Кралят на Мароко обяви тридневен траур заради жертвите на разрушителното

...
Кралят на Мароко обяви тридневен траур заради жертвите на разрушителното
Коментари Харесай

Кралят на Мароко обяви тридневен траур

Кралят на Мароко разгласи тридневен печал поради жертвите на разрушителното земетресение с магнитуд 6,8, което раздруса Маракеш и покрайнините му. Знамената ще бъдат свалени на половина, оповестява БиБиСи.

Броят на починалите, затиснати под руините, набъбна на над 2000 души. Ранените са над 1200 души .

Кралят на Мароко - Мохамед VI разгласи, че ще разпореди на  въоръжените сили да изпратят избавителни екипи в засегнатите райони, с цел да занесат чиста питейна вода, хранителни ресурси, палатки и одеяла.
 Жертвите на труса в Мароко превишиха 1000
Жертвите на труса в Мароко превишиха 1000

Министерството на вътрешните работи на Мароко прикани хората да запазят успокоение и да не изпадат в суматоха.

Службите за незабавна помощ също се включиха по-активно в спасяването на потърпевшите, като Мохамед VI подреди да бъде основана специфична комисия за подкрепяне на засегнатите от земетресението и за разпределянето на филантропични помощи .

Много от жертвите се намират в труднодостъпни планински региони, защото епицентърът на земетресението е бил във високите Атласки планини, на 71 км югозападно от Маракеш .

И на по-достъпни места не престават да се организират избавителни интервенции. Болниците в Маракеш са претъпкани, а локалните управляващи приканват жителите да подаряват кръв. 

В Маракеш, чийто остарял град бе включен в Световния лист на Юнеско вредите са обилни . Историческата джамия Джема ел Фна отчасти се е срутила. Част от фамозните му крепостни стени също са поддали на трус.

Мароканското държавно управление предизвести хората от засегнатите региони да не се връщат в домовете си поради риск от вторични земетресения. Опасенията му са изцяло действителни - второстепенен трус с магнитуд 4,9 по Рихтер бе регистриран 19 минути след земетресението .

Земетресението беше усетено и в прилежащ Алжир, само че формалните управляващи оповестиха, че то не е предизвикало вреди и жертви. А лжир съобщи, че е подготвен да отвори въздушното си пространство за филантропични и медицински полети до Мароко, макар обстоятелството, че през 2021 година двете страни прекъснаха връзките си между тях, в това число бяха спрени и директните полети в двете направления.

По време на срещата на Г-20 в Делхи, индийският министър председател Нарендра Моди разгласи, че интернационалната общественост ще се притече на помощ на Мароко .

Испанският министър председател Педро Санчес предложи цялата си поддръжка за народа на Мароко.

Френският президент Еманюел Макрон призна, че е сломен от новините за случилото се в Мароко и също предложи помощта си.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън показа, че е надълбоко тъжен от бедствието.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган , чиято страна претърпя ужасяващо земетресение по-рано през 2023 година,  разгласи: " Отправям най-хубавите си пожелания към всички мароканци, наранени от земетресението в приятелско и братско Мароко ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР