Кражбата на десетилетието готвят зелените организации чрез своя човек в

...
Кражбата на десетилетието готвят зелените организации чрез своя човек в
Коментари Харесай

Искат да оскъпят „Струма“ с близо 2 млрд. лв., умишлено бавят проекта 

Кражбата на десетилетието готвят зелените организации посредством своя човек в държавното управление на Кирил Петков - Борислав Сандов. Екоминистърът лобира за следващо закъснение на плана за създаване на автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле, с цел да угоди на швейцарското лоби в лицето на природозащитната организация WWF и на фирмите от Швейцария, които имат вкус да изградят скъпия и непотребен тунел през Кресна.

За да изпълнят задачата си, представителите на зеления октопод са подготвени да жертват интереса на водачите, да платят с цената на стотици човешки животи, които ще бъдат погубени до момента в който не бъде построена автомагистралата и да оскъпят плана излишно от 3 до 5 пъти - с близо 2 милиарда лв.. Както и да рискуват спомагателен 1 милиарда лева от хазната. Всъщност толкоз костват към този момент построените или стартирани прави от “Струма” с пари от Брюксел, средствата за които ще би трябвало да върнем вкупом на Европейски Съюз, в случай че правата през Кресна не бъде издигната в период.

Въпреки че към този момент има определено трасе, изработен Оценка на въздействието върху околната среда, който изтича в края на тази година и специалистите са безапелационни, че признатият вид е най-щадящия природата, Сандов продължава да лобира за построяването на дълъг тунел.

Ако се извърши в този момент утвърждения вид, който разделя трафика в двете направления на придвижване, автомагистрала “Струма” може да бъде напълно приключена през 2027 година Докато Сандов упорства построяването да стартира чак през идващия програмен интервал - 2028 - 2029 година, с цел да се строи дългият тунел под планината. Което от своя страна значи, че в най-хубавият случай пътят към Гърция ще е приключен през 2035 година или след нови 13 години.

Причината за отлагането не е неналичието на средства. Такива има планувани такива по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Но те може да не бъдат усвоени поради лобирането на министър Сандов страната ни да се откаже от определеното най-евтино и най-екологично трасе и да удовлетвори желанията на швейцарското “зелено” лоби.

Идеята за тунел с дължина от над 15 км под Кресненското дефиле бе изрично отхвърлена от всевъзможни специалисти и експерти. На първо място, той е от 3 до 5 пъти по-скъп от към този момент определения вид с делене на трафика. Освен това при изкопаването му отдолу под планината ще бъде изкарана голяма земна маса, която би трябвало да бъде депонирана някъде. Да не приказваме за “временните” пътища, които ще би трябвало да бъдат прокарани из цялата планина, с цел да обслужат построяването на комплицираното оборудване. Всички тези действия взети вкупом ще са в пъти по-вредни за природата в сравнение с определения все още вид на трасе, безапелационни са представители на научните среди, на пътно-строителния отрасъл, както и самостоятелни еколози, които не работят към фондации, за които заплащат непознати организации.

През последните, към този момент близо 20 година, в които тече сагата за създаване на автомагистралата през Кресна, мнения са дали стотици специалисти - български и непознати. Те са създали геоложки, хидрогеоложки, сеизмични, тектонични изследвания, разбор и оценка на естествените радиоактивни детайли в региона на Кресненското дефиле. И всички са безапелационни - построяването на дълъг тунел през Кресна е излишно, прекомерно скъпо и прекомерно рисково.

Основните опасности от строителството на дълъг тунел през Кресна
- Повишено радиоактивно лъчение поради намиращо се наоколо ураново находище

- Силно сеизмична област на региона, в която би трябвало да се прокопае тунелът - трасето се пресича от Кресненския и Яворовския разлом

- Изключително скъпо строителство и не по-малко скъпа поддръжка след това

- Опасност от екокатастрофа поради продължителните строителни действия, нуждата от доста краткотрайни пътища и голямата земна маса, която би трябвало да бъде извадена от планината

Трасето е част от трансевропейската пътна мрежа

Застрашават ни и спомагателни санкции
След 2030 година ще плащаме милиони наказания

Ако автомагистрала “Струма” не бъде напълно приключена до 2030 година страната ни ще бъде глобена, като никой не знае какъв брой тъкмо ще ни коства забавянето, само че сигурно приказваме за стотици милиони левове, обясниха за “Труд” пътни специалисти. Причината е, че България е поела ангажимент да приключи трасетата на наша територия, които са част от трансевропейската пътна мрежа и се намират на основни транспортни коридори на Стария континент. Като автомагистрала “Струма” е част от тези трасета. Ако концепцията на екоминистър Сандов се одобри от кабинета и построяването на аутобана се отсрочи за идващия програмен интервал, тогава България ще бъде санкционирана. А глобите са солени и всекидневно са десетки милиони за всеки месец закъснение, в който поетият от страната ни към Европейски Съюз ангажимент не е изпълнен.

Хронологията на абсурда
Още през 2001 година у нас идват представители на Постоянния комитет на Бернската спогодба - звеното, което съблюдава дали страните членки на Съвета на Европа съблюдават екологичните наставления, разказани в конвенцията. Препоръката на Комитета е България да се откаже изцяло от маршрут през дефилето и да търси други възможности. През 2004-та Зелените прокарват концепцията за тунел с дължина 15, 4 км, който след това е утвърден от Комитета. Изграждането му обаче по този начин и не е стартирано. Години по-късно се афишира тръжна процедура за направата на абстрактен план за тунела. Тя е извоювана от консорциума “Виа проект - Амберг”, в който има солидно швейцарско присъединяване. Случайно или не, точно Швейцария, където е седалището на WWF, обезпечава част от безвъзмездното финансиране за редица планове на Зелените у нас.

След това на власт идва кабинетът “Борисов 2”, който предлага опция на мега тунела - надземна автомагистрала с къси тунели и естакади. Това разсънва гнева на псевдо-еколозите и те алармират Комитета на Бернската спогодба, че страната ни нарушава сделката, а точно - пътят да е подземен.

След дълги години разногласия и излишно закъснение са препоръчани на публично разискване 5 разновидността за създаване на трасето. Експерти и жителите на Кресна са единомислещи и избират най-щадящия природата вид за създаване на пътя през Кресна, който разделя трафика на две елементи. Тоест пътуващите в посока Гърция ще продължат да се движат по настоящето трасе на основен път Е-79, а трафикът към София ще се изнесе по нов път в планината над дефилето. За този вид има утвърдена Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), която е годна до края на годината.

Гордевият възел за създаване на правата от “Струма” през Кресна като че ли бе разсечен, само че тогава на сцената се появи екоминистърът Борислав Сандов, който още веднъж стартира да лобира за нееднократно отхвърления от строителните специалисти, същинските природозащитници без финансови ползи в плана и жителите на Кресна вид за дълъг над 15 км тунел под планината.

Според сътрудника му - районният министър Гроздан Караджов, определеният вид за пътя през Кресна е най-щадящ природата, както самият той съобщи в изявление за “Труд”. Защо откакто всички експерти са безапелационни, че най-зеленият вид е точно определения към този момент, Сандов му се опълчва, няма друго пояснение с изключение на лобистки ползи за задгранични компании, безапелационни са всички осведомени с плана.

trud.bg




Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР