Кой наследява помощите на изоставените деца? Оказва се, че това

...
Кой наследява помощите на изоставените деца? Оказва се, че това
Коментари Харесай

Безумие! Родители на починали изоставени деца наследяват социалните помощи

Кой наследява помощите на изоставените деца? Оказва се, че това са техните биологични родители, макар че са се отказали от синовете и дъщерите си още след раждането им, оповестява Нова телевизия.

Така, след всеки смъртен случай в център за настаняване на деца с увреждания, събираната през годините инвалидна пенсия отива в ръцете на родители, които постоянно не знаят даже дали детето им още е на този свят. Наследените по този метод суми доближават стотици хиляди левове, алармират родители от Асоциацията на деца с епилепсия.

Един от многото сходни проблеми е от център за деца и младежи с увреждания в село Вълково.

Преди по-малко от година, положението на едно от момчетата внезапно се утежнява. Въпреки незабавната лекарска интервенция, на идната заран 23-годишният Иван издъхва.

Настойник на всички в центъра е Албена – обществен служащ. В случай на гибел обаче, правата й се приключват. И би трябвало да бъдат открити родителите. Ръководството на центъра ги намира, само че те отхвърлят даже да провеждат погребението на сина си. Задълженията им се поемат от Община Сандански.

Веднага след погребението обаче ненадейно се появяват. Причината – схващат, че Иван има персонална банкова сметка с към 12 000 лв. в нея и те са пълноправни наследници на тези средства.

Като всички младежи в неговото положение, щом навършил 16, Иван почнал да получава инвалидна пенсия. Към нея имало и интеграционни добавки. Настойникът можел да тегли пари за персоналните потребности на момчето, само че единствено в изключителни обстановки и единствено, в случай че съдът разреши.

Трябва ли родители дали децата си за осиновяване да ги наследяват след гибелта им? Не може ли с тези средства да се подкрепи някой различен в тяхното положение? Тези въпроси екипът на NOVA отнесе към Агенцията за обществено подкрепяне. Оттам обясниха, че съгласно Семейния кодекс родителите остават законни представители на децата си, до момента в който те не бъдат осиновени. Закона за наследството пък бил в пълномощията на Министерство на правораздаването, откъдето изясняват, че биха могли да създадат промени само след добре аргументирано предложение и необятно публично разискване, каквито до този миг липсвали.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР