Кралски особи и десетки хиляди румънци изпращат днес бившия румънски

...
Кралски особи и десетки хиляди румънци изпращат днес бившия румънски
Коментари Харесай

Хиляди румънци се сбогуваха с бившия крал Михай

Кралски особи и десетки хиляди румънци изпращат през днешния ден някогашния румънски крал Михай в последния му път. Той умря на 5 декември в Швейцария на 96-годишна възраст, а през днешния ден бе заровен с държавни почести в Румъния, оповестяват локални медии и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Британският престолонаследник принц Чарлз, шведският крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия, някогашният испански крал Хуан Карлос и кралица София бяха измежду присъстващите на къса религиозна работа в Тронната зала на Кралския замък в Букурещ, където ковчегът с тленните остатъци на Михай I бе изложен за поклонение през последните два дни. Шведският крал отдаде чест, когато ковчегът бе подложен на подиума.

От страните отвън Европа за погребението на Михай I дойде принцеса Муна ал-Хюсеин, майка на йорданския крал Абдула Втори.

Сред останалите присъстващи кралски особи са великият херцог на Люксембург Анри, принцеса Астрид и принц Лоренц от Белгия, представители на кралските фамилии на Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Прусия, Италия и Португалия, както и на императорските семейства от Русия, Австрия и Германия.

След религиозната работа в Тронната зала ковчегът бе изнесен на площада пред Кралския замък и подложен на лафет на оръдие от осем бойци от почетния часовой, а боен оркестър извърши погребални маршове. В момента, в който ковчегът бе свален от катафалката, множеството, което се бе събрало на площада, стартира да ръкопляска и да скандира името на краля и лозунги, като " Монархията ще избави Румъния " и " Долу комунизма ", оповестява Аджерпрес.

Крал Михай I ръководи два пъти Румъния, преди да бъде заставен да абдикира от комунистите през 1947 година

Сред формалните лица на площада пред кралския замък бяха румънският президент Клаус Йоханис, съпроводен от брачната половинка му Кармен Йоханис, ръководителят на Сената Калин Попеску Таричану, ръководителят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня, членове на румънското държавно управление. Присъстваха и представители на дипломатическия корпус, измежду които посланикът на Съединени американски щати в Букурещ Ханс Клем. На церемонията бяха и някогашният президент на Румъния Емил Константинеску, някогашният министър председател Дачиан Чолош и други, отбелязва Аджерпрес.

Хиляди хора от всички възрасти пристигнаха да изпратят краля в последния му път. Облечени в черни облекла, те носеха цветя, флагове и кралския герб.

Погребалната върволица се придвижва пешком, а лафетът на оръдието е теглен от боен автомобил. В процесията са петте дъщери на Михай и неговият внук Николае, който бе лишен от права над короната през 2015 година поради изказвания, че има извънбрачно дете.

Кортежът мина по някои от основните булеварди в румънската столица на път към Патриаршеската катедрала, която се намира на хълма на Митрополията. След религиозна работа там, в наличието на президента и премиера на Румъния, погребалният конвой ще продължи към Кралската гара Бъняса, откъдето ковчегът с тленните остатъци на краля ще бъде превозен с кралския трен до Куртя де Арджеш.

В този град, който е бил първата столица на румънската страна, се намира кралското гробище, където от 1914 година се погребват всички крале и кралици на Румъния.
тагове румънски крал Михай заравяне  Хиляди румънци се сбогуваха с някогашния крал Михай  Хиляди румънци се сбогуваха с някогашния крал Михай  Хиляди румънци се сбогуваха с някогашния крал Михай
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР