Котка Кимрик е красиво животно, което е без опашка и

...
Котка Кимрик е красиво животно, което е без опашка и
Коментари Харесай

Котка Кимрик

Котка Кимрик е красиво животно, което е без опашка и е извънредно любвеобилно. Котката от породата Кимрик е подобаваща за хора, които имат дребни деца, защото това красиво творение в никакъв случай няма да реагира нападателно даже в случай че малчуганите си играят прекомерно жестоко с него.

История на котка Кимрик

Името на породата Котка Кимрик произлиза от келтската дума Cymru, както коренните поданици са наричали Уелс. Всъщност котките нямат никакво отношение към Уелс, а името на породата е признато, с цел да внесе келтски нюанс. Котките от тази порода нямат опашка и постоянно са обект на смешки, че са кръстоска със заек и котка.

Всъщност това е резултат на генетична разновидност, която са развили котките, населяващи отдалечения остров Ман, на крайбрежието на Англия. Според историческите източници тази разновидност се е развила доста от дълго време - първите писмени свидетелства за котки, които наподобяват на породата Кимрик, са от XVI век.

Заради отдалечеността на острова тази разновидност се е закрепила трайно в гените на тези красиви котки без опашки. През 1960 година тези забавни котки попадат в Канада и там стартира тяхната известност. Канадските селекционери Блей Уелш и Лесли Фолстейк работят дълго върху подобряването на качествата на породата и през 1990 година тя е публично приета и е одобрен стандартът й. Въпреки това обаче и през днешния ден има хора, които считат Кимрик за дългокосместа разновидност на котките Манкс.

Стандарт на котка Кимрик

Котка Кимрик е мускулеста, много едра и с едра костна система. Зрелите мъжки човеци тежат от 4 до 6 кг, а женските представители на породата Кимрик - от 3. 5 кг до 4. 5 кг. Главата на котка Кимрик е обла, със мощни челюсти и остри зъби. Очите на котка Кимрик са огромни и кръгли. Цветът на очите може да е кехлибарен, зелен, наследник и е възможно представителите на породата Кимрик да имат друг цвят на двете очи. Ушите на котка Кимрик са със междинен размер, в основата си са необятни, а краищата им са заоблени. Козината е със междинна дължина, гъста и плътна. Макар да е много плътна, козината е мека поради пухкавия низък пласт четина.

Допустими са всички цветове четина, само че на надпревари не се одобряват котки Кимрик с четина в шоколадово и сивосинкаво. Заради особеностите на гена, виновен за дължината на опашката, представителите на Котка Кимрик могат да бъдат 4 разнообразни типа. За най-ценни се считат рампи – те са без опашка и наподобяват най-ефектно по надпревари и изложения. Често имат хлътналост на мястото, където би трябвало да е опашката.

Рампи-райзър имат съществуване на напълно къса опашка – най-много 3 прешлена. Допускат се до надпревари, в случай че при глезене от съдията опашката е във отвесна позиция. Стампи – котка Кимрик с къса опашка, по която има възлести сектори.

Лонги – когато дължината на опашката е колкото на общоприетите котки. Повечето селекционери купират опашката в напълно ранна възраст на екземплярите, защото тази вариация не е изключително желана от хората.

Невъзможно е да се предскаже какъв тип котета ще се родят даже при кръстоска на рампи с рампи, защото кръстосването на няколко генерации води до демонстрация на генетични недостатъци при новородените. Затова при развъждането се употребяват котки от четирите типа.

Грижи за котка Кимрик

Котка Кимрик има потребност от свое кътче в жилището, само че ще избра да спи покрай стопанина си, най-вероятно в леглото му. Котка Кимрик би трябвало да бъде къпана не повече от един път или два пъти в годината, и то единствено в случай че козината й се е замърсила прекомерно от тиня или друга нечистотия. Котка Кимрик има потребност от доста играчки, с които да се забавлява, до момента в който стопанинът й го няма.

Обучение на котка Кимрик

 Котка Кимрик Снимка: DinoanimalsCom

Котка Кимрик е доста мъдро животно и елементарно схваща какво е позволено и какво не в къщата, в която живее. Въпреки това обаче когато е дребна, тя може да се опита да се изяви като водач в връзките със стопанина. Котка Кимрик елементарно може да бъде научена да извършва разнообразни по трудност команди.

Хранене на котка Кимрик

Котка Кимрик може да се храни с гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас, които да й доставят нужните субстанции за положителния й външен тип и здравето й. Котка Кимрик може да бъде хранена и с натурални артикули, които е добре да се допълват с минерали и витамини, скъпи за здравето на животното. Не се предлага да давате на котка Кимрик кокали, свинско и агнешко месо и субпродукти, мазни и пържени храни, пикантни и сладки храни, тестени произведения, сурова риба, прекомерно гореща и прекомерно студена храна.

Заболявания на котка Кимрик

Генът, виновен за дължината на опашката на котка Кимрик, може да е гибелен. Котенцата, които наследяват копията на гена и от двамата родители, умират още в утробата на майката. Тъй като процентът на тези случаи е висок, действително се раждат дребен брой новородени – две или три котета.

Дори и котетата, които са наследили гена единствено от един от родителите могат да страдат от заболяване, познато като манкс-синдром. Това е разследване от това, че генът не визира единствено опашката, а целия гръбнак, като го прави по-къс и това оказва въздействие върху нервите и вътрешните органи. Котка Кимрик може да има проблеми с очите и с храносмилателната система, не са изключени и съществени проблеми със сърдечно-съдовата система.

Любопитни обстоятелства за котка Кимрик

В едно свърталище на котка от породата Кимрик може да има и дългокосмести и късокосмести котета. В котилото се раждат и котета с елементарна дължина на опашката и е невероятно да се дефинира в началото какви тъкмо ще бъдат новородените.

Породата Котка Кимрик исторически се е наложила като ловджия на гризачи и като надзирател на дома - в това отношение тя наподобява на куче. Инстинктите й са съхранени и до в този момент и те са в положение да пазят дома. Може да нападне, в случай че счита, че някой съставлява опасност, само че в случай че види, че не реализира търсения резултат, бързо се успокоява.

Когато не ловува или пази, тази котка е извънредно благо, умерено и уравновесено създание. Тя е игрива, радостна и обича да съпровожда стопанина си из цялата къща. Ако той седне да си почине, котката незабавно ще легне на коленете му и ще замърка предостатъчно.

Макар и доста общителна, тази порода е недоверчива към непознати. Обича да е в компанията на стопаните си и не желае да стои сама дълго време. Спокойно съжителства с неагресивни кучета и други животни. Котка Кимрик се схваща отлично с дребни деца. Обича да играяе с тях и няма нищо срещу да бъде унизена от малчуганите.

Котките Кимрик имат доста мощни задни лапи и вършат невероятни скокове. Любопитни са и по тази причина мястото, където можете да намерите котката си, нормално е по най-високите шкафове в къщата. Ако би трябвало да се избегнат вреди по къщата, най-хубавото решение е да осигурите висока катерушка за котката от тази порода. Котка Кимрик обожава водата. Тя обича да се забавлява с течаща вода, само че все пак, също като останалите си събратя, не обича да я къпят.

Недостатъци на котка Кимрик

Котка Кимрик може да е прекомерно нападателна, в случай че реши, че някой е опасност за стопанина й. Котките Кимрик не обичат да са дълго време сами и може да мяучат през целия ден, до момента в който стопанинът им се върне, или да нанесат много вреди по интериора, тъй като са изнервени от отсъствието му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР