Крачка напред в сближаването на позициите по интерпретацията на общата

...
Крачка напред в сближаването на позициите по интерпретацията на общата
Коментари Харесай

София и Скопие се разбраха за общо отбелязване на Деня на Кирил и Методий

Крачка напред в доближаването на позициите по интерпретацията на общата история сред България и Македония е реализирана на съвещанието на Съвместната комисия по историческите и просветителните въпроси в София. Това заяви съпредседателят на комисията от българска страна професор Ангел Димитров, който е някогашен дипломат на България в Скопие. Той добави, че е реализиран прогрес в научното мотивиране на общото отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий и на възрожденския публицист Григор Пърличев, съобщи БНР.
Сред противоречивите тематики са били въпроси от общата средновековна история, измежду които взаимното честване и от двете страни на личността на цар Самуил. Димитров призна, че мъчно се преодоляват одобрени с десетилетия тези.
„ Не сме вдигнали ръце. Смятаме, че тази тематика - става въпрос в действителност за извора на персони и събития, които считаме, че са част от общата история и би трябвало да получат нужното внимание и на политическо равнище. Ще обсъждаме и по-нататък. Обществото мъчно приема такива промени. Колкото по-лесно преодоляваме бариерите, които са стояли сред нас, толкоз по-сигурно е, че Договорът за другарство, добросъседство и съдействие ще бъде пълноценно прибавен “, разяснява още Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР