Красивият китайски спорт съблазнява света. Драконовите лодки са подходящи за

...
Красивият китайски спорт съблазнява света. Драконовите лодки са подходящи за
Коментари Харесай

Dim sum и зрелища в Панчарево

Красивият китайски спорт съблазнява света. Драконовите лодки са подобаващи за тиймбилдинг. През 2025 година ще се организира международно състезание в Русе - градът ще одобри хиляди състезатели и посетители. Красивият китайски спорт съблазнява света. Драконовите лодки са подобаващи за тиймбилдинг. През 2025 година ще се организира международно състезание в Русе - градът ще одобри хиляди състезатели и посетители.
Фестивалът на Драконовите лодки е третият по значителност в Китай след китайската Нова година и Лунния фестивал и се счита за най-красивия и зрелищен фестивал. От атракция той се трансформира и в най-бързо развиващия се воден спорт в света с постоянни надпревари в съвсем всички по-големи градове в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Африка. Тази година, на 24 и 25 юни, съревнование с драконови лодки ще се организира за пръв път и у нас, на езерото Панчарево .

Драконовите лодки се разграничават от каяците най-вече по размера и украсата си. Стандартната лодка е дълга 12 м, тежи 250 кг и е за 22-ма души - 20 гребци, един лидер с барабан и кормчия. Разнообразието на лодките е голямо, само че в последно време типът и размерът се стандартизират по условията на Международната федерация по драконови лодки и Международната федерация по кану-каяк: главно до 10 локални и 20 локални, плюс лидер и кормчия.
Състезание във Фошан, Китай Източник: Shutterstock Реклама
Запазената марка на лодката е характерната й декорация - тя е с глава на змей, тяло, декорирано като люспите му и най-после приключва с опашката на дракона . Често се прибавят ефирни ленти, които да се веят в придвижване, както и джунджурии, които да основават спомагателна атракция.

Драконовите лодки са всеобщ спорт, предопределен за всички: от 14-годишни до възрастни, без ограничаване. Отборите са най-вече смесени. Спортът укрепва здравето, не е травматичен, практикува се на красиви места измежду природата.

Техниката на гребане е като при каяк, само че главната разлика тук идва от огромния брой хора на борда и работата в екип. " Ние сме измежду най-изостаналите страни във връзка с надпреварите ", споделя Влад Гицоайка, основател на съдружие " Фестивал Драконови лодки ".
Фотограф: Китайската асоциация по драконови лодки
Световният връх за най-дълга лодка идва от Камбоджа - плавателният съд е дълъг 87 м и предопределен за 179 гребци. В предишното лодките са се произвеждали от тиково дърво, само че през днешния ден са главно от композитни материали, сходно на останалите лодки.
Реклама
В челото на надпреварите нормално са Тайланд, Китай, Канада, Съединени американски щати, Индонезия. В Европа най-напреднали са Украйна, Германия , Италия, Англия, Франция, Чехия. " Орел, рак и щука не могат да гребат, нужни са синхронизираните старания на целия тим и това е в основата на триумфа. Това е повода да е обичан корпоративен спорт, тъй като учи на работа в екип, превъзходен вид е за тиймбилдинг ", споделя Гицоайка.

През 2025 година следва международно състезание по драконови лодки в Русе . На него се чакат най-малко 2000 състезатели, настрана треньорски щабове и придружители. Предвижданията са за общо 30 000 - 40 000 посетители от чужбина. Влад Гицоайка, който е представител на китайска алкохолна напитка за България, схваща за този проект от федерацията по кану-каяк и се захваща за работа: " Това е голямо по мащаб събитие, на което страната ни ще е хазаин, а никой даже не е чувал за спорта, няма планувани средства, няма никаква организация, няма лодки и бази. "
Фотограф: Китайската асоциация по драконови лодки
Свърза се и с китайското посолство, където се оказва, че също мислят от дълго време за сходен фестивал в България. Събират се забележителна група съидейници и основават съдружие " Фестивал Драконови Лодки ". Културната секция на китайското посолството обезпечава подаяние на лодки от Китай. В момента в България има общо 12 драконови лодки: " Като се има поради, че цената на една лодка може да надвиши 15 000 евро , помощта е голяма ", споделя Влад Гицоайка.
Състезание с драконови лодки в Прага Фотограф: Китайската асоциация по драконови лодки
Политика на Международната федерация по кану-каяк е да провежда международни шампионати в страни, в които спортът не е толкоз публикуван точно с цел да се даде опция за разпространение. Най-вероятно по тази причина е определен Русе, в който има гребен канал, който обаче се нуждае от доста развиване. Близостта на огромен град като Букурещ също е от голяма важност за настаняване на многочислените посетители. " Не на последно място, цел е трансграничното доближаване, драконовите лодки са за сливане - на хора, екипи, народи ", споделя Гицоайка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР