Крал Чарлз Трети посрещна в Лондон президента на Южна Африка

...
Крал Чарлз Трети посрещна в Лондон президента на Южна Африка
Коментари Харесай

Президентът на Южна Африка е първият държавен лидер, посещаващ Лондон, след възкачването на Чарлз III на престола

Крал Чарлз Трети посрещна в Лондон президента на Южна Африка Сирил Рамапоса, като това е първата държавна аудиенция на задграничен водач след възкачването му на престола, оповестява Българска телеграфна агенция. Рамапоса ще взе участие в формален банкет и ще беседва с държавни водачи по по тематики като  вложенията и зелената сила.

Чарлз и брачната половинка му Камила поздравиха Рамапоса на гала в почетния двор на Конната армия, близо до Бъкингамския замък. На събитието участваха и престолонаследникът принц Уилям и брачната половинка му Кейт. 

Визитата беше проведена още преди кончината на кралица Елизабет Втора в символ на респект към дългогодишната ѝ отдаденост на Общността на нациите. 

Последният южноафрикански водач, посетил Англия, беше Нелсън Мандела. Неговата аудиенция се състоя през 1996 година – две години, откакто стана първият тъмнокож президент в Африка. 

По-късно през днешния ден Рамапоса ще произнесе тирада пред английския парламент, а на следващия ден ще се срещне с премиера Риши Сунак и други представители на държавното управление.



В дневния ред са включени разисквания на опциите за присъединяване на английски компании в инфраструктурни планове на стойност до 5,4 милиарда паунда (6,4 милиарда долара) през идващите три години, заяви английското външно министерство. Освен това Англия ще даде финансиране за техническо и професионално обучение, като се надява, че по този метод ще подтиква развиването на зелените технологии и производството на електрически коли в Южна Африка.

" Южна Африка към този момент е най-големият търговски сътрудник на Англия на този континент. Имаме амбициозните проекти дружно да ускорим вложенията в инфраструктура и икономическия напредък ", се споделя в изказване на Риши Сунак, публикувано преди идването на Рамапоса. 

Сн. gettyimages
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР