Който е опитал истинското ориенталско ястие с парчета месо, ориз

...
Който е опитал истинското ориенталско ястие с парчета месо, ориз
Коментари Харесай

Тайната на вкусния пилаф

Който е опитал същинското ориенталско ядене с части месо, ориз и подправки под името пилаф, в никакъв случай няма да не помни неговия усет и мирис. Пилафът е антично национално ядене от Близкия и Средния Изток, Централна Азия и Задкавказието.

Много домакини се пробват да разгадаят тайните на неговото подготвяне. Пробват разнообразни предписания, само че не на всички се отдава да подготвят този кулинарен шедьовър. Днес ще ви срещнем с няколко секрети, които ще оказват помощ да приготвите идеалния пилаф.

1. Важно е да знаете, че главната загадка на пилафа не е състава на продуктите, а в метода на приготвянето му. Вкусът на ястието зависи от уравновесената композиция на двата съставния елемент - месо и ориз.

2. Важен стадий в технологията за подготвяне е изборът на ориз и моркови. Предварителната им подготовка и последователността на прибавяне също са значими. Какви артикули още са нужни; лук, моркови, месо, олио, сол, вода, ориз.

3. За класическия вид на подготвяне, най-добре е да изберете овнешко (плешка, гърди или бут). Но в случай че не обичате това месо, изберете свинско, говеждо, пуешко или пилешко, те са изцяло подобаващи. Но телешкото в този случай, няма да даде на ястието нужния мирис и усет.

 Тайната на вкусния пилаф

4. Оризът за пилафа би трябвало да бъде с ниско наличие на нишесте, транспарантен и здрав. Зърната да са със междинна дължина, перления най-добре всмуква водата и мазнината.

5. Ако месото и оризът са главните съставни елементи на пилафа, то след това са зеленчуците, подправките и спомагателните съставки, с които всяка стопанка може да импровизира. В пилафа, с изключение на лук и моркови, можете да добавите цели зърна кимион, чесън, стафиди, сушени плодове. Не забравяйте за пикантен червен пипер (пресен или сух). На пазара се продават доста и разнообразни смеси за пилаф, само че не ги използвайте, защото те няма да дадат този паметен мирис.

6. Вкусен пилаф ще получите, в случай че го приготвите с растително масло (слънчогледово или сусамово).

7. За разлика от другите ястия, крайният резултат при пилафа се въздейства и от съдовете, в които го приготвяте. Най-идеалният вид за него е меден или алуминиев съд с дебели стени.

Рецепта за съвършен пилаф

И в този момент, като знаете някои от тънкостите за приготвянето на пилафа, пробвайте да го приготвите. Важно е, да знаете съотношението на месото, ориза, лука и морковите би трябвало да бъде едно към едно. Ако мекото е постно, тогава е добре да добавите още малко олио.

Необходимите съставки:

месо – 1 кг

ориз – 1 кг

моркови – 1 кг

олио – 100 мл

чесън – 1-2 глави

подправки – на вкус

Начин на подготвяне:

 Тайната на вкусния пилаф

Подготовката и приготвянето на доста хора е специфичен обред, само че главното е позитивното отношение.

Нарежете месото на приблизително огромни части и ги прибавете към съда със загрятото олио. Запържете го до златиста коричка, прибавете лука, нарязан на полумесеци, и запържете до момента в който покафенее.

Нарежете морковите на лентички, колкото по-дълги толкоз по-добре. Не настъргвайте морковите на ренде, това въздейства на усета на ястието. Запържете всичко до полуготовност. След това прибавете вряла вода, до момента в който покриете месото, прибавете подправките и посолете. Намалете огъня и варите от 40 до 90 минути според от типа на месото.

Изплакнете ориза почти 5-7 пъти и прецедете през решето с цел да изтече всичката вода. Когато месото е готово, засилете огъня и прибавете цялата глава чесън (не накълцан на скилидки), единствено горната люспа отстранена.

Добавете ориза и загладете отмерено, изсипете вряла вода на тънка бликам, тъй че да покриете сместа - 2-3 см. Без похлупак оставете ястието да заври отмерено, тук можете да добавите още подправки. Намалете огъня до най-малко, затворете съда компактно с похлупак. Нека всичко се задушава за 35-40 минути, като главното е да не разбърквате.

Сервирайте пилафа парещ в огромна кръгла паница с дребни стени (борд). Обикновено оризът се слага на купчина, а на върха му се слагат части месо, чесън, сушени плодове и други артикули, приготвени дружно с него. Цялата тази ароматна хубост поръсете с нарязани подправки. Отделно се сервират салати от пресни зеленчуци - краставици, домати и ряпа.

Импровизирайте и създайте вашата съвършена рецепта за пилаф!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР