Красимир Иванов е завършил медицина в Пловдив. След 6 години

...
Красимир Иванов е завършил медицина в Пловдив. След 6 години
Коментари Харесай

Докъде се докарахме: Млад пловдивски лекар си хвърли дипломата и стана гард на кораб

Красимир Иванов е приключил медицина в Пловдив. След 6 години над учебниците схванал, че дипломата не му подсигурява заслужен живот, тъй като мъчно може да се осребри без връзки и още 3 години в университета за придобиване на компетентност.  Младежът е на 28 и към този момент не желае да подава ръка с дланта надолу при всяка среща с родителите си. През 2015-а почнал като медицински служащ в известна пловдивска болница. Съвсем скоро схваща, че 600 лв. след налози освен не стигат за естествен живот, само че и са оскърбление за човек, посветил се на тази хуманна и сякаш влиятелна специалност. След лутанията из коридорите на академичната и здравна система в България взема решение, че е млад и има време за смяна, написа " Марица ".

Година по-късно медикът взима заплата от 5000 лв. на месец, само че като защита и чиновник на рецепцията на речен транспортен съд. Откакто е захвърлил слушалките, схваща какво е да ти заплащат като на бял човек. Не живее в разкош, само че към този момент е съумял да си купи жилище в центъра на Пловдив, има сигурност със спестяванията си и крои нови проекти за живота си. И всичко това с парите, изкарани от круиза.

Изкушението да търсиш работа отвън България дебне всеки втори младеж тук. На едната везна са сигурни финанси, запознанства с нови хора, интерес живот. От другата - късата писта и носталгията. Младият човек обаче не обича да възнамерява с продължителна вероятност и нормално взема решение бързо в интерес на професионалното и житейско премеждие. Напоследък от ден на ден българи потеглят по пътя на Красимир и търсят работата на товарни и пътнически кораби.

Служител в пловдивска HR организация споделя, че минималното възнаграждение за камериерка на круиз е 900 евро. Естествено има и бакшиш. Задължително условие към претендентите е владеенето на британски или немски. Пасажерите са най-вече богати чужденци, над междинната възраст, които няма по какъв начин да бъдат обслужвани, в случай че служителят не знае език. Най-често българите, които аплайват за сходна работа, са младежи с опит по хотелски вериги. Има и доста младежи с дипломи от университета, чийто първи заплати обаче не стигат за насъщния.

За Красимир животът на транспортен съд не е розов, само че го стимулират парите. Нещо, с което не може да се похвали след завършването на Медицинския. Работата на вода не е лека. Ако си нает за защита, не се сърдиш, в случай че се наложи няколко часа да заместваш на рецепцията. Понякога работиш до 70 часа седмично и имаш 14 дни заплатен отпуск. Сезонът нормално стартира през март и свършва в средата на ноември. Има обаче и коледни круизи, които не престават до началото на януари.

Длъжностите, които най-често оферират организациите за асортимент на личен състав, са от управител на ресторант до готвач, барман, охранител и камериерка. Настаняването и храната са безвъзмездни, като обаче нямаш право да посещаваш местата за хранене дружно с гостите, споделя Красимир.

Каютите, в кои спи личният състав, не са от първокласните, само че това се компенсира от красивите места, които виждаш по време на пътуването. Истинска отмора на кораба няма, това се случва, когато си на суша. Екипът, който се назначава, нормално е от 25-35 души. През цялото време има задания за извършване, в случай че няма какво да подреждаш в бара, те викат в кухнята - всеки оказва помощ в другите отдели, без значение каква е позицията му.

Дневният режим е като в казармата - ставаш рано заран, слагаш униформата, закусваш и следват дълги дежурства до късно вечерта. След промяна си подготвяш доклада и почистваш работното място. И да не ти се ще, леглото те зове, споделя Иванов.

Документите, които са нужни за работа на транспортен съд, включват чуждестранен паспорт, здравно, удостоверение за съдимост, преведено на три езика, и формуляри, които ти дава организацията за асортимент на личен състав.

Ако и тази есен не сполучите с доходна работа по специалността, корабът ще пътува и идната пролет, отнасяйки със себе си още най-малко една дузина млади българи с хубави дипломи без покритие...
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР