Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите

...
Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите
Коментари Харесай

Козите предпочитат щастливи и усмихнати хора

Козите могат да разграничават разнообразни човешки изражения и избират усмихнатите лица пред ядосаните физиономии, демонстрира английско проучване, представено от Франс прес.

„ Знаехме, че козите са доста деликатни към езика на човешкото тяло, само че не и по какъв начин те реагират на някои изражения като яд или благополучие “, споделя Кристиан Норот - един от създателите на проучването.

„ За първи път демонстрираме, че козите освен са способни да разграничават тези изражения, само че и че избират да си имат алъш-вериш с хора със щастливи лица “, добавя биологът.

Кучетата знаят доста добре да разпознават израженията на човешкото лице. Неотдавна откриватели потвърдиха, че конете също могат да декодират израженията на хората и да си спомнят за тях.

Но тези два типа са били опитомени, с цел да сътрудничат с хората в друг подтекст като лов, отбрана, пренасяне, се споделя в проучването. Разпознаването на човешките изражения при тях е евентуално артикул на адаптиране на двата типа към този подтекст на съдействие.

Що се касае до козите, те са опитомени единствено, с цел да обезпечават някои артикули за индивида. Усилията на селекционния развой са касаели размера, възпроизвеждането и добива на мляко.

Екипът от учените следил държанието на 20 кози, обитаващи приюта за кози Бътъркъпс в Кент във Англия.

Козите трябвало да гледат човешки изражения -  тези на жена, а след това тези на мъж. Показвали им чернобели фотоси на една и съща персона, само че с разнообразни изражения - първо радостно, а след това ядосано.

Козите ясно дали да се разбере, че избират да си имат работа с радостното лице. Реакцията им не била обусловена от пола на индивида.

По време на опита козите прекарали приблизително 50% повече време в гледане на фотографията на усмихнатото лице, вместо тази на намръщеното лице. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР