Кралският планетариум в градчето Франекер е най-старият функциониращ планетариум в

...
Кралският планетариум в градчето Франекер е най-старият функциониращ планетариум в
Коментари Харесай

Номинация: Най-старият планетариум в света да влезе в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО

Кралският планетариум в градчето Франекер е най-старият работещ планетариум в света. Съоръжението е на съвсем 250 години. Сега то е номинирано за присъединение към листата за международното културно завещание на ЮНЕСКО. Създателят на забележителното оборудване е Ейзе Ейзинга, който е търговец на вълна и фен астроном.

В продължение на 7 години той самичък построява модел на планетариума в своя дом. Съоръжението е задвижвано от дървени дискове и голям брой стоманени щифтове. То се ръководи от часовник с махало. Причината Ейзинга да построи планетариума е, с цел да опровергае знамение, съгласно което няколко планети ще се сблъскат и ще провокират края на света. Сега неговата къща е превърната в музей, а творението му към момента е в цялостна редовност.

" Геният на Ейзинга още изумява хората. Творението му е превъзходен образец за това по какъв начин са мислили хората през интервала на просвещението и по какъв начин са се опитвали да разпространят астрономията. Смятам, че той заслужава самопризнание от всички нас ", уточни Франк Белт, гид в музея на Ейзинга.

Планетариумът е една от най-популярните туристически дестинации в местността. Очаква се на съвещание в Саудитска Арабия съветът да реши дали планетариума да влезе в листата на ЮНЕСКО.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР