Кръгла маса на тема Проблеми и перспективи за развитие на

...
Кръгла маса на тема Проблеми и перспективи за развитие на
Коментари Харесай

Проблеми и перспективи за развитие на земеделието в България дискутираха в Стопанска академия

Кръгла маса на тематика „ Проблеми и вероятности за развиване на земеделието в България ”, която се организира в Стопанската академия в Свищов, провокира за присъединяване над 40 представители на практиката. Във форума, проведен от катедра „ Аграрна стопанска система ”, участваха и десетки университетски преподаватели, докторанти и студенти от едноименната компетентност. Провеждането на кръглата маса бе отдадено на 25-годишнината от основаването на актуалните аграрни кооперации и построяването на Национален съюз на земеделските кооперации (НСЗК) в България.

 sa5 Кръглата маса, която бе първата научна демонстрация за новата образователна година в Стопанска академия, откри доцент доктор Марина Николова – началник на катедра „ Аграрна стопанска система ”.

Тя акцентира, че тематиката на форума е и ще бъде постоянно настояща, защото аграрният бранш е значим и предпочитан за стопанската система на страната ни. „ В изискванията на европейско субсидиране, аграрният бранш дава опция за пускане на разнородни предприемачески начинания и за развиване на новаторски и конкурентоспособни аграрни стопанства ” – сподели доцент Николова.

В приветствието си ректорът доцент доктор Иван Марчевски съобщи, че Стопанска академия с наслада поддържа сходни начинания, в които научно-образователни звена стават посредник сред институциите и осъществят обществен резултат. Зам.-кметът Анелия Димитрова също поздрави уредниците и участниците, като за следващ път сподели поддръжката на локалната власт при образуване на взаимни конгреси с присъединяване на свищовското висше учебно заведение, държавни институции в лицето на МЗХГ, представители на бизнеса и браншови организации. Тя напомни, че българското земеделие ще продължава да бъде съществена движеща мощ на националната и локалната стопанска система.

Като участник в полемиката, Георги Праматаров характеризира общото положение и вероятностите за развиване на селското стопанство в България през призмата на европейските стратегии и дотации от експертна позиция. Представителят на земеделското ни министерство заключи, че в бранша е налице непоклатимост, следва основаване на стратегически проект за развиване на земеделието за интервала 2021-2027г., с което доста ще се усъвършенства използването на ОСП в двата й стълба – директна поддръжка и развиване на селските региони. По думите на Праматаров, в новия референтен интервал ще се ползват модерни способи за инспекция на заявките за подкрепяне – съвременни технологии, сателитни изображения и програмен продукт.

Проф. Гена Велковска – академични учител и представител на неправителствена организация, занимаваща се с въпросите по запазване на околната среда, развиване на технологиите и потребление на различна сила, изнесе презентация на тематика „ Връзката „ климатични промени – стандарти ” в земеделската инфраструктура ”.

Председателят на Национална служба за защита на конституцията срещна аудиторията с проблемите и опциите за развиване на актуалните аграрни кооперации в България. Явор Гечев акцентира, че моделът на кооперативната организационна форма в българското земеделие има потребност от вътрешно преструктуриране и актуализиране на административно-правната рамка. Тенденциите и проблемите на земеделските кооперации в свищовски район показа ръководителят на РЗК „ Дунав 2000 ”. Игнат Ангелов подчертава върху тревожното понижаване, както на селскостопанската повърхност в кооперациите, по този начин и на все по-силното стесняване на кооперативната организационна форма в селското стопанство.

Темата на кръглата маса, направените презентации и споделени отзиви провокира оживена и задълбочена полемика сред участвалите представители на практиката и научните среди. Те се сплотиха към мнението, че е належащо по-често да се срещат на сходни конгреси, с цел да дискутират и дружно да вземат решение настоящите въпроси, свързани с развиването на българското земеделие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР