Който се опитва да вкарва политика в този казус, си

...
Който се опитва да вкарва политика в този казус, си
Коментари Харесай

Томислав Дончев за дома „Хризантема”: Който вкарва политика в този казус, пили собствената си съвест



Който се пробва да вкарва политика в този проблем, си пили личната съвест. Случаят е извънредно противен – една жена бие дете с парцал, втора не прави нищо, трета я снима, четвърта, не знам дали в ролята на началник, мълчи и не уведомява никого. Това съобщи в петък във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев по отношение на проблема с дома за деца с увреждания.

Той сподели, че през последната една година всички институции са се занимавали не с децата, а с атмосферата в дома, с връзките личен състав – началник.

„ И в това време всички тези не знам какъв брой на борй чиновници са знаели и са гледали какво се случва. А най- евентуално третият или седмият по веригата, който е научил финален, имам поради кмета, се изяснява вместо всичките. Първо това, което забравяме е, че всеки, с изключение на министър, кмет, обществен служащ, началник,трябва да е човек! Ние сме огромни хора и се допуска да сме майки и татковци. Къде изчезна човещината в случая- за какво приказваме за процедури, вместо за човечност, за отноение? ”, разяснява Дончев.

Той добави, че никой не задава въпроса какво би трябвало да се случи с децата оттук насетне? Което е и грижа на локалната власт. „ Защото този дом като организация, като хора той би трябвало да бъде преоснован. Или децата би трябвало да бъдат изведени оттова, до момента в който се сътвори естествена среда и от позиция на ръководство. Чуват се гласове, че деинститунализацията била неточност ”, сподели още вицепремиерът.

Томислав Дончев е безапелационен, че в случай че такова нещо се беше случило в дома, каквито домове имаше преди 7-8 години, никой нямаше да го разбере, нито да го чуе.

„ Когато имаше домове от казармен вид в България, 15 деца на година умираха там, без някой да ги разбере. Деинстутанализацията няма път обратно. Това че има един противен случай, основан на некомпетентни, на несъвестни чиновници във въпросната институция, не може да се слага под въпрос целия развой. Да, има проблем- мотивацията на работещите, заплатите не са такива, каквито би трябвало да бъдат за жалост огромна част от учените експерти като част от целия план за деинституонализацията се разбягаха. Върнаха се с неприятните си привички. Това са проблеми, които са решими ”, безапелационен е Дончев.

Той акцентира, че през 2015 година с отчет на обществените служби станало ясно, че тъкмо тези два центъра не са най – подобаващи да бъдат отглеждани децата.

„ Но не мога да съм осведомен с всеки отчет за всеки обособен дом. Основната роля е на общественото министерство, които апропо оглушително липсват от този спор. Защото контрола на качеството на даването на обществена услуга е тяхна отговорност. Това, от което имаме потребност, е от съответен и настоящ надзор във всяко обществено заведение, обществената услуга се дава с нужното качество и явно този надзор не е бил на равнище ”, посочи Дончев.

Вицепремиерът не счита, че общественият министър би трябвало да си подаде оставката.
„ Но в този контректен случай и във всички останали, където има установена немарливост, несъблюдение на и най към този момент неприятно отношение към деца, лицата, които са виновни, би трябвало да носят административна и там където би трябвало и наказателна отговорност. Деца не се бият, нито заболели нито здрави, нито свои, нито непознати! ”, отсече Томислав Дончев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР