малко градче с големи спортни триумфи. Най-големият е на Екатерина Дафовска, която донесе първи и единствен към този момент за страната ни златен орден от Зимни олимпийски игри. Името на сноубордиста Радослав Янков сега мощно сияе на картата на международния спорт, а за отношението на Чепеларе към спорта приказва и обстоятелството, че актуалният кмет Боран Хаджиев е един от най-успешните български треньори в биатлона. И в случай че като треньор неговата упоритост е била да основава първенци, то в този момент като властник персоналната му мотивация и тази на екипа му, е Общината да има модерна европейска визия, а локалното население – нови благоприятни условия за развиване.

Чепеларе е градът дал най-вече участници в зимни олимпиади. За идната зимна олимпиада в Пекин през 2022 година, с изключение на Радослав Янков, се приготвят още изявените ни биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов, които през днешния ден персонално показаха пред оценителите причините на селището в сърцето на Родопите.

Самото връчване на купата „ Европейски град на спорта “ по традиция се прави в тържествена конюнктура в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на обичайна Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната конюнктура обаче, в този момент мястатото на церемонията към момента е под въпрос, като при неспособност да се състои в Белгия, документите ще бъдат връчени в Хага – европейската столица на спорта за 2021 г. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР