КПКОНПИ и спецпрокуратурата проверяват Кондакова за конфликт на интереси и

...
КПКОНПИ и спецпрокуратурата проверяват Кондакова за конфликт на интереси и
Коментари Харесай

Весела Кондакова - културата за лични цели

КПКОНПИ и спецпрокуратурата ревизират Кондакова за спор на ползи и корупция
Докато е зам.-министър, управлявала две сдружения в нарушаване на закона

„ Възраждане “ желаят оставката ѝ поради обещани пари на читалищата, които липсват

Пореден скандал и обвинявания в злоупотреби се развихриха към заместник-министъра на културата Весела Кондакова, дясна ръка и заместител на служебния министър Велислав Минеков. От „ Възраждане “ желаеха оставката на Кондакова, тъй като е изрекла „ откровена неистина “, че ще се провиснал спомагателни 41 милиона лв. за читалищна активност в държавния бюджет за 2022 година, оповестиха на брифинг в Народното събрание от партията.

По думите на Цвета Галунова от „ Възраждане “ Кондакова е дала обещание тези средства, само че след това те не са влезнали в бюджета за тази година. На съвещанието от комисията по просвета в четвъртък от „ Възраждане “ приложиха стенограма от отговор на парламентарен въпрос на 3 февруари тази година, с цел да опреснят паметта на Кондакова. Тогава тя дава обещание средствата, евентуално с цел да не излязат читалищата на митинг, както направиха представителите на музеите у нас в края на февруари.

„ Смятаме, че не е редно да се лъже и дават погрешни сведения. Г-жа Кондакова не застана зад думите си, изрече откровени неистини. Нашият въпрос е къде са отишли тези 41 милиона лв. “, акцентира депутатката Цвета Галунова. Тя посочи, че е потърсила подпомагане по въпроса и от министъра на културата, който въобще не бил осведомен с подобен ангажимент на екипа си.

„ Самият министър не е осведомен с обещанията на заместничката си, което е необяснимо “, възмущават се от „ Възраждане “. Депутатите не изключват да се прави нещо през главата на министъра на културата. Цвета Галунова даде обещание да търси отговорност и от Атанасов за обезпечаването на тези средства.

Това надалеч не е първото подозрение за злоупотреби и нередности, вършени от протежето на Минеков. Още през 10 януари против нея е постъпил сигнал в КПКОНПИ за „ съществуването на данни за несъответственост, евентуален спор на ползи и корупция “. От комисията отхвърлиха да разкрият кой е вносителят на сигнала, само че оповестиха, че е от съответно открито физическо лице и не е неизвестен. Още тогава се появиха подозрения, че адресант е самият Минеков, който желае да саботира досегашната си заместничка, която за разлика от него още веднъж се уреди с пост в министерството.

Заради получения сигнал, с решение на Комисията от 19.01.2022 година е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи против Весела Кондакова в качеството u на заместник-министър на културата.

Решението касае и осъществяване на инспекция на изказванията за несъответственост за заеманата висша обществена служба. Сигналът срещу Кондакова е пратен и на основния прокурор Иван Гешев на 24 февруари 2022 година, а на 7 март е разпоредено на спецпрокуратурата да извърши ревизия по него.

В сигнала, разпратен и до медиите от неизвестен мейл през февруари, се споделя, че Весела Кондакова е назначена за заместник-министър на културата на 13.05.2021 година до момента в който е била изпълнителен шеф на съдружие „ Българска музикална асоциация “ и член на управителния съвет на сдру­жение „ АССИТЕЖ България”. Участието в двете сдружения е в началото заявено, само че от осъществената инспекция не се откриват данни Весела Кондакова да е предприемала каквито и да е дейности по освобождението u от органите за ръководство и надзор на двете сдружения в избрания от закона едномесечен период. Налице е и спор на ползи по смисъла на член 52 от закона. Той поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

Това сигурно се отнася за Кондакова, която като изпълнителен шеф на на съдружие „ Българска музикална асоциация “ съставлява ползите на българските музикални артист-изпълнители пред държавните и локалните органи и управляващи, а като член на управителния съвет на съдружие „ АССИТЕЖ България “ същата взе участие в набирането средства от обществени и частни донори посредством контракти за партньорства, кандидатстване пред национални и интернационалните стратегии за осъществяване на театрални културни събития от детския род.

Нов сигнал я уличава в злоупотреби
Неправомерно употребила постройката на министерството
Асоциацията, която ръководи, заседавала в зала на МК

На 10 март до публицистичните пощи на няколко медии бе изпратен нов неизвестен сигнал против Кондакова. В него още веднъж се споделя, че от май 2021 година тя не е подхванала дейности в законоустановения едномесечен период за излизане от ръководството на двете юридически лица с нестопанска цел. На 23.11.2021 година е извършено общо заседание на съдружие „ Българска музикална асоциация”, на което по точка първа от дневния ред е признато решение за освобождение от служба и отговорност на ръководителя, заместник-председателя и членовете на Управителния съвет на сдружението.

Прави усещане фактът, че видно от протокола съвещанието, то е извършено в постройката на Министерството на културата, зала „ Сцена 17”, или в местоработата на Весела Кондакова. Буди неразбиране какво е наложило провеждането на общо заседание на съдружие в частна изгода да бъде в постройка, употребена от държавна институция. Следва да се ревизира и въпросът дали за това е бил заплатен наем или в случай че не е - на какво съображение помещението е било предоставено безплатно. В същия протокол от общото заседание е посочено, че членовете на управителния съвет на сдружението се освобождават заради обстоятелството, че същите са изминал мандат. Това опонира на направеното от Кондакова изказване в декларацията ѝ пред Министерсткия съвет, че е „ стартирала процедура по освобождаване” още при назначението ѝ за министър.

Новоизбраният директорски съвет на асоциацията е провел съвещание на 06.01.2022 година, на което е освободил Кондакова и като изпълнителен шеф на сдружението. Вписването в Търговския указател е осъществено чак на 14.02.2022 година, или 9 месеца, откакто Кондакова е била назначена за заместник-министър на културата. Към днешна дата Весела Кондакова продължава да е член на управителния съвет на съдружие „ АССИТЕЖ България”.

Съветниците му взимали министерски заплати
Минеков раздавал пари, длъжности и жилища на пакост
Изпълнителят на поръчки Трайков се гласял за държавно жилище

В своя обява от 19 януари - денят, в който е формирана инспекцията в КПКОНПИ против Кондакова, „ Труд” разкри част от безобразията, които Минеков и екипът му сътворили по време на служебното си ръководство. Тогава от от писмен отговор на министъра на културата Атанас Атанасов на въпрос от депутата Тома Биков, се разбра, че съветниците на Минеков получавали министерски заплати. Те са прибрали общо 75 650 лева

За да вземат повече пари са били назначени на цивилен контракти, където за разлика от трудовите, няма никакви ограничавания за размера на сумите. Най-щедро възнаградена за скъпите медийни препоръки е била Евелина Кирилова, която е взела общо 36 150 лв..

Друг претендент за популярност - шефът на Плевенския спектакъл Васил Василев, за който в арт средите се твърди, че има упоритости да оглави Народния спектакъл „ Иван Вазов” се е подписвал под 4400 лева на месец. Светослав Трайков, който Минеков използваше за осъществяване на специфични поръчки, е вземал по 3 500 лева В министерството се твърди, че е имал и втори контракт, само че съответни числа по него няма. Трайков се прочу с това, че спря метрото в час пик. Той изясни, че сходно деяние било естествена форма на митинг. Същият Трайков се появи в редакцията на в. „ Труд” в ролята на разсилен, който разпореди да се слагат лепенки на вратите на офисите.

На 25 ноември, две седмици преди сдаване на властта от служебното държавно управление, Минеков взема решение да награди изпълнителя на поръчки Трайков и с държавно жилище от фонда на министерството. Апартаментът е 170 кв. м, само че времето не е стигнало за влизане в действие на контракта.

Любопитен е и казусът с основния секретар на министерството, който Минеков е назначил за краткотрайно изпълняващ длъжността за период от 4 години! Елена Николова е юрист, на който Минеков е имал доверие. Според източници от културното ведомство адвокатката имала и контракт за юридически услуги в размер на
17 000 лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР