Ковид и войната усложниха обстановката и на хартиения пазар в

...
Ковид и войната усложниха обстановката и на хартиения пазар в
Коментари Харесай

За хартия се чака над шест месеца, а цената й се вдига ежедневно

Ковид и войната усложниха ситуацията и на хартиения пазар в Европа, спирайки връзката му с източните пазари. Дефицитите на суровината удължават периода на доставките й до девет месеца, като по пътя сред производителя и получателя цената пораства. Книжари и печатари се пробват да удържат цените, свивайки маржовете си на облага. Това води до понижаване на индустриалните им благоприятни условия, обаче
През последните две години европейският книжен пазар бе завихрен от " съвършена стихия ". На бизнеса се наложи да се изправи пред извънредно незадоволителното предложение и доста високите разноски за първични материали в бранша. Съществен се оказа и скокът на индустриалните разноски - изключително при газта и силата, само че и повишаващите се цени за доставка и химикали принудиха фабриките в Европа да усилват цената на хартията до най-високите й равнища за всички времена.

Тези фактори, както и от години свиващото се ползване принудиха заводите да понижат потенциала си. От края на март финландско-шведският производител Stora Enso започва развой по продажба на четири от индустриалните си обекти. Две седмици по-късно различен основен състезател в сектора - италианската Fedrigoni, вкара съществено нарастване на цените. В същото време през съвсем цялото първо полугодие на 2022 година служащите във финландската група UPM, един от най-големите производители на хартия в света, стачкуваха. В България, която е главно вносител на хартиени произведения, ситуацията е мощно повлияно от европейския пазар.

За първоизточник на казуса можем да приемем коронавирус рецесията от началото на 2020 година и последвалата я война в Украйна, уверени са в сектора у нас. Доставките през днешния ден лишават до девет месеца, изключително тези по море, като при поръчването хартията може да е на една цена, а при приемането да се стигне до нарастване с над 30%. Печатниците не отхвърлят да заплащат обаче, тъй като нямат опция за доставки.
Реклама Гръмоносни облаци и у нас
" Ние сме в цялостен амок от ежедневното повишаване. Успяваме, жонглирайки, с обезщетения. От 25 години насам не сме виждали такова нещо. Това не е капиталистическа стопанска система - търсенето и предлагането не са в никакъв баланс ", разяснява пред " Капитал " Манол Пейков, притежател и шеф на издателство " Жанет 45 ". Основните хартии, които издателството му употребява, са офсетова, хромова, картон и обемна. Най-масовите типове хартия се създават от химическа целулоза (офсетова бяла хартия за печат), по-малко от механично модифицирана като вестникарската и обемната хартия за книги.
Христо Матеев, търговски шеф в дистрибуторната компания - вносител на хартиени произведения, ЕМА Фотограф: Цветелина Белутова
" Офсетът е поскъпнал най-вече. От шест-седем стотинки за лист с величина 70 на 100 см цената в този момент е 22 стотинки. Обикновено на година повишаването е в порядъка на 5-6%. Тук приказваме за 220-230% ", регистрира още Пейков. За Христо Матеев, търговски шеф в дистрибуторната компания - вносител на хартиени произведения, ЕМА " повишаването при всеобщите целулозни хартии и картони е най-драстично, само че и при рециклираните се следят съвсем двойни цени по отношение на даже година обратно ". В огромна степен това се дължи на логистиката - цените за превоз от Европа са нарастнали с 20%, а от Азия - с сред 200% и 300%.

Без да има изключително произвеждане, в България хартия главно се внася . Различните типове идват от разнообразни пазари, само че потребителите на целулозни произведения срещат недостиг от всички фронтове. Азия, главно поради Китай и Индонезия, е прочут производител на бели хартии. От началото на коронавирус рецесията там производството доста се е свило, което докара до дефицит на материали за редица промишлености (включително световния дефицит на чипове). " С коронавирус събитията много се стегнаха - подвигна се доста превозът от Китай, сред три и 10 пъти на резервоар, а и фабриките им затвориха. Явно е имало много доставки от там, тъй като фрапантно понижа количеството по-късно ", установи още Манол Пейков.

По думи на вносителите от ЕМА техните снабдители са основно от Европа - Финландия, Норвегия, Германия, Словакия, също огромен производител на бяла хартия. До началото на войната Русия е била главен вносител на суровина за вестници. Христо Матеев разяснява, че превозът от Финландия, огромен производител на опаковъчни картони, хартия за списания и учебници, е минавал през Украйна, само че в този момент доставчиците заобикалят страната, което в допълнение оскъпява услугата. Проблемите на финландската страна и хартиения й пазар надалеч не стопират дотук. От началото на годината в продължение на 112 дни служащи от фабриките за хартия и целулоза UPM, един от най-големите производители на континента, започнаха петседмична стачка в символ на митинг против желанието на компанията да контракти разнообразни съглашения за своите обособени бизнес звена вместо такова за цялата компания. Протестът бе неведнъж удължаван. Финландия прекрати доставките си от Русия за хартия за вестници след нашествието на Кремъл в Украйна, което в допълнение усложни ситуацията в северната страна.
Реклама Обичайните обвинени: коронавирус и войната в Украйна
" В началото на коронавирус производителите се пробваха да парират следствията от рецесията с нормални механизми - понижения, свързани със свитата консумация, с цел да са по-конкурентни. Тогава имаше детайл на конкурентност. После схванаха, че не могат да обезпечат количествата, които изисква бизнесът от тях, и започнаха да подвигат цените. От средата на 2021 година всеки месец и ние пускаме нови цени - с 5%, с 10% по-високи ", разяснява още Христо Матеев. Поскъпването на суровините вносителят изяснява с нарасналото търсене след коронавирус на фона на намаляващи фабричен потенциали, затваряния или промяна на профила на производството. " Има и детайл на спекулации от производителите за увеличение на облагите и покриване на остарели загуби. Войната в Украйна в допълнение увеличи разноските за сила, химикали и логистика ", добавя той.

" Преди при нарастване заводите изпълняваха поръчките, пуснати преди анонса за повишението, на остарялата цена. Сега се получават отклонения сред 20% и 40% от поръчката до реализирането на доставката и множеството производители се отхвърлиха от тази си процедура. Дават прочут интервал след анонса, през който, в случай че новите условия не ни устройват, можем да откажем поръчката. Досега никой от нашите клиенти не се е отказал, тъй като няма от кое място да купи " , добавя още Матеев. По думите му срокът на доставка през днешния ден доближава девет месеца, само че по-големият проблем е, че количествата са лимитирани. Производителите дефинират месечна квота, несъмнено количество хартия, до което може да се поръчва. Тя е надалеч незадоволителна обаче и на дистрибуторите на хартиени произведения им се постанова да избират " на кого да дадем и на кого не. Това в никакъв случай не се е случвало до момента ", добавя Христо Матеев.

" Колеги от Западна Европа споделят на клиентите си " вижте, книгата, която желаете да отпечатаме, е 600 стр. Обаче, първо, ние нямаме толкоз хартия, второ, с хартията, която имаме, дефинираме квоти за всеки клиент. Не може на вас да ви дадем, пък по-късно другите да не могат да поръчат. Върнете книгата към предпечат и се пробвайте да я намалите до 400 страници най-малко ", споделя и Пламен Цанев, притежател на печатница Pulsio Print.
Прогноза за продължително неприятно време
Потреблението към този момент е почнало да се свива. " С непрекъснатото повдигане на цените клиентите вземат решение, че няма смисъл да си поръчват печатна реклама. По-добре да я вършат в интернет " , разясняват хората в сектора. Вестниците от години бележат непрекъснат спад в продажбите си (от 2014 година насам с близо 20% на година), а актуалната рецесия може единствено да подейства като катализатор, който евентуално ще изключи апарата за командно дишане на множеството от тях. " И до през днешния ден има вестници, които костват 90 ст., само че не съм уверен дали и хартията могат да си покрият с тези пари. Страх ме е да предвиждам какво ще стане с клиентите и печатниците. Страх ме е, че ще има банкрути ", разяснява Христо Матеев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР