Крахът на туризма, предизвикан от разпространението на COVID-19 по света,

...
Крахът на туризма, предизвикан от разпространението на COVID-19 по света,
Коментари Харесай

Туристическият крах ще отнеме 4 трлн. долара от световния БВП

Крахът на туризма, провокиран от разпространяването на COVID-19 по света, ще коства на световното стопанство над 4 трлн. щ. $ за 2020-а и 2021-а. Тази сума е много над плануваната и се отдава на неравномерната имунизация и на дефицита на ваксини в разрастващите се страни, които са мощно подвластни от чуждестранни туристи.  

Само през тази година загубите могат да скочат до 1.7-2.4 трлн. щ. $, макар съживяването на пътуванията в интернационален проект през второто полугодие в страни като Съединени американски щати, Англия и Франция, които имат високи нива на ваксинираните, показва в отчет Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD).  

Проучването на организацията демонстрира скъпоструващото отражение на неравния достъп до ваксини по света. Развиващите се стопански системи се чака да имат 60% дял от оценката на загубите за световния БВП, твърди UNCTAD. 

Анализът сочи също, че рецесията в туризма надалеч не е завършила, като рестриктивните мерки при пътуванията и възбраните към момента са в действие в някои региони с невисок дял на ваксинираните. Светът няма да се върне на предпандемичния брой задгранични туристи най-малко до 2023-а, заключава проучването, извършено взаимно със Световната организация по туризъм на Организация на обединените нации. 

Държави като Турция и Тайланд, които разчитат на задгранични туристи за възобновление на стопанствата им, са най-потърпевши от пандемичния потрес. Спадът на бранша заплашва също и тясно обвързваните с него области като храни, питиета, търговия на дребно, връзки и превоз. Като цяло туристическият провал е провокирал приблизително 5.5% нарастване на безработицата измежду нискоквалифицираната работна ръка, с което е поразил бранша, осигуряващ претовареност на доста дами и младежи. 

В развитите страни вероятностите за летни ваканции нарастват. Все по-горям брой американци възнамеряват пътувания до други страни, сочи юнският показател на доверие на американските консуматори. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР