, която уби двама души на полска територия, е на

...
, която уби двама души на полска територия, е на
Коментари Харесай

И Полша заяви: Ракетата, която уби двама души, е на украинската ПВО


, която умъртви двама души на полска територия, е на украинската противо-въздушна защита, призна полското държавно управление. Президентът Анджей Дуда успокои, че случилото се е изолиран и няма аргументи да се счита, че то може да се повтори.

Варшава най-вероятно няма да задейства член 4 от Устава на НАТО за взаимни съвещания, в случай че една страна членка е застрашена. Министър-председателят на Полша съобщи, че въпреки всичко ще бъде нараснала на част от полската войска, изключително на тази, която се грижи за противовъздушната защита.
Полша успокои, че ракетният гърмеж е изолиран случай
Снимка: bTV

След среднощното съвещание на Съвета за национална сигурност на Полша, водачите на страната успокоиха напрежението.

„ Към момента можем да кажем, че случилото се е изолиран случай. Нищо не насочва към догатката, че той може да се повтори “, съобщи президентът на Полша Анджей Дуда.

Анализът на обстоятелствата, данните от сателитното наблюдаване и наблюдения на патрулиращ аероплан на демонстрират, че детонацията най-вероятно е породена от отклонила се ракета за противовъздушна защита на Украйна С-300.

„ Днес мога да кажа, че множеството доказателства, с които разполагаме, демонстрират, че няма нужда да се задейства член 4 от Устава на НАТО този път. Но тази опция е в ръцете ни когато и да е и бихме могли да вземем такова решение “, разяснява Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Виновна за случая е Русия поради експанзията против Украйна, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Ракетата е паднала в село Пшеводув, което се намира на към 6 км от украинската граница на към 50 км - от град Лвов. В дребното селце хората са в потрес от случилото се. Там всички познават двамата починали служащи. Матеуш Зуб също е работел на силозите.
Полша успокои, че ракетният гърмеж е изолиран случай
Снимка: bTV

„ Обадих се на сътрудниците. Разбрах, че ги е блъснала ракета. После ми споделиха, че са мъртви. Това можеше да съм и аз “, сподели Матеуш Зуб, сътрудник на починалите.
Полша успокои, че ракетният гърмеж е изолиран случай
Снимка: bTV

Съседните на Украйна страни са в съгласуваност за реакция при сходни произшествия на тяхна територия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР