Котките заемат челно място в класацията за най-пухкавите домашни любимци

...
Котките заемат челно място в класацията за най-пухкавите домашни любимци
Коментари Харесай

Необходимост ли е наистина котешката паста за зъби?

Котките заемат челно място в класацията за най-пухкавите домашни любимци и това не е по никакъв начин необичайно. Те са мекички и доста сладки, само че за сметка на това са много своенравни животни.

Както за всяко едно животно, по този начин би трябвало да полагате грижи за хигиената и за тези четириноги другари. Ако и вие имате котка, тогава сигурно се питате дали би трябвало да им чистите зъбите и в случай че да, то по какъв начин да го вярно да го вършиме.

И по този начин, в дивата природа те не би трябвало да чистят зъбите си, защото това става благодарение на храната, с която се хранят и по-точно нейните нишки.

За сметка на това, домашните любимци постоянно се хранят единствено с гранули и друга подготвена котешка храна, като тя не може да им помогне да почистят зъбите си от плаката и зъбния камък, който се образува.

Кога да чистите зъбите на любимеца и по какъв брой пъти дневно?

Опитните ветеринари и експерти поучават това да става не по-рядко от 1 път на 5-7 дни. Никога не е късно да поправите грешката си, в случай че преди този момент не сте го правили и да започнете да се грижите за устната хигиена на котката.

Разбира се, че е доста по-добре да започнете да вършиме това от най-ранна възраст, с цел да могат да свикнат и да одобряват това за нещо естествено.

Какво ви е належащо?

За да можете да миете зъбите на котката, ще ви е нужна четка за зъби и паста, които да са особено направени за животните.

Съществуват и други разнообразни съвременни способи, а точно зъбния камък може да се почисти при ветеринаря механичен и с лазер.

Освен това, съществуват разнообразни гелове, спрейове, витамини за котки, специфична суха храна, таблетки и други артикули, които ще ви оказват помощ в допълнение да се грижите за устната хигиена на животното.

Какви котешки четки за зъби да изберете?

 Каква котешка четка и паста за зъби да изберете

1. Пръстови - по време на чистенето те се поставят на пръста и са доста комфортни. Биват два типа, а точно елементарни и масажни. Обикновено се продават дружно в комплект, като първите се употребяват за почистването на зъбите, а вторите - за масаж на венците.

2. Стандартни - на тип наподобяват като елементарни четки за зъби, само че техния косъм е особено създаден за почистването на зъбите при котките.

Как да изберете котешка паста за зъби?

Преди всичко би трябвало да изберете безвредна котешка паста за зъби, а точно да може да се гълта, защото въпреки всичко и това ще се случва.

Освен това, би трябвало да има добър период на валидност, а не да може да се съхранява единствено 1-2 месеца да вземем за пример. Тези артикули за устната хигиена най-общо могат да се класифицират съгласно техните лечебни свойства. Ето кои са типовете паста за зъби за котки:

- Лечебни - употребяват се по наставление на ветеринаря, когато има към този момент някакво заболяване при котките, обвързвано с устната празнина. Препаратите от тази група нормално се одобряват като курс, т.е. за несъмнено време;

- Лечебно-профилактични - употребяват се за ежедневна приложимост за почистването и заздравяването на зъбите и венците на котката.

Към лечебно-профилактичните могат да се отнесат и следните пасти за зъби:

- Паста за зъби за котки - биват с разнообразни усети - говеждо, пилешко, риба и други. Цветът на пастата е бял, като за почистването е належащо малко грахово зърно. Не се пени;

- Стоматологичен гел - нормално няма усет, като цветът може да е друг, започвайки от бял и стигайки до тъмно-кафяв. Нанася се лек пласт на венците;

- Течна паста за зъби за котки - тя е безцветна с лек аромат на лекарство. Добавя се във водата на питомеца като този тип е доста комфортен, в случай че все пак не можете да се справите и да приучите котката си на общоприетоо почистване с четка за зъби. Важно е да вършиме това всекидневно.

Как вярно да чистите зъбите на котката?

 Как да чистите зъбите на котката

В началото би трябвало да запознаете любимеца си с пастата и четката. Нека подуши тези предмети, да ги допре или даже да си поиграе. Важното е да разбере, че те не са рискови и няма да им нанесат щета.

1. Подгответе четката за зъби и пастата. Седнете, тъй че да ви е комфортно, и се постарайте да разположите животното. Погалете го на обичаните му места да вземем за пример.

2. Започнете с чистенето от предните зъби като придвижванията би трябвало да са плавни, бързи и без да се натиска мощно. От външната и вътрешната страна придвижванията на четката би трябвало да са от венците към връхчетата на зъбите.

По горната повърхнина на задните зъби към предните. Като цяло, главното тук е да сте доста деликатни и да не травмирате животното инцидентно, когато му чистите зъбите.

3. По рекомендация на ветеринарите чистенето и цялата процедура би трябвало да заема към 15-30 секунди. Това е изцяло задоволително, с цел да се грижите добре за устната хигиена на животното.

Важно е да приучите питомеца си и той да не се бои от тази процедура. Бъдете търпеливи, защото първоначално котката може да не желае да дава да ѝ чистите зъбите, само че с времето ще свикне.

Който и метод да изберете, с цел да поддържате устната хигиена, значимо е това да е непрекъснато, с цел да няма в бъдеще проблеми със зъбите при котката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР