Кръгът на задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането

...
Кръгът на задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането
Коментари Харесай

Още професии ще имат задължения в борбата срещу прането на пари

Кръгът на задължените лица по Закона за ограниченията против изпирането на пари ще бъде уголемен. Това плануват признатите от парламентарната вътрешна комисия с 12 гласа " за ", нито един " срещу " и 6 гласа " въздържал се " следващи промени в този закон. Като главен претекст ръководещите показват нуждата от транспониране на Директива (ЕС) 2018/843 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година " Между 90 и 95% от текстовете в законопроекта са транспониране на директивата, увери зам.-министърът на финансите Маринела Петрова, която показа плана в комисията.
От опозицията обърнаха внимание, че текстовете натоварват прекалено брокерите на недвижими парцели и изключително счетоводителите и показаха опасения, че може да се повтори обстановката с адвокатска колегия и наложилото се превръщане на закона. Иван Иванов от Българска социалистическа партия изиска уточнения дали директивата изисква измежду задължените лица да бъдат включени „ лицата, които по занимание дават счетоводни услуги и/или съвещания в региона на данъчното облагане, както и лицата, които като съществена стопанска или професионална активност дават, директно или непряко посредством свързани с тях лица, подпомагане под каквато и да е форма или препоръки по данъчни въпроси “. Според него с този текст се отива на същата писта за последващи ремонти в закона и още веднъж напомни отпора на адвокатската гилдия.
В отговор от финансовото министерство припомниха, че счетоводителите подлежат на регулация и по сегашния закон. По думите на зам.-министър Петрова „ с новите промени се прави в допълнение уточняване, тъй че да се избегне неразбираемото и двойно пояснение на текстовете “. Включвайки се по тематиката, Красимир Ципов от ГЕРБ означи, че е направена деругация с предходното изменение на Закона и че не би трябвало да има спорно пояснение. Той изрази вяра, че представителите на ДАНС и на Министерство на финансите няма да възразят, в случай че текстовете бъдат прецизирани преди второто гласоподаване. Според депутати от комисията  ще бъде основана междуведомствена работна група за уточняване на текстовете сред първо и второ четене. Представителите на ДАНС в съвещанието обявиха подготвеност да одобряват спомагателни оферти по текстовете.
С измененията в ЗМИП се планува и сформиране на лист с длъжностите, заемани от видни политически лица и известяван на Европейска комисия за този лист. Този лист кореспондира с лицата, които по Закона за противопоставяне на корупцията би трябвало да подават заявления, разясни ръководителят на комисията Пламен Нунев.
Сред новите категории задължени лица ще са тези, които съхраняват, търгуват или работят като медиатори в търговия с творби на изкуството, също лица, които дават услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие и доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги, уточни още Маринела Петрова. Последните две категории лица ще подлежат на регистриране в обществен указател към Национална агенция за приходите. „ Това ще е указател единствено за тези категории, осъществяващи транзакции с подобен вид валути, защото това е активност, която сега е напълно отвън регулаторната рамка и може да се каже, че е в сивата зона “, изясни зам.-министърът на финансите. „ Идеята е тази активност да се изкара на ярко. Това се случва във всички страни от Европейски Съюз “, акцентира Петрова и означи, че след изследване на опита в Латвия, Австрия, Франция, Естония, които към този момент са основали такива регистри, финансовото министерство е решило у нас регистърът да бъде към Национална агенция за приходите.
Друга смяна е обвързвана с въведената възбрана за откриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или сейфове на фиктивно име, добави Петрова. Тя заяви още че се плануват и промени в разпоредбите за сложна инспекция на клиентите, събиране и правене на документи и друга информация, както и за тяхното запазване и осъществяване на оценка за риска от изпиране на пари и по отношение на европейските условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР