Кой би могъл да забави скъпия план на Марк Зукърбърг

...
Кой би могъл да забави скъпия план на Марк Зукърбърг
Коментари Харесай

10 големи инвеститори в Meta губят $211 милиарда, заради лудостта на Марк Зукърбърг

Кой би могъл да забави скъпия проект на Марк Зукърбърг да насочи META към метавселената? Ще би трябвало това да е един от вложителите с най-големи загуби.

Едва 10 вложители в Meta, като не броим Марк Зукърбърг, държат най-големия дял от компанията. Това се споделя в разбор на Investor`s Business Daily на данни от S&P Global Market Intelligence. И не става въпрос за инцидентни играчи - сред тях са доста ETF колоси като Vanguard и BlackRock.  Като група те имат една трета от компанията, изпреварвайки даже първото място на Зукърбърг с 13%.

Точно тези вложители могат да изгубят най-вече от решението на компанията от преди година да премине от доходоносни обществени медии към мечтаната виртуална действителност. Тази година те следиха по какъв начин над 211 милиарда $ пазарна стойностот компанията на Зукърбърг се изтрива. Те са изгубили даже повече от Зукърбърг, чието благосъстояние се изпари с 85 милиарда $, Iinvestor`s Business Daily.

" Доката Meta се адаптираше към измененията в политиките на Apple за следене на мобилни реклами, компанията означи спад на приходите си от реклама с към 4% на годишна база през третото тримесечие ", се споделя в отчет на S&P Global Market Intelligence. " Meta е в развой на ориентиране на главния си фокус от обществените медии към бъдещата метавселена, което също не се харесва доста на вложителите. "
 Фейсбук и Гугъл станаха колоси, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе проваляне
Фейсбук и Гугъл станаха колоси, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе проваляне

Много от дейностите им не престават да не се харесват на вложителите

Действително вложителите заплащат висока цена за решението на компанията да промени бизнеса си преди към година.

Само тази година акциите на Meta паднаха с над 73% до 89,4%. Това понижи с над 650 милиарда $ пазарната стойност на компанията. Интересното е, че Загубата на пазарната стойност на Meta е повече от цената на 99% от фирмите в S&P 500 поотделно. Това също прави с Meta най-зле представящите се акции в S&P 500 тази година.

Дали тези колоси ще се възпротивят?

Meta е ненапълно необикновена измежду фирмите от S&P 500, защото създателят Зукърбърг към момента е главен акционер с 347,8 милиона акции. Но ETF колосите, като група, имат повече от него.

Vanguard е втори максимален притежател на акциите със 180,4 милиона акции. Това е дял от 6,8% от компанията. Загубите за Vanguard са над 44 милиарда $ тази година.

Друг ETF гигант BlackRock, също е огромен притежател на акции на Meta със 152 милиона акции, оценени на 5,7% от компанията. BlackRock загуби над 37 милиарда $ тази година на акциите.

Сред най-големите притежатели на акциите на Meta са играчи в ETF и взаимни фондове, като компанията майка на American Funds Capital Research с 4,5% позиция и Fidelity FMR с 4,2%.

Няколко съоснователи също са в топ 10 като Едуардо Саверин с дял 2% и Дъстин Московиц с малко под 1%.. Общият пенсионен фонд на щата Ню Йорк има единствено 0,18%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР