Козунакът е задължителна част от великденската трапеза, но за да

...
Козунакът е задължителна част от великденската трапеза, но за да
Коментари Харесай

Не вярвах, че е толкова вкусен: Козунак без месене, който направо се топи в устата

Козунакът е наложителна част от великденската софра, само че с цел да го създадем прекрасен би трябвало да да сме правили доста козунаци и да ме усвоили тънкостите на месенето. За жал, в днешно време нямаме доста време да месим и да подготвяме такива вкусотии. Затова все по-често прибягваме до пазаруване на козунак, вместо да си го приготвим сами. Но през днешния ден ще ви представим рецепта за козунак без месене и всеки може да го направи. За бъркания козунак без месене са ни нужни: половин кг брашно, 25 гр прясна квас, 120 гр масло, 160 гр захар, 300 мл прясно мляко, 3 яйца, 2-3 прахчета ванилия, щипка сол и 1-2 супени лъжици лимонена кора. В плънката можем да прибавим шоколад или стафиди, или орехи, съгласно усета. Приготвянето стартира като разторим маята в прясното мляко.

След това взимаме дълбока купа и разрушаваме в нея яйцата.
Следващата стъпка е да пресеем брашното и да смесим всички артикули в купата, до момента в който получим еднородна примес. След това би трябвало да покрием купата с фолио и да оставим тестото да втаса. Междувременно можем да си намазним с малко олио формата, в която ще печем, и да сложим хартия за печене.
Изсипваме готовото тесто във формата, а в случай че ще слагаме плънка, би трябвало да изсипем единствено част от тестото, след това плънката и по-късно досипваме останалата част от тестото.
Фурната би трябвало да е загрята на 180 градуса. Печем козунака за към 45 минути, до момента в който придобие златист цвят.

И още: Как да си създадем вкусни козуначени кифлички – препоръки от lubopitko-bg.com.
1/2 кубче прясна квас, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. топло прясно мляко, 4-5 ванилии, настъргана кората на 1 лимон (може и лимонова есенция), 200 мл. разтопена лой (най-добре хубава свинска мехлем, само че може и масло или високомаслен маргарин), брашно, мармалад (от сини сливи или шипки, ябълки, дюли, а може и различен по желание), 1 ч.ч смлени орехи, сусам
Приготвяне: Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставя се да утрои размера си. Тогава се разрушават яйцата със захарта доста добре. Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата квас и с брашно се забърква тесто като за кекс. Трябва да се разбие в по-голяма купа,защото по-късно се оставя на топло най-малко 1 час или до момента в който удвои размера си.

След като е втасало се прибавя разтопената лой и с още брашно се замесва меко тесто (да не лепи обаче по ръцете). Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се нарязва на дълги триъгълници (от центъра към краищата). Всяко триъгълниче се взима,дооформя се в случай че има потребност (поразтегля се или се изтънява в случай че е по-дебело) и в единия му край (в основата) се поставя мармалад комплициран със смлени орехови ядки. Мармалада не би трябвало да е необичаен,а в случай че въпреки всичко е, се поставят повечко орехи,за да се подсуши. Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка. Готовите козуначени кифлички се подреждат в намазана с лой тава на разстояние една от друга, тъй като следва да втасат.

Оставят се на топличко да втасат (не прекомерно обаче,защото при козуначени кифлички за великденпеченето още нарастват на размер и има заплаха да се разлеят). След като са втасали се намазват деликатно с разрушен жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар. Готовите козуначени кифлички се пекат в авансово загрята умерена фурна до зачервяване (около 190 градуса). След като са изпечени се изваждат от тавата незабавно (иначе след това ще ви е мъчно да ги отлепите) и се оставят да изстинат. Най-добре е да застелите авансово тавата с хартия за печене. Така няма да имате проблем с ваденето на кифичките и миенето на тавите. Съхраняват се в торбички,за да не изсъхнат прекомерно бързо. Могат да се подготвят и с плънка от шоколад или някаква друга сладка примес по ваше предпочитание. Много са вкусни!

Съветвам Ви, в случай че имате опция да извършите тези чудни козуначени кифлички със свинска мехлем! Разликата е основна от тези приготвени с маргарин или краве масло. Много по-пухкави, меки и нежни са кифличките. Приготвянето им наподобява комплицирано и дълго, само че в същина не е. Правят се доста елементарно, а по време на няколкото втасвания (за които в действителност е нужно време), можете да вършите останалата работа в къщи или просто да си почивате. За изключително нетърпеливите ще кажа, че могат да замесят продуктите едновременно, да изчакат тестото да се поотпусне, да разточат, оформят и тогава да оставят кифличките да втасат, след което да ги намажат с яйце и да ги изпекат. Пак ще се получат чудесни кифлички.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР