Кралят на Белгия назначи двама политици, които да посредничат между

...
Кралят на Белгия назначи двама политици, които да посредничат между
Коментари Харесай

Консултации за ново федерално правителство в Белгия

Кралят на Белгия назначи двама политици, които да посредничат сред политическите партии в страната за сформиране на федерално държавно управление. На изборите в неделя във френскоезичната част на страната най-добре се показа социалистическата партия, до момента в който във Фландрия огромен избирателен триумф означиха крайните националисти от Фламандски интерес и ръководещите до в този момент националисти от Нов фламански алианс.

Възможно ли е федерално държавно управление в Белгия сред леви и крайнодесни - вижте детайлностите от Десислава Апостолова.

 © БГНЕС
Крал Филип извърши конституционните си отговорности и избра двама медиатори от двата огромни района, които ще водят договарянията за сформиране на федерално държавно управление. От Валония това е някогашният външен министър от демократичната партия Дидие Рендърс, а от Фландрия - някогашният министър-социалист Йохан Ванде Ланоте.
Карл Лано - изпълнителен шеф на Центъра за европейски политически проучвания: Чака ни доста мъчно образуване на държавно управление, тъй като коалиция сред валонските социалисти и фламандските националисти е съвсем невъзможна. Белгийсите райони от ден на ден се отдалечават един от различен. Повечето белгийци не се тормозят от това, те са привикнали с продължителни договаряния за образуване на държавно управление. А в случай че не се получи, ни чакат нови избори. Но изборите демонстрират, че трендовете в Южна и Северна Белгия са напълно разнообразни.
Белгия попада в Рекордите на Гинес като страната с най-дълго образуване на държавно управление. Съставянето на кабинета на Елио Ди Рупо през 2011 година продължи 541 дни. Тези договаряния обаче ще бъдат още по-трудни. Крал Филип чака първите резултати от медиаторите на 6 юни.

След безапелационната победа на националистите в стопански по-развитата Фландрия на дневен ред още веднъж излиза тематиката за отделянето на района в обособена страна или превръщането на Белгия в конфедерация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР